Szklanka kaszy jaglanej preparowanej

Kasza jaglana preparowana

Szklanka kaszy jaglanej preparowanej waży 20 g.

  100g na zdjęciu (20 g)
Energia 346 kcal 69 kcal
Białko 10,5 g 2,1 g
Tłuszcz 2,9 g 0,6 g
Węglowodany 71,6 g 14,3 g
Błonnik 3,2 g 0,6 g

Kasza jaglana preparowana kalorie w 100g: 346kcal

Zobacz więcej: szklanka kasza jaglana preparowana 20g

Ostatnia aktualizacja: 2015.03.07

Ważenie dodano: 2014.11.18 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: kasza jaglana preparowana.
Informacje: Produkt bez dodatku cukru.
Producent: Radix - bis

Mamy 14 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • fajna jest.
  • czy kasza jaglana w takiej postaci zawiera te wszystkie lecznicze wartości odżywcze, witaminy i składniki mineralne co zwykła niepreparowana? :)
  • na prawdę szklanka tyle waży? jakoś mi się wierzyć nie chce, skoro ryż preparowany (bardzo podobny )ważny w jednej szklance tylko 20 gram. , popping z amarantusa 30 gram, a ta kasza ( strukturą się nie różni, spożywałam ostatnio) i tu aż 70 gram? hmmmmm
  • @MalyKsiaze - bo chodzi o to, że... I jak to wyjaśnić? Kasza jaglana preparowana jest mniejsza (ma mniejsze kulki), niż preparowany ryż.

    Wyobrażając sobie szklankę preparowanego ryżu i wieeelkie kule w tej szkance, można dostrzec (oczami wyobraźni), że pomiędzy przestrzenie tych kul zmieści się jeszcze dużo małych kuleczek preparowanej kaszy jaglanej. Czyli tak jakby (gdyby powiedzmy były to kulki metalowe i wykonywalibyśmy standardowe doświadczenie na objętość przedmiotu - zanurzając go w szklance wody) szklanka kaszy jaglanej ma tak naprawdę większą objętość, niż szklanka ryżu przeparowanego.

    Nie wiem, czy dobrze to wyjaśniam, ale znalazłam taki obrazek w sieci:
    W naszym wypadku "groch" to ryż preparowany, a "kasza", to kasza preparowana.
    http://images.slideplayer.pl/1/421273/slides/slide_4.jpg
  • Czyli szklanka kaszy jaglananej preparowanej jest strukturą gęstego upakowania ^^
  • Czy taka kasza ma wysoki indeks glikemiczny ?
  • Shattered 2015/01/16 23:38
    Też chciałabym przeczytać odpowiedź na pytanie mery.lin. Bardzo mnie to ciekawi :) Może ktoś wie?
  • sama kasza jaglana ugotowana ma dość wysoki indeks. ta jest dodatkowo przetworzona, więc będzie on jeszcze wyższy.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/03/01 20:07
    @oleczka19971ola: Na zagranicznych stronach znalazłam wartości dla ładunku glikemicznego dla "Millet puffed". Wynosi on: 54.
  • Jak to możliwe, że zawartość całej paczki 70g mieści się w jednej szklance? Mam taki sam produkt więc stąd moje pytanie, a moja waga niestety nie jest w stanie zważyć tak lekkiego produktu.
  • tez sie dziwiłam własnie.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/03/07 16:32
    @justmango: Dziękuję za zwrócenie uwagi. Poprawiłam błąd w systemie.
  • Pani Izo, czy zboża ,czy ta kasza,czy ryz,czy gryka preparowana to produkty z tzw."wysokoprzetworzonych"? czy moga byc zródłem weglowodanow w zdrowej diecie?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/03/07 19:19
    @MalyKsiaze: Proces technologiczny pod wpływem którego uzyskamy wyrób preparowany, polega na poddaniu surowca wysokiej temperaturze pod wysokim ciśnieniem (przy udziale pary wodnej). Z reguły cała procedura trwa krótki czas, jednak w pewnym stopniu mogą ulec zniszczeniu termolabilne (nietrwałe) składniki. Zmianie ulegają też wiązania chemiczne, w wyniku czego wyrób staje się lepiej przyswajalny i korzystniejszy dla niektórych osób, np. cierpiących na schorzenia przewodu pokarmowego.
    Uważam, że w ramach urozmaicenia można wprowadzić dmuchaną kaszę jaglaną do swojego menu.
    Warto mieć na uwadze, że gotowana kasza jaglana spowoduje większą sytość. Dodatkowy plus, że najczęściej przyrządza się ją na ciepło, co jest bardzo dobre dla organizmu.
    Jako ciekawostkę podam pewien przykład: do sporządzania porannej zupy mlecznej używam (oprócz pozostałych składników) ok. 50 g surowej kaszy jaglanej. Chcąc uzyskać podobne wartości odżywcze śniadania z udziałem preparowanej kaszy jaglanej, musiałabym wykorzystać blisko 3 szklanki tego wyrobu...

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę