Garść ekspandowanego jęczmienia

Jęczmień ekspandowany

Garść ekspandowanego jęczmienia waży 10 g.

  100g na zdjęciu (10 g)
Energia 355 kcal 36 kcal
Białko 11,0 g 1,1 g
Tłuszcz 2,2 g 0,2 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g 0,1 g
Węglowodany 67,7 g 6,8 g
Cukry proste 3,9 g 0,4 g
Błonnik 10,3 g 1,0 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Jęczmień ekspandowany kalorie w 100g: 355kcal

Zobacz więcej: garść ekspandowany jęczmień 10g

Ostatnia aktualizacja: 2016.11.03

Ważenie dodano: 2016.11.02 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: jęczmień ekspandowany 100%.
Informacje: Produkt zawiera gluten. Może zawierać pochodne sezamu, soi i innych orzechów ze względu na paczkowanie w zakładzie, w którym podczas produkcji używane są w/w produkty.
Producent: Natu

Mamy 10 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/11/02 12:27
    Jestem ciekawa, które spośród ekspandowanych / preparowanych ziaren zbóż smakują Wam najbardziej ?
    Dla przypomnienia podam linki do już zważonych wyrobów:
    http://www.ilewazy.pl/garsc-ekspandowanego-owsa
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-ekspandowanej-komosy-ryzowej-quinoa
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-ryzu-preparowanego
    http://www.ilewazy.pl/garsc-ekspandowanej-gryki
    http://www.ilewazy.pl/garsc-ekspandowanego-ryzu-brazowego
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-kaszy-jaglanej-preparowanej

    Mi spośród wyżej wymienionych najbardziej przypadł do gustu owies. Posiada delikatny zapach i smak charakterystyczny dla owsa. Bardzo fajnie pęcznieje w połączeniu z napojami mlecznymi bądź owocowymi. Jednak gdybym miała go jeść na sucho, nie byłby w moim stylu. Struktura jest twarda, zwarta - co utrudniałoby smaczną konsumpcję. Czyli jest w tym przypadku odmiennością od np. kaszy jaglanej preparowanej, która wręcz rozpływa się w ustach ;)

  • Jadłam żyto ekspandowane i mi najbardziej podeszło bo było twardawe :D a nie miękkie jak np ryż preparowany.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/11/02 12:39
    @MalyKsiaze: Żyta ekspandowanego jeszcze nie jadłam, ale wkrótce to nastąpi ponieważ zamierzam kupić do zważenia na ilewazy ;)
    Jeżeli preferujesz twardsze ziarna, to polecam Ci spróbować grykę preparowaną. Jęczmień wprawdzie nie będzie zbyt twardy, ale posiada zwartą strukturę. Być może przypadnie Ci do gustu :)
  • Pani Izabelo :) ja uwiebilam takie produkty i juz wszystkie tu zważone jadłam :) grykę również :)
  • Może zawierać gluten. Ciekawa jestem kto opracowywał opis produktu.
  • @dorkub chodzi o to, że prawdopodobnie w tej samej fabryce produkowane są również produkty zawierające gluten, dlatego inne mogą być nim zanieczyszczone.
  • Orkisz <3 jęczmień i żyto. Proso też jest całkiem fajne w smaku, ale szkoda, że nie chrupie :D uwielbiam te dmuchane produkty, próbowałam już chyba wszystkich dostępnych stacjonarnie. Ciekawa alternatywa dla płatków, chrupków i fajny dodatek do deserów
  • @pastelova,
    tu raczej chodzi o to, że jęczmień w sposób naturalny zawiera gluten, więc dodawanie takiej informacji na opakowaniu to tak jakby na butelce wódki napisać, że może zawierać alkohol ;)

    Ja z prażonych ziaren próbowałam pszenicę, proso, ryż, amarantus, i aktualnie mam otwarte opakowanie owsa. Coś mi się kojarzy, że kiedyś miałam też żyto. Smakowo najbardziej mi odpowiada ryż, a zaraz potem pszenica, ale trzeba ją lekko dosłodzić np. miodem. Owies średnio mi podchodzi, ale z jogurtem i jakimś wyrazistym dżemem daje radę ;)
    Z tego typu lekkich rzeczy, zdecydowanie najbardziej lubię płatki kukurydziane- kupuję wersję "fitness" bez dodatku cukru, pasują do wszystkiego ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/11/03 07:04
    @dorkub: Przyznaję, że informacje z etykiety wpisywałam bez zastanowienia (myśląc o czymś innym ;)). Producent użył nieodpowiedniego sformułowania. Poprawione.
  • @Tvk_91 racja, mój błąd ;)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę