Maślanka

Szklanka maślanki  naturalnej waży 240g.

  100g na zdjęciu (240 g)
Energia 45 kcal 108 kcal
Białko 3,4 g 8,2 g
Tłuszcz 1,5 g 3,6 g
Węglowodany 4,5 g 10,8 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Maślanka kalorie w 100g: 45kcal

Zobacz więcej: 240g szklanka maślanka naturalna

Ostatnia aktualizacja: 2016.04.13

Ważenie dodano: 2010.02.25 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Producent: Mlekpol

Mamy 31 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • a ja do tej pory liczyłam w ten sposób, że 100g=100 ml... myślałam, że w szklance jest 250 g. Troszkę jest różnica, tym bardziej, że taki sposób stosowałam do innych napoi również, jak i np. lodów.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/08/02 14:05
    Marto: gdybyś napełniła szklankę o pojemności 250 ml do pełna, to zapewne otrzymałabyś ilość 250 g. My przedstawiamy płyny / produkty w szklankach w taki sposób, aby nic się z nich nie wylewało / wysypywało. Zresztą chyba niewiele osób przygotowując jakiś posiłek napełnia szklanki "na full".
  • ale np lodów nie da się policzyć w ten sposób, że 100ml=100g.
    Np lody 'Iza' - na opakowaniu napisane jest 300ml, a po zważeniu wyszło 120g.
  • ja napełniam zawsze szklanki "na full", myślałam, że tak powinno się robić, że tego wymagają przepisy, zwłaszcza na wszelkiego rodzaju wypieki. i dlatego trochę niewygodne jest dla mnie, że podajecie wagi niepełnych szklanek...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/02/28 18:10
    @agnieszka: proponuję przeczytać sobie moje opinie znajdujące się w poniższym linku: http://www.ilewazy.pl/szklanka-maki-pszennej-graham-1850
  • Tez zawsze do pełna nalewam :)
  • co do lodów to proponuje choćby kupić Big Milka i przeczytać ile ma kcal w 100g a ile w 100 ml i od razu widać, że to nie jest to samo! Na 100g przypada ok 145 kcal bodajże a na 100 ml chyba 85?
  • bo to zalezy od gestosci produktu. woda ma gestos ok. 1g na 1ml a np. maslanka jest przeciez gestrza
  • Nie wiem w czym widzicie problem. Maślanka w szklance jest prawie napełniona do końca ,przecież nikt nie nalewa sobie do pełna żeby sie wylewało .
  • Ania ma rację. Możecie też sobie sami policzyć, aby była pełna szklanka. Macie przecież podane kalorie na 100 g.
  • Od jakiegoś czasu szukam prawdziwej maślanki i z tego co widzę trafiłam na nie lada problem. Wszytskie jak dotąd dostępne w sklepach typu Milko, Mrągowska itp zawierają mleko w proszu, czyli z maślanką łączy je tylko... nazwa :/ Marzy mi się taka prawdziwa maślanka, jaką piłam na wsi jako dziecko. Chyba właśnie tam będę musiała się udać jej poszukać, bo w sklepowe półki już zwątpiłam.
  • ostatnio gości u mnie dość często! I w naleśnikach i na kolacje dla smaku. Syci i smakuje :)
  • Patra też miałam z tym problem, ale znalazłam w Piotrze i Pawle naturalną maślankę bez mleka w proszku itp. - chodzi własnie o produkt marki Piotr i Paweł, tak więc polecam wybrać się do tego sklepu.
  • Jeszcze maślanka łowicka nie ma w składzie dodatków i taka w kubeczku z Tesco ich marki.
  • Ja mam akurat w domu dwie maślanki - Gawrolińską i Jana i żadna w składzie nie ma mleka w proszku.
  • Maślanka OSM Skała ma 30kcal/100ml
  • Nika9779 2014/01/30 20:19
    Dobra składowo jest maślanka warlubska-dostępna na pewno w tesco :)
  • dariusz_zak 2014/11/02 16:26
    Proponuję zrobić swoją własną maślankę i masełko - bardzo łatwo,
    Dwie tłuste śmietany kremówki ubijać mikserem pod przykryciem aż się oddzieli masło i maślankę - roboty na góra 10 minut

    Polecam
  • Maślanka ma tak mało kalorii, a tak wiele zalet. Przede wszystkim zdrowa. A to dla mnie podstawa. Nie żadne maślanki, kefiry i jogurty owocowe, tylko te naturalne :)
  • @dariusz_zak ze tez na to nie wpadlam! przy biciu smietany pare razy zdarzylo mi sie przedobrzyc i meczylam sie pozniej ze zmaslona smietana zamiast "dobic" ja i miec maslo... a maslanke spod prawdziwego masla pamietam jako niezbyt apetyczny (taki metny i zoltawy) ale smaczny napoj, ktory z tym ze zdjecia nie mial nic wspolnego
  • Jak smakuje maślanka? Od jakiegoś czasu się zbieram żeby spróbować tego oldskulowego specjału i chciałabym wiedzieć, czego się spodziewać :)
  • Ajo, coś w klimacie kefiru/ zsiadłego mleka, raczej kwaśnawe.
  • no dziś to z maślanką przesadziłam, ale nie mogłam się powstrzymać. Wypiłam prawie 4 szklanki maślanki Mrągowskiej naturalnej przez cały dzień , ale to przez to, że jest tak dobra. Mrągowska najsmaczniejsza :)
  • ja lubię maślankę, ale jakieś rewolucje żołądkowe po niej mam. co nie zmienia faktu, że czasem i tak sobie golnę.
  • LostHighway91 dzięki :). chociaż liczyłam że nie będzie kwaśne :D
  • A mnie ciekawi ile ma kalorii maślanka wiejska. Bo u mnie w domu mam krowy i po zrobieniu masła zostaje właśnie maślanka. Ktoś coś wie N ten temat?
  • roxa
    ale fajnie masz mleko , śmietana , masło i maślanka prosto od swojej krowy a sery też robicie ? Krowy pasiecie naturalnie tj. trawą ? .
  • Wolę maślankę od kefiru ma taki fajny maślany posmak mniamniuśne :-) .
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/10/23 18:42
    @roxa: W publikacjach, które przed chwilą przejrzałam, zawartość tłuszczu maślanki uzyskanej podczas produkcji masła (a nie wyprodukowanej, przemysłowej maślanki) kształtuje się od 0,1 do 1 %. Jeżeli jednak w Twoim przypadku zauważysz oddzielające się grudki tłuszczu, to taka maślanka może posiadać kilka % więcej tłuszczu (raczej nie powinna przekroczyć 3%), a tym samym kcal.
    Zawartość białka i laktozy będzie zbliżona do powyższych wartości.
    Ps. Zazdroszczę własnego mleka i wyrobów na jego bazie :)
  • Mój ulubiony zestaw obiadowy wiosenny :
    młode pyrki polane masełkiem z młodą cebulką posypane koperkiem
    dwa jajka sadzone
    szklankamaślanki
    mniam :-) .
  • U mnie z maślanką jest jak z piwem zawsze i wszędzie oczywiście tylko naturalna bez dodatków .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę