Orzechy macadamia

Garść orzechów macadamia waży 40 g.

  100g na zdjęciu (40 g)
Energia 718 kcal 287 kcal
Białko 7,9 g 3,2 g
Tłuszcz 75,8 g 30,3 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 12,1 g 4,8 g
Węglowodany 14,2 g 5,7 g
Cukry proste 4,6 g 1,8 g
Błonnik 8,6 g 3,4 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Orzechy macadamia kalorie w 100g: 718kcal

Zobacz więcej: garść 40g orzechy macadamia

Ostatnia aktualizacja: 2015.03.19

Ważenie dodano: 2010.05.21 w kategorii Bakalie i nasiona

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 11 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • nigdy ich nie jadłam, ciekawi mnie jak smakują. Ze wszystkich orzechów mają najmniej białka w stosunku do tłuszczy..
  • Są fantastyczne, moje ulubione orzechy. Są bardzo delikatne w smaku, tłuszcz jest silnie wyczuwalny, w konsystencji 'środka' przypominają mi trochę strukturą migdały :)
  • mi akurat ich smak wydaje sie bardzo mdly
  • Niestety jest to dosyć droga przekąska,ale popieram Martina,
    są wyśmienite w smaku, czasami się spotyka prażone albo solone,czy też w polewie czekoladowej,ale najlepiej smakują same,wtedy w pełni czuć ich prawdziwy smak.
    To prawda,mają sporo tłuszczu,ale na pewno lepiej dostarczać go organizmowi w takiej postaci niż z tłuszczów zwierzęcych.
    gdybym miała opisać konsystencję,to jedynie nasuwa mi się to,że są bardziej miękkie od migdałów czy np orzechów włoskich.
  • Doskonały smak i zdrowy tłuszcz. Czego chcieć więcej? :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/05/14 20:00
    @kate: "Niestety jest to dosyć droga przekąska" To fakt, obok piniowych, to jedne z droższych orzechów. I według mnie najsmaczniejsze :) W moim przypadku dobrze się składa, bo kupuję je od Pani z targu na kilogramy. Cena za kilogram wynosi około 100 zł - z jednej strony to dużo, ale z drugiej i tak znacznie taniej, niż gdyby się kupowało w małych paczuszkach, gdzie cena za kilogram często przekracza 200 zł.
    Żeby zmniejszyć koszt jednorazowej przekąski, można po prostu połączyć te orzechy z innymi, a nawet dodać kilka suszonych owoców (sama tak czasami robię). A jaka przyjemność w ustach, gdy natrafi się na makadamię ;)
  • WiFiRiFi 2012/08/30 18:21
    Pychota:) Aktualnie moje ulubione orzechy ze względu na strukturę i ten subtelny smak. Niestety tak jak piszecie drogie i u mnie w ciemnogrodzie trudno znaleźć poza tymi w gotowych mieszankach (w których swoją drogą nie polecam, pierwszy raz smakowałam makadamii właśnie w mieszance bodajże z Bakallandu- i smakowały ekhm.. powiedzmy, że tak sobie).
  • Podczas jedzenia tych orzechów trzeba uważać żeby pies ich nie wszamał bo są dla nich trujące
  • One są strasznie drogie, dlatego kupuję takie mieszanki po 50g, gdzie są właśnie orzechy macadamia, migdały i rodzynki. Tanie i poręczne- uwielbiam taką paczuszkę zabrać na 2 śniadanie :).
  • Kamil11111 2013/10/16 10:40
    Moje ulubione orzechy. Najlepsze ze wszystkich : )
  • bezglutenowiec_77 2015/03/19 10:55
    Makadamia i orzechy brazylijskie to moje 2 ostatnie odkrycia. Smakowo makadamia są dla mnie nie do pobicia. Mają fantastyczny aksamitny smak i do tego są słodziutkie, że trudno się im oprzeć. Dla mnie orzechy (lub w połączeniu z rodzynkami) to takie idealne bezglutenowe słodycze do kawy :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę