Mąka owsiana

Szklanka mąki owsianej waży 105 g.

  100g na zdjęciu (105 g)
Energia 350 kcal 368 kcal
Białko 14,0 g 14,7 g
Tłuszcz 6,7 g 7,0 g
Węglowodany 56,0 g 58,8 g
Błonnik 11,0 g 11,6 g

Mąka owsiana kalorie w 100g: 350kcal

Zobacz więcej: szklanka mąka 105g owies owsiana

Ostatnia aktualizacja: 2016.04.14

Ważenie dodano: 2012.08.01 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 11 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Czy jeżeli zmieli się otręby owsiane wartość będzie ta sama?
  • Skład bez zaskoczenia.
    Czy wyjdzie z takiej dobre ciasto na pizzę? ktoś może robił?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/08/02 09:24
    @krzych86: mąka owsiana posiada niską wartość wypiekową, gdyż w jej składzie nie znajdziemy glutenu. Czyli ciasto (bądź gotowy wyrób) nie będzie charakteryzowało się takimi właściwościami co z mąki pszennej. Ale ze względu na swoje walory fizjologiczno - żywieniowe, może być śmiało wykorzystywana jako dodatek do wielu potraw. Sama jeszcze nie sporządzałam pizzy z jej dodatkiem, ale znalazłam ciekawy przepis, który być może przypadnie Ci do gustu: http://owsianakraina.blogspot.com/2012/03/owsiana-pizza-z-ryba-i-szpinakiem.html
    Zachęcam też do przeczytania ciekawego artykułu.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/08/02 09:41
    @sandy: "Czy jeżeli zmieli się otręby owsiane wartość będzie ta sama?"
    Mąka owsiana a otręby owsiane to 2 różne produkty uzyskane z ziarna. Otręby pochodzą z zewnętrznej części ziarniaka, a mąkę otrzymuje się w wyniku zmielenia całego ziarna owsa.
    Jeżeli zmielisz otręby, nie będą one posiadać takich samych właściwości technologicznych co mąka. A wartości będą zbliżone do tych: http://www.ilewazy.pl/lyzeczka-otrebow-owsianych
  • No ja jestem fanatykiem pizzy (nie tylko jej jedzenia ale i robienie w równej mierze) więc dziękuję bardzo za przydatne linki.
    Zrobię i ocenię taką pizzę. Chciałem jednak sprostować poprzedni swój post, jakoby nie zaskoczył mnie skład, a i owsze, zaskoczył, na plus z ilością białka.
  • Czy może mi ktoś napisać, gdzie kupić taką mąkę?

    W swoim małym miasteczku nie moge znaleźć, nawet niektórzy nie słyszeli o mące innej niż pszenna czy ziemniaczana.
  • TheGirll 2013/06/04 17:46
    Do czego można wykorzystywać taką mąkę? Jeśli ciasta nie wyrastają, to może do placuszków? :)
  • djustyna 2013/10/27 07:52
    Może i nie wyrastają ale są pyszne. Wczoraj zrobiłam z 0,75 szklanki maki owsianej, 1/3 szklanki oleju, jajka, łyzeczki proszku do pieczenia. Dodalam kilka kropel olejku migdałowego i "na oko" mleka żeby uzyskać rzadszą konstystencję. Wcześniej robiłam takie ciasta z innych rodzajów mąki ale owsiana wygrywa. Jesrem zachwycona smakiem. Pyszniutkie, słodziutkie, mimo ze nie było tam ani odrobiny cukru.
  • KasiaNorge 2014/08/12 20:48
    dzięki wielkie za to ważenie :) mój mąż jest bezglutenowcem i często korzystam i ważeń dotyczących różnych wolnych od glutenu mąk przy pieczeniu chleba czy ciast. Pozdrawiam :)
  • Kupiłam ostatnio tę mąkę i używałam jej w paru przepisach, lecz za każdym razem czuje okropną gorycz, nawet, jeśli dodam jej stosunkowo mało. Czy to znaczy, że kupiłam jakąś starą mąkę? Czy ona po prostu ma AŻ TAK gorzki posmak?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/04/14 13:05
    @pastelova: Przyznam szczerze, że nie pamiętam już smaku tej mąki.
    W mojej szafce kuchennej zawsze znajduje się mąka pszenna pełnoziarnista (zamiennie pełnoziarnista z 3 zbóż). W przypadku pozostałych mąk stosuję tak duże urozmaicenie, że mija dużo czasu, zanim pojawi się drugi raz mąka z tego samego zboża bądź nasiona ;)
    Pod ważeniem mąki owsianej - ale pełnoziarnistej, znalazłam swój komentarz: "Kilka razy używałam tej mąki podczas sporządzania gofrów. Nadawała ciekawy smak i gofry wychodziły jeszcze bardziej chrupiące niż zazwyczaj :)"
    Na podstawie opinii można wywnioskować, że najprawdopodobniej nie zostawiała smaku goryczki ;)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę