Cukinia

Cukinia waży 300g. Cukinia pozbawiona części niejadalnych waży 250g.

  100g na zdjęciu (250 g)
Energia 17 kcal 43 kcal
Białko 1,2 g 3,0 g
Tłuszcz 0,3 g 0,8 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g 0,2 g
Węglowodany 3,1 g 7,8 g
Cukry proste 2,5 g 6,3 g
Błonnik 1,0 g 2,5 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Cukinia kalorie w 100g: 17kcal

Zobacz więcej: sztuka żółty cukinia 300g

Ostatnia aktualizacja: 2016.08.08

Ważenie dodano: 2009.09.28 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 18 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Cóż, że taką cukinię zawsze trzeba jeszcze przyrządzić, usmażyć, a najlepiej smakuje w panierce z bułki tartej ;)
  • ja cukinie robie albo na teflonie bez tluszczu albo na grillu tez bez tluszczu :P
  • haruka a mogłabyś napisać dokładniej jak robisz, czy dodajesz jakiś przypraw itp ?
  • co do przypraw to zalezy na co masz ochote :) ostatnio poprostu przekroilam cukinie wzdluz na pol, pokroilam na plasterki, wrzucilam na patelnie teflonowa i jak troszeczke juz sie usmazyla to dorzucilam do tego mrozonke leczo (hortexu) i dodalam chili, pieprz, czosnek granulowany i troche przyprawy fit up (tej do kefiru). Mrozonka oczywiscie puscila jeszcze troche wody, wiec nic sie nie przykleilo, przyprawy sie dobrze rozmieszaly, a calosc nie byla sucha - takie jedzonko "na malego gloda" na szybko ;)
    Cukinia jest tez dobra nadziewana serkiem homo z czosnkiem i pieczarkami, albo serkiem homo i pokruszonymi orzechami.
    czasem robie tez taka jakby kanapke z lososiem grillowanej cukini - kroje ja wzdluz w plasterki, skrapiam mocno cytryna, dodaje troche pieprzu i wrzucam na grilla. Jak juz jest gotowa to klade miedzy dwa takie kawalki zrolowany plasterek wedzonego lososia z serkiem homo :)
  • pyszna jest krojona wzdluz w paski na patelni teflonowej z czosnkiem i sosem sojowym:P
  • A ja kocham placki z cukinii ;P
  • szaszłyki z cukinią to mój typ. ;)
  • ja nienawidze placków, zarówno z ziemniaków jak z cukini, kiedyś jak mama je robiła to maczałam je w dużej ilości śmietany z cukrem żeby zabić ten obrzydliwy smak, teraz nawet tego bym nie tkneła, po co dostarczać masy tłustch kalori skoro i tak nie ma z tego żadnych przyjemności, wole już czekolade :)
  • @Ola ja placki zawsze zasypywalam toną cukru ;)
  • Ile kalorii ma ugrillowana?:)
  • @Justina - taka cukinia po ugrilowaniu bez dodatku tłuszczu będzie miała dokładnie tyle samo kalorii, przy czym wyparuje z niej trochę wody, więc wagowo będzie jej mniej ;)
  • Dziękuje bardzo:)
  • Te "części niejadalne" to co jest, ogonek i skórka? Ja jeszcze nigdy nie obierałam cukinii, zawsze jem ze skórką, oczywiście dokładnie umytą; czy są jakieś przeciwwskazania?

    Różni się czymś w smaku od zielonej? Mam taką żółtą cukinię w lodówce, planuję zrobić na obiad na patelni z czerwoną papryką i talarkami ziemniaków; pewnie dorzucę czegoś zielonego np. brokuł, i aż się prosi, trochę czerwonej fasolki, wyjdzie mega mix kolorystyczny ;)
  • @Tvk_91 ja taki miks cukiniowo-paprykowy na koniec odcedzam i mielę, wychodzi bardzo smaczna pasta jak ktoś lubi można na kanapki użyć. Co do obierania, jak nie masz po tym problemów żołądkowych jedz śmiało ze skórką.
  • @TatiQ
    Skórka jest właśnie najlepsza, fajnie chrupie i jest najbardziej aromatyczna. Większość warzyw jem ze skórką, a drobny dyskomfort mam jedynie po nadmiarze skórki z papryki ;)

    Żólta cukinia jest chyba smaczniejsza od zielonej, ma bardziej wyrazisty smak i jest lekko słodka. Robiłam na obiad smażone warzywa z ziemniakami, użyłam cukinię, czerwoną paprykę, marchewkę i zieloną fasolkę szparagową. Ugotowałam je na patelni w małej ilości wody (a resztkę tej "zupy" zlałam do szklanki i później wypiłam, bardzo smaczne!), następnie podsmażyłam ugotowane wcześniej talarki ziemniaków, i jak się lekko przyjarały, dodałam resztę warzyw i smażyłam jeszcze ok. 2 minuty. Gotowe danie posypałam serem; myślę, że z sosem czosnkowym też mogłoby wyjść ciekawie.

    W przyszłym tygodniu chyba zrobię na kolację zupę krem z cukinii, z dużą ilością estragonu - ta przyprawa to moje najnowsze odkrycie, świetnie pasuje do cukinii i ziemniaków, i bardzo ładnie pachnie podczas przygotowywania posiłku :)

    W sklepie widziałam ostatnio "cukinię okrągłą", wyglądało to jak trochę niekształtny melon. Próbował ktoś?
  • cukinia okrągła smakuje tak samo jak zielona
  • @hejhej- więc po co przepłacać? [okrągłe droższe] hihih ;]
  • AlicjaPoznan 2016/07/05 19:52
    Często jem cukinie na kolacje, kroje w plastry i jeszcze na pół i smaże na telfonie. Jak jest już miękka przekłądam do miski, dodaje pół opakowania małego jogurtu naturalnego, curry, czosnek i kilka kropel tabasco, pycha ;D

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę