Pstrąg wędzony

Pstrąg wędzony waży 365 g. Po usunięciu części niejadalnych waży 230 g.

  100g na zdjęciu (230 g)
Energia 117 kcal 269 kcal
Białko 19,4 g 44,6 g
Tłuszcz 4,4 g 10,1 g
Węglowodany 0,2 g 0,5 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Pstrąg wędzony kalorie w 100g: 117kcal

Zobacz więcej: sztuka pstrąg wędzony 230g

Ostatnia aktualizacja: 2016.10.27

Ważenie dodano: 2011.02.11 w kategorii Ryby i dania rybne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Zobacz przepisy na pysznego pstrąga: Pstrągi w płatkach migdałowych, pstrągi w tymianku i solnej skorupce, pstrąg faszerowany kapustą i grzybami.

Mamy 25 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Niezły kąsek ;)
  • mmmm, z chęcią bym sobie teraz zjadła.. ale po pierwsze za późno, a po drugie, nie mam w lodówce :P
  • Ciekawa jestem jak smakuje.. do tej pory z wędzonych ryb jadłam tylko makrelę (nawet dzisiaj ;)) i łososia.. ale to na kanapki. Czy bardzo czuć różnicę w smaku przez to, że ma znacząco mniej tłuszczu?
  • Pstrąga wędzonego już wyfiletowanego można dostać w biedronce ;) (gdzieśtam przy wędlinach/rybach). Często go kupuję i naprawdę polecam- smaczny ;]
  • Sebisław 2011/02/12 09:14
    @emma czuć różnicę, jest smaczniejszy od makreli, do łososia nie porównuję, bo całkiem różne smaki, polecam. Jeśli masz w pobliżu Carrefoura, to polecam tam kupić, po pierwsze ceny w miarę, po drugie ryby zawsze były świeże, kiedy kupowałem i w Warszawie, gdzie studiuję i w rodzinnym mieście. Jeśli lubisz ryby, to polecam jeszcze dorsza wędzonego, a szczególnie plamiaka, jest delikatniejszy w smaku od dorsza atlantyckiego, a od ww. ryb zawiera jeszcze mniej tłuszczu i ma mało odpadów (ości, skóra), spróbuj jeszcze flądry wędzonej, chociaż według mnie najsmaczniejszy jest plamiak i łosoś, ciekawy smak ma też pikling. A te pstrągi z Biedronki są moim zdaniem mniej smaczne niż cała tusza, poza tym jest ich strasznie mało, chyba tylko 50 g, ani się tym nie najesz, ani dobrze smaku nie poczujesz ;)
  • Hmm, dziękuję za odpowiedź :)
    Skoro jest lepszy, to może spróbuję, ale ze względu na wartości odżywcze i tak wolę makrelę. Wbrew pozorom (i powszechnym opiniom wśród komentujących ileważy.pl) wolę tłuste ryby i nie "boję się" ich. To w końcu zdrowe tłuszcze. Potrzebne są wszystkim, tym bardziej osobom, które wychodzą z zaburzeń odżywiania i muszą odbudować organizm ;)
    Niemniej jednak dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź i obiecuję, że przy najbliższej okazji spróbuję i pstrąga, i dorsza, ponieważ uwielbiam ryby :)

    PS
    a czy jedząc chudszą rybę wędzoną...że tak powiem - palcami - czuć, że jest dużo mniej tłusta, czy głównie różni się smakiem, a nie tym, czy jest "mokra", czy nie? :)
  • zdecydowanie czuć różnicę pomiędzy np. dorszem a makrelą co do "tłustości" ;) wg mnie przynajmniej :) tylko nie wiem jaki to był rodzaj dorsza, czy plamiak czy atlantycki
  • Sebisław 2011/02/12 10:34
    Oczywiście, że potrzebne, osobiście ostatnio rzadko jadam makrele, ale to dlatego, że raz kupiłem nieświeżą i się zraziłem, ale śledzie... ;), jeśli lubisz tłustsze ryby, to spróbuj śledzia wędzonego i piklinga (to też śledź, tylko wędzony w całości, z ikrą bądź mleczem)
  • No 269kcl - całkowicie niekaloryczny obiad ( bo czasem taką rybkę właśnie mam na obiad ) i bynajmniej zdrowy .
  • @ Sebisław: śledzie jem baaaardzo często :) tylko nie wędzone. Zwykle kupujemy na całą rodzinę 1,5 kg matijasów i robimy w zalewie octowej - pycha!
    @ TYś: nie uważasz, że to nie tylko za mało, ja na obiad, ale także niezbyt wartościowo? Brak jakichkolwiek warzyw i węglowodanów obiadowych, czyli np. ryż (brązowy/pełnoziarnisty) lub kasza (każdy rodzaj)? Ziemniaki także są zdrowe. A do ryby najbardziej pasują albo właśnie one, albo pieczywo (pełnoziarniste, razowe etc.)
  • Sebisław 2011/02/12 15:34
    @ emma: śledzie w occie, też uwielbiam, zawsze do marynaty dodajemy jeszcze papryczkę chilli, albo przyprawy korzenne, chociaż od matjasów wolę tusze śledziowe w occie, jakoś bardziej mi podchodzą, jeśli lubisz tłustsze ryby, to polecam tatara z łososia, robisz tak jak wołowego, tylko dajesz surowego łososia, można dać żółtko, tak jak i w klasycznej wersji, ale moim zdaniem nie do końca pasuje, za to odrobina sosu sojowego, pokrojona w kostkę cebula, albo szczypiorek, ogórek kiszony, ja siekam jeszcze oliwki i chilli, pasują do tego zioła prowansalskie, polecam ;)
  • @ emma: oczywiście, że zbyt mało, zresztą Tyś sama napisała "bynajmniej zdrowy" ;))
  • @emma : czasami warto zjeść mniej kaloryczny obiad ,w szczególności jeśli nie chce się przytyć lub chce się schudnąć.
  • ;)
  • agu34 z kuj-pom 2011/04/05 19:12
    wlasnie kupilam najpyszniejszego pod sloncem wedzonego pstraga w sklepie eko w Bydgoszczy, mialam szczescie bo trafilam na swieza dostawa, pstragi byly jeszcze cieple:) TO BYLO PRZEPYSZNE:))) i tylko niecale 300 kcal ;P (bo zjadlam calego;P)
  • wedzony pstrag jest swietny - chudy, nie smierdzi ;) latwo wydlubac z niego osci i pasuje do salatek, zwlaszcza takich z pomidorami :)
  • haruka , ciągle nie dostałam Twojego maila , dlatego proszę abyś napisała na mój - [mail usunięty] :) ( jeśli autorzy mają coś przeciwko , prosze o późniejsze skasowanie tego komentarza)
  • Mail poszedł :] jakby co to sprawdź tez spam, bo zdarza się, ze tam właśnie ląduje :|
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/07/15 07:32
    @Elena: Autorzy nie mają nic przeciwko, ze względu na kwestie zachowania prywatności nie pozwalamy na podawanie maili w komentarzach, dlatego maila usunąłem (z tego co widzę, Haruka, adresatka prośby o kontakt już do Ciebie napisała, więc nie ma sensu dalsze pokazywanie maila).
  • Bardzo dziękuje ;))
  • Dziś właśnie na obiad miałam wędzonego pstrąga i kanapeczkę z kiełkami.
    Pycha........ Polecam!!
  • Mati1245532 2015/03/20 00:10
    Czy u was mięsko tej ryby też jest takie kleiste tzn. u mnie po wyłożeniu na talerze widać tłuszcz tak jakbym polał olejem lnianym albo jakimś a tutaj pisze że niby niecałe 5g w 100g.Czy to po prostu taka ryba czy może nieświeża?Bo nigdy nie jadłem i w sumię nie wiem jak powinien dobry pstrąg wędzony smakować.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/03/24 12:37
    @Mati1245532: A z jakiego źródła kupujesz ? W sklepie rybnym czy spożywczym / markecie ? Ja osobiście nie spotkałam się z taką sytuacją, którą opisujesz...
  • A wartości pstrąga tęczowego w takiej samej formie bardzo się będą różniły od powyższego?
  • Ogólnie nie przepadam za wędzonym, wolę pieczone; ale ostatnio skosztowałam takiego pstrąga, całkiem niezły w smaku, ale wydaje się dość tłusty.
    Fajnie pasuje na kanapki ze świeżej bułki z sałatą.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę