Szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak

Kasza jęczmienna pęczak ugotowana

Szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak waży 140 g.

  100g na zdjęciu (140 g)
Energia 114 kcal 160 kcal
Białko 3,0 g 4,2 g
Tłuszcz 0,7 g 1,0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g 0,2 g
Węglowodany 22,9 g 32,1 g
Błonnik 1,8 g 2,5 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Kasza jęczmienna pęczak ugotowana kalorie w 100g: 114kcal

Zobacz więcej: szklanka kasza 140g jęczmienna pęczak

Ostatnia aktualizacja: 2018.08.04

Ważenie dodano: 2012.12.04 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 32 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • czekałam na to ważenie od jakiegoś roku!! dziękuję bardzo;)
  • Mniam! Uwielbiam, zarówno na słodko, jak i na słono. Pyszna w połączeniu z duszonym jabłkiem i cynamonem, jedna z moich ulubionych propozycji na chłodne poranki. <3
  • Słyszałam, że ją się jakoś specjalnie gotuje, to prawda? :d
  • pęczak = przedświątecznie = kutia. ;)
  • moja ulubiona kasza ;) dziękuję za ważenie!
  • Uwielbiam wszystkie kasze! Pęczak niestety jem rzadko, a szkoda - trzeba to nadrobić :)
  • wygląda jak pszenica, czy to to samo? we Francji dodają ją do sałatek albo jedzą jak ryż :)
  • Dzięki tej stronie uświadomiłam sobie jak wiele smaków jeszcze nie poznałam :D
  • Nareszcie! Moja ulubiona kasza... Mam nadzieję, że w komentarzach pojawią się jakieś ciekawe przepisy od innych miłośników starego dobrego pęczaku
  • dziadova 2012/12/05 09:03
    Moja ulubiona też! Robię z nią krupnik, jem do gulaszu i jest też świetna w sałatce z serem pleśniowym, gruszkami i sałatą. Mmmmniam!
  • hello kitty 2012/12/05 09:31
    Bardzo dziękuję za spełnienie prośby i zważenie ugotowanego pęczaku!
    Jesteście wspaniali :)
  • Bardzo smaczna jest też tabbouleh w spolszczonej wersji - czyli z pęczakiem zamiast kuskusu, polecam :)
  • nareszcie coś konkretnego ;)
    Pęczak fajnie się "gryzie" z serem pleśniowym typu roquefort lub gorgonzola... do tego szczypta curry, jakieś warzywka i kurczak.

    @drugsx ja przed ugotowaniem moczę pęczak w gorącej wodzie 1-2 godziny
  • ja sobie na przykład nie wyobrażam krupniku bez pęczaku. a jak nie ma zupełnie nic na obiad to uwielbiam gotowaną kaszę z odrobiną masła/margaryny i do tego np. kefir
  • hello kitty 2012/12/07 09:40
    Risotto z kaszy pęczak jest wspaniałe! Lekkie, zdrowe i pyszne danie.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/12/10 11:30
    @ai: "wygląda jak pszenica, czy to to samo?" Pszenica i jęczmień to dwa różne zboża. Zobacz proszę zważoną ugotowaną pszenicę: http://www.ilewazy.pl/szklanka-ugotowanych-ziaren-pszenicy
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/12/10 11:50
    @drugsx: "Słyszałam, że ją się jakoś specjalnie gotuje, to prawda?"
    Ja przygotowując wszelkie kasze, ryże, makarony po obróbce cieplnej do umieszczenia na ilewazy, korzystam ze wskazówek znajdujących się na opakowaniu (ilość wody + czas gotowania). Dzięki temu, gdy osoba czyni to w ten sam sposób, uzyskuje zbliżone wyniki (biorąc pod uwagę przeliczenia ugotowanego surowca / 100 g).
    W tym przypadku propozycja producenta była następująca:
    "Kaszę wypłukać w dużej ilości wody. Następnie kaszę wsypać do wrzącej osolonej wody, okresowo mieszając. Odstawić w ciepłe miejsce. Proporcja kaszy do wody powinna wynosić 1:2."
  • i tak miałam już nic do świąt nie kupować, opróżnić szafki z zalegających kasz, ryżów, makaronów i zrobić większe zakupy dopiero po nowym roku... Ale jak tu się oprzeć takiej pokusie? dzisiaj już zdobyłam paczuszkę pęczaku i coś czuję, że szykuje się teraz kilkudniowe "kaszowe szaleństwo"- wieki jej nie jadłam!
    dziękuję za kuszenie ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/12/10 16:50
    @venuz: "dziękuję za kuszenie ;)" A proszę bardzo ! Życzę przyjemnego sporządzania dań w roli głównej z pęczakiem. Smacznego :)
  • izabelabe 2012/12/10 18:16
    dziękuję bardzo za te zważenie!
  • Dziś zjadłam pierwszy raz tą kaszę! Żałuję, że wcześniej tego nie robiłam. Jest przepyszna!
    Zrobiłam z niej gołąbki;)
    Kasza pęczak, kawałki kurczaka zawinięte w włoskiej kapuście;) Polane jeszcze sosem grzybowym- pycha!
  • Właśnie wszamam z rosołem i wegetą natur. Mój Boże jakie dobre :'))
    A czy ważenie szklanki takiej nieugotowanej kaszy było? bo właśnie tak odmierzałam i teraz nie wiem, ile to mogło mieć kcal..
  • Podobna w smaku do pszenicy. Mniam :)
  • polecam gołąbki z pęczakiem zamiast ryżu,poezja.
  • ile kaszy nieugotowanej trzeba wziąć żeby wyszła taka szklanka ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/03/21 20:07
    @Nik: W tym przypadku, aby uzyskać 140 g ugotowanej kaszy pęczak, należałoby użyć ok. 55 g suchych ziaren, czyli 4 łyżki kaszy: http://www.ilewazy.pl/lyzka-kaszy-peczak
  • Kamaaaaaa 2018/01/23 18:48
    Ile razy zwiększa się masa kaszy po ugotowaniu ??
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/01/24 08:58
    @Kamaaaaaa masa kaszy jęczmiennej rośnie około 3 krotnie.
  • marcin124124234 2018/08/04 10:25
    Kochani tylko na tej stronie kasza ma tak mało kalorii. Wszędzie 100 gram ma ok 320 kcal, a nie 114 kcal.
    Uprzejmie proszę o sprostowanie.
  • Ma 114 bo jest to ugotowana kasza... nasiąka wodą, ktora nie ma kalorii i w 100 g jest jakby mniej kaszy, a wiecej wody. Strasznie czesto widze taki blad w myśleniu ludzi...
  • @marcin124124234 to waga i kalorycznosc UGOTOWANEJ JUZ KASZY- [jest nawet to uwzględnione w nazwie]-tu masz ważenie w stanie surowym o którym piszesz
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-kaszy-jeczmiennej-peczak

    i jest prawidłowe! Ta strona jest świetna ale trzeba umieć z niej korzystać....

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę