Bułeczki mleczne

Bułeczka mleczna waży 35 g.

  100g na zdjęciu (35 g)
Energia 355 kcal 124 kcal
Białko 8,1 g 2,8 g
Tłuszcz 12,5 g 4,4 g
Węglowodany 52,6 g 18,4 g
Błonnik 1,5 g 0,5 g

Bułeczki mleczne kalorie w 100g: 355kcal

Zobacz więcej: sztuka 35g bułka mleczna bułeczki

Ostatnia aktualizacja: 2016.01.12

Ważenie dodano: 2012.12.01 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: mąka pszenna, świeże jaja, cukier, substancje spulchniające (mąka pszenna, woda, sól), olej roślinny i tłuszcz roślinny (olej rzepakowy, emulgator (lecytyna sojowa, E 471), barwniki: beta karoten, aromat), woda, syrop cukrowy inwertowany, drożdże, emulgatory (E 471, E 481), mleko w proszku pełne 1,4 %, aromat, sól, mąka pszenna poddana fermentacji, regulator kwasowości (lakton kwasu glukonowego).

Mamy 45 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • O zawsze byłam ciekawa tych bułek :) Ale nigdy nie jadłam.
  • są pyszne, nawet nie tak tegicznie z tymi kaloriami, szkoda że tak dużo tłuszczu
  • jedne z najpyszniejszych rzeczy na świecie :D
  • z nutellą <3
  • uwielbiam je ;p
  • wyczekana chyba przez wszystkich :) sama niezdrowa chemia, ale pyszności!
  • ooo dziękuję za zważenie! wszędzie szukałam ile kcal może mieć ta mała pysznotka. ;D
  • o moje ulubione bułeczki przywozone z niemiec :3
    z masłem i solą sa cudne, albo nutellą, albo masełkiem orzechowym.
    ma ktoś na nie 'zdrowy' przepis domowy ?? :)
  • A mi nie smakują. Śmierdzą folią i są sztuczne w smaku. Sama wole takie upiec :)
  • Bułka z której można "ulepić" małą, zbitą kuleczkę :D
  • Czy dobrze rozumiem - to są bułki które można kupić w biedronce , w foliowym opakowaniu ?
  • @Elena tak, można je kupić m.in w Biedronce :)
    uwielbiam, ale staram się tylko od święta jak jadę do rodziców. Z dżemem maminej roboty, miodem, danio waniliowym albo nutellą, mmmmm.......
  • @ja Co prawda nie spotkałam sięz jakimś innym przepisem 'zdrowszym' bo jakby pozamieniać mąkę i nie dodawać cukru to by w ogole inny produkt był :D Ale moja koleżanka jak była na białkowej to jest przepis na nie składajacy sie z mleka w proszku i jajka. Nie jadlam niesttey ale jej smakowało chociaż cieżko o trafny zamiennik
  • Uwielbiam! Do tej pory tylko raz je kupiłam i na szczęście nie mam okazji ich jeść zbyt często, ale są bardzo smaczne. I jakoś chemia mnie nie odstrasza :P
  • Tablica Mendelejewa sie przy tym chowa, a kiedys wystarczyła mąka, ziarna, mleko i woda, i pycha bułeczki wychodziły... może i fajny wynalazek na warzenie, kiedys jadłem w niemczech, ale teraz widząc skład , nigdy w życiu tego nie zjem.
  • A tutaj macie przepis na bułeczki maślane, prawdziwe, zdrowe i pyszne.

    570 g mąki tortowej
    24 g świeżych drożdży
    185 ml mleka
    85 g masła (może być margaryna do pieczenia)
    4 łyżeczki cukru
    3 jajka
    1 łyżeczka soli
    plus:
    rozkłócone jajko z odrobiną mleka do posmarowania bułek przed pieczeniem

    Najpierw robimy zaczyn, czyli odlewamy z naszego mleka 100 ml (do jakiegoś dużego kubka), dajemy cukier i drożdże, mieszamy aż się drożdże rozpuszczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut. Aż zaczyn wyrośnie. Potem wrzucamy do miski wszystkie składniki, a na końcu zaczyn. Wyrabiamy dość długo, około 15-20 minut, aż ciasto będzie idealnie sprężyste i w ogóle nie będzie przyklejało się do dłoni.
    Wyrobione ciasto nakrywamy szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto znacznie powiększy swoją objętość, a wtedy wyjmujemy je z miski na stolnicę i wyrabiamy jeszcze przez kilka chwil.
    Dzielimy ciasto na 12 części i z każdej formujemy kuleczkę. Robimy to w taki sposób, że zbieramy brzegi do środka, tak jakbyśmy chcieli zawiązać sakiewkę. Wtedy kulki będą gładkie i mocno naprężone.
    Wykładamy blachę papierem do pieczenia i układamy nasze kulki obok siebie. Znowu nakrywamy ściereczką i znowu zostawiamy na godzinę. Przez ten czas bułki nabiorą takiego naprawdę kształtu bułek (no może nie do końca, tak finalnie to uformują się dopiero w piekarniku) i wtedy smarujemy je obficie jajkiem rozrobionym z kilkoma łyżkami mleka. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i wstawiamy bułki. Pieczemy około 20 minut - aż nabiorą ładnego rumianego koloru.

    Ja zajadałem się nimi z dżemem porzeczkowym, który zrobiliśmy razem z Magdą poprzedniego lata.

    Smacznego! :)


    Przepis ze strony chleby.info autora nie znalazłem.
  • Miałam okazję zjeść parę razy kilka lat temu. Co prawda smaczne ale czuć, że to sama chemia ;)
  • kocham te bułeczki, mało kcal w jednej ale kto na jednej poprzestanie??
    ostatnio jadłam 2 lata temu, na woodstocku z jogurtem wspaniałe śniadanie!
    żywiliśmy się tym przez 3 dni! :)
  • dokładnie! mleczne bułeczki i jogurt pitny to najlepsze wyjazdowe śniadanie ;)
  • Jak dla mnie zawartość 1,4 % mleka, i to w proszku to ciężko nazwać te bułeczki mlecznymi ;D
  • Nigdy nie zapomne jak jadłyśmy je z koleżankami na rajdzie maczając je w nutelli pyyyyyyycha;)
  • długo czekałam na ważenie tych bułeczek! Są pyszne,ale jak na taką"przekąskę" do dla mnie dużo kalorii mają;p choć są i gorsze rarytasy;D
  • W sumie ze wszystkim to nie jest wytrawne smakuje, ale z nutellą chyba najbardziej :) hehe oczy by zjadły, ale d**a nie może ;)
  • Nigdy mi nie smakowały - pachną chemią, są tłuste i w ogóle nie sycą. Patrzę na skład i cieszę się, że ich nie lubię ;)
  • Uwielbiam je, rzadko jem ale jak już, to...mniam. Takie słodkie wypieki lubię jeść ze słonymi dodatkami, z serem żółtym na przykład. ;D
  • a ja ostatnio jadłam je z pasztetem (w domu nie było innego pieczywa, a mój leń nie pozwalał iść do sklepu pod domem :P) i musze przyznać, że smakowało mi to połączenie :D
  • eM. says: nie obraź się, ż tak zażartuje ale Ty może w ciąży jestes?;p naprawde dziwne połączenie;P
  • olaa, bez przesady. Znam dziwniejsze połączenia, których "dopuszczały się" nieciężarne kobiety :-)
  • swallow muerta 2012/12/03 19:34
    ja nawet drożdżówkę z rodzynkami potrafiłam opędzlować z takim pasztecikiem i keczupem, a w ciązy nie byłam, także naprawdę... :P
  • Na opakowaniu pisze ile ma kaloorii 1 bułeczka.. więc nie wiem jak ktoś soię nad tym zastanawiał.. sama chemia, ale pyszne, ja wciągam na raz ze 4 za 15 min znów 4 :D
  • olaa, hehe nie, nie jestem w ciąży :D może to połączenie nie jest zachęcające ale naprawdę to było dobre :D
  • farbowane β-karotenem...?!
    ale, po co? ;D
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/12/10 12:21
    @arteq: "farbowane β-karotenem…?! ale, po co?" No jak to po co ? Żeby zachęcić poprzez atrakcyjniejszy wygląd do zakupu ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/12/10 13:05
    @Just: "Na opakowaniu pisze ile ma kaloorii 1 bułeczka.. więc nie wiem jak ktoś soię nad tym zastanawiał.." Niewielu producentów bułeczek mlecznych podaję tę informację. W sklepie dostępne były 3 bądź 4 opakowania i tylko na jednym z nich znalazłam wartości.
  • z kawałkami czekolady też pyszna <3
  • Uwielbiam je, kiedyś jadłąm je ze wszystkim.! Pół z dżemem, pół z nutellą, z serek i ketchupem, z pasztetem..I do tego mieszane słodkie płatki śniadaniowe z mlekiem..Ahh te czasy :D
  • mam wątpliwości co do kaloryczności tych bułek obliczonej przez państwa bo na opakowaniu tych bułek pisze ze maja 143 kcal a nie 124 kcal w jednej szt.
  • MoReLoWa<3 2013/08/25 17:28
    Mam do Państwa pytanie: czy można mrozić te bułeczki i czy po odmrożeniu będą podobnie smakowały?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/08/30 21:06
    @zanetaa83: "mam wątpliwości co do kaloryczności tych bułek obliczonej przez państwa bo na opakowaniu tych bułek pisze ze maja 143 kcal a nie 124 kcal w jednej szt." Rozwiewam w takim razie Twoje wątpliwości: wartości odżywcze podane były na opakowaniu. Bułka ważyła 35 g i po przeliczeniu 1 dostarcza średnio 124 kcal. Być może zakupiłaś bułki z innej firmy o nieco innym składzie i wartościach, albo masa jednej bułki była inna od tej powyżej zważonej ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/08/30 21:11
    @MoReLoWa<3: "Mam do Państwa pytanie: czy można mrozić te bułeczki i czy po odmrożeniu będą podobnie smakowały?" Przykro mi, nie odpowiemy Ci na to pytanie, ponieważ nie wykonywaliśmy tej czynności. Mam nadzieję, że znajdą się użytkownicy, którzy odpowiedzą Ci na to pytanie.
  • Kocham te bułeczki z nutellą <3 najlepsze śniadanie jakie sobie można wyobrazić ;)
  • Sharianka 2013/11/20 17:56
    @ OliwiaKalinowska - tobie to serio wystarcza na śniadanie?
  • Jak zjem kilka to tak, wystarcza ;)
  • @MoReLoWa<3 - nie odpowiadam co prawda jakoś szczególnie szybko, ale dopiero teraz mam pewność, że nie wprowadzę Cię w błąd. Bułeczki można mrozić; zapakowałam je w woreczki śniadaniowe i szczelnie zawiązałam. Po rozmrożeniu, dpowiednio po tygodniu i po dwóch, nie czułam abolutnie żadnej różnicy w stosunku do bułeczek świeżych. :)
  • Mniam mniam

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę