Porcja makaronu z ryżu czarnego

Makaron z ryżu czarnego

Porcja makaronu z ryżu czarnego waży 80 g.

  100g na zdjęciu (80 g)
Energia 347 kcal 278 kcal
Białko 6,9 g 5,5 g
Tłuszcz 2,8 g 2,2 g
Węglowodany 72,3 g 57,8 g
Błonnik b.d. -

Makaron z ryżu czarnego kalorie w 100g: 347kcal

Zobacz więcej: makaron porcja spaghetti ryż czarny brązowy 80g

Ostatnia aktualizacja: 2015.06.22

Ważenie dodano: 2013.05.21 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: mąka z ryżu czarnego (60 %), mąka z ryżu brązowego, woda.
Producent: Terrasana Holandia

Mamy 12 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Nigdy takiego nie widziałam! A szkoda, bo wygląda fantastycznie i musi być pyszny.
  • Jakieś specjalne zastosowanie tego makaronu? :) Wydaje się być mało smaczny
  • haha pamiętam jak mama kupiła taki do jakiejś potrawy specjalnej dla gości, a ojciec dzień wcześniej usmażył go sobie z jajkiem :P
  • a co to za cudo? :)
  • Moim zdaniem smakiem nie różni się od zwykłego makaronu ryżowego, po prostu warto kupić, aby od czasu do czasu urozmaicić wygląd potrawy - jak wiemy, jemy oczami :) Jest to ciekawy produkt np na spotkanie ze znajomymi, gdy chcemy się wykazać w kulinariach :) Nie przepadam ogólnie za tak kalorycznymi rzeczami, ale od czasu do czasu polecam :)
  • zawsze się zastanawiam czy warto jeść te makarony z ryżu (np. brązowego). Mówi się, że mimo, że np. wafle ryżowe są produkowane z takiego ryżu, to są tak wysokoprzetworzone, że ich wartość dla zdrowia nie jest tak dobra, jak ryżu brązowego surowego. Jak to jest więc z makaronami?
  • Gdzie mogę kupić ten makaron/
  • @kriko - takiego typu makarony są wspaniałym urozmaiceniem naszej diety, więc oczywiście warto je jeść.
    Wafle ryżowe a makarony ryżowe to kompletnie inne produkty i inaczej przetwarzane podczas produkcji. Wafle wytwarzane są z ryżu preparowanego, natomiast w skład makaronów ryżowych wchodzi głównie mąka ryżowa. Pierwsze mają wysoki indeks glikemiczny (co oznacza szybki wzrost stężenia glukozy we krwi), drugie, po ugotowaniu, również. Osobną kwestią jest ładunek glikemiczny, jednak to nie jest raczej miejsce na rozważania na ten temat
  • @petronas dziękuję za odpowiedź, liczyłam na taką ;-)

    Bardzo lubię te makarony z ryżu, głównie za to, że świetnie chłoną smak sosu. Mój ulubiony robię na bazie oleju sezamowego, soku z limonki i imbiru.
  • @kokosanka hahahahhahahahahahahah padłam! XD a co do makaronu to jestem nim zachwycona! Chcę go :D
  • Wygląda fajnie, ale cena nie zachęca ;)
    Kolorystycznie pasowałby mi do jakiejś "chińszczyzny" z dominującym kolorem żółtym i białym, np. tofu, bambus i jakieś żółte warzywa
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/06/22 05:58
    @Tvk_91: "Wygląda fajnie, ale cena nie zachęca ;)" Cenowo rzeczywiście wychodzi znacznie drożej niż tradycyjny makaron. Jednak bardziej traktowałabym go raczej jako taki oryginalne urozmaicenie "od święta" albo aby zaskoczyć gości ;)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę