Kotlet sojowy smażony

Kotlet sojowy panierowany w jajku i bułce tartej, smażony na oliwie z oliwek waży 30g.

  100g na zdjęciu (30 g)
Energia 259 kcal 78 kcal
Białko 14,5 g 4,4 g
Tłuszcz 15,6 g 4,7 g
Węglowodany 16,4 g 4,9 g
Błonnik 1,4 g 0,4 g

Kotlet sojowy smażony kalorie w 100g: 259kcal

Zobacz więcej: sztuka 30g kotlet sojowy

Ostatnia aktualizacja: 2016.02.17

Ważenie dodano: 2009.12.20 w kategorii Wykonane przez Izabelę

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 51 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • A jakiej firmy?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2009/12/21 12:32
    Do przyrządzenia potrawy użyłam kotletów sojowych a'la schabowych marki ORICO, producent Polgrunt.
    Pozdrawiam
    Izabela
  • patrycja 2010/03/07 10:22
    kocham was za tę stronę ;) pozdrawiam
  • A ile ma jeden kotlet tylko ugotowany?
  • do kitulek : jakieś 20-25 kcal, zależnie od wielkości.
  • dzięki wielkie :)
  • Ladymanson 2010/07/23 17:21
    A czy do smażenia nie powinno się przypadkiem używać oleju rzepakowego a nie oliwy z oliwek?
  • czarna6kijana 2010/12/20 20:50
    Jeżeli oliwa z oliwek jest z drugiego tłoczenia (absolutnie nie może być extra vergine!) to spokojnie można na niej smażyć.
  • a jaka różnica jest między taką oliwą a taką?
  • A ile by miał taki kotlet jeżeli by był bez bułki tartej ale w jajku tylko?
  • Kasiu :)
    Jedno jajo klasy M (średnie) ma 70 kcal.
    Tak więc ugotujesz kotlety w kostce rosołowej (wywarku) i obtoczysz je w jajku,aż do jego wykończenia i wtedy podzielisz kalorycznośc jajka przez ilośc opanierowanych (obtoczonych w jaju) kotletów) i dodasz tą wartośc do kotlecika ugotowanego w rosołku i już. :)

    Pozdrawiam :)
  • A ile ma taki kotlet po zamoczeniu w bulionie? Bez smażenia i obtaczania w niczym?
  • zależy który. Przeciętnie w 1 szt jest 16 kcal więc nie doliczaj zbytnio kcal z wody z buionem, bo ile używasz? iec jak masz takiego większego to pewnie do 20kcal spokojnie się wyrabia;)
  • ile będzie miał kotlet sojowy po włożeniu na 5 minut do wrzącej wody i usmażeniu na patelni bez tłuszczu i bez panierki?? 20-25 kcal??
  • Ania1105 2011/04/28 15:43
    tyle, ile 'surowy', przeciętnie mają między 15 a 20 kcal w sztuce.
  • surowy = suchy??
    mój po usmażeniu ważył 23 g (63 kcal?)
    Wg strony 1 porcja (w domyśle suchego) 40 g = 111 kcal. :S
  • Ania1105 2011/04/28 18:23
    tak, pisząc suchy miałam na myśli surowy
  • jak ktos lubi jesc np. surowy makaron czy surowe ciasto (na ciasto,ciasteczka, nalesniki itp.)itp. niech sprobuje zjesc te kotlety na sucho jak batoniki :)
  • Karolcia 2011/04/28 20:41
    He He... A Ty Ola próbowałaś? :D
  • Mademoiselle 2011/04/28 20:42
    mówisz serio? Można? Ostatnio mam cholerną ochotę na takie kotleciki sojowe a nie mam kuchni by je ugotować :S
  • tak probowalam, ale nie mozna potraktowac tego jako danie glowne tylko bardziej jako przekaska. tylko trzeba miec mocne zeby bo troche twarde ale za to jakie chrupiace
  • haha ja tez lubie je pochrupac na surowo :D
  • Ania1105 2011/05/05 18:12
    mój pies je kotlety sojowe na sucho :D
  • So Lovely 2011/07/26 13:22
    na opakowaniu pisze, ze 40g ma 120 kcal.
  • So Lovely, na opakowaniu jest napisane, że kotlet suchy, czy po przyrządzeniu?? i jaki producent?
    Ania1105, porównanie do psa jest uwłaczające.
  • ja jem tak jak neutrino, są pyszne i lepsze bez smażenia.
  • ja ostatnio zrobiłam na parze, po uprzednim doprawieniu i polaniu przecierem pomidorowym. mniam.
  • Dziękuję bardzo:):):)
  • A jeśli był usmażony, lecz obdarłam go z panierki - ile wynosi jego kaloryczność?
  • A kotlet sojowy upieczony będzie mieć inną wartość kaloryczną?
    I też chciałabym wiedzieć, czy taki smażony, obdarty z panierki ma mniej kcal i o ile :)
  • Co myślicie o produktach takich jak np.
    http://www.mojeorico.pl/zcms2/img/produkty/big/98.jpg
    lub
    http://www.mojeorico.pl/zcms2/pl/produkty/test/101gulasz-sojowy
    Próbował może ktoś z Was?
  • nie wiem w jakiej formie jest ten gulasz, ale jeśli sie nie myle, bo jadlam podobne rzeczy (granulat sojowy firmy BioAnia) i to jest smaczne- bez dodatków smakowych wiec trzeba doprawic (uwielbiam kotlety sojowe z przyprawą do gulaszu!).
    Różnica miedzy tym zważonym? - mniejsze cząsteczki :D Czyli żadna, ale z takich malutkich mozna zrobic farsz do naleśników, krokietów lub danie chilli con carne- wyborne!
  • Gulasz różni się trochę od granulatu w smaku, jest bardziej wyrazisty.
  • Na jakiej ilości oliwy był smażony? Chciałabym wiedzieć ile kcal odjąć, jeśli upiekę takiego kotlecika w piekarniku w panierce.
  • Czy mogłabym prosić o podanie składu tego kotleta?
  • Ja sb myślę tak: na opakowaniu pisze, że 40g (suchego) ma 125 kcal. Po obliczeniu to jest jakieś 6 kotlecików. Dodając wodę z bulionem(który ma 15 kcal) co w sumie jest bez sensu, ale doliczę, traktując to jako ewentualne wahania wagi :) Mamy 140 kcal. Jeśli będę smażyć bez panierki( bo też są pyszne) dodam tylko tą odrobinę tłuszczu. łyżka ma 90 kcal ale ja daję trochę mniej, więc w sumie będą miały jakieś 200 kcal. No i spoko :) Jak dla mnie mogą być na obiad :) A doliczając bułkę tartą? Ile to może być? Chyba w 250 się wyrobię? Hmm...
  • Canditti 2012/05/08 13:00
    A moje zdecydowanie więcej zawsze wazą - jeden taki usmażony w jajku i bułce waży 60 g (i ilość panierki jest mała), dzisiaj usmazyłam bez jajka, tylko w bułce tartej, to półtora kotleta to było 60 g. Bardzo leciutkie macie te kotlety;)
  • Czy jeśli usmarze je bez uzywania jakiekolwiek oleju, masla itd, mam taka patelnie, to ilość kalorii spadnie ?
  • Mam takie pytanie, czy ten kotlecik może być usmażony bez dodawania jakiegokolwiek tłuszczu? :)
  • @drugeen
    Oczywiście! Ale proponuję dodać trochę wody na patelnię i robić to pod przykryciem, aby ciepło się rozeszło i środek nie był surowy :)
    Chociaż bardziej polecam gotowane kotlety sojowe - moje ulubieńce obiadowe :)
  • Można prosić o przepis? :)
  • @wliczer: dzieki!!! :)
  • Obowiązkowy składnik wegetariańskiej diety :) Ja pieczę kotlety w piekarniku- mają mniej kalorii i lepszy smak.
  • Zamiast jajka i bułki tartej (weganizm zobowiązuje :P) można użyć otrębów :)
  • @existebam: dokladnie, ja tak robie ;) tzn. zamiast jajka roztwor z siemienia lnianego, a zamiast bulki otreby wlasnie + mieszanka ulubionych przypraw ;) pyyyyyyyyyycha!
  • Świetne jako "wkładka" do ciasta/placka tortilli ^^ Do tego pomidor, sałata i przyprawa z ostrej papryki (tylko nie róbcie tego co ja i nie sypcie pół paczki na raz xD) - cuudowne <3
  • Co za pytania... ile ma kalorii moczony w wodzie kotlet sojowy ;p
    Nawet jak robicie w bulionie (ja na 20 kotletów sojowych używam może litra wody, ale 4 kostek rosołowych) to i tak większość wylewacie. Nie wiem czy jest sens liczenia kalorii co do joty, bo i tak idealnie się ich nie wyliczy. Każdy kotlet jest inny. Nie popadajmy w paranoje, zaraz będziecie się pytać ile będzie mieć taki kotlet sojowy smażony jeśli dodamy do tego koperku, papryki czy pieprzu...
  • Dziś robiłam kotlety sojowe z tego przepisu: http://smakuje.blox.pl/2013/10/Kotlety-sojowe.html i wyszły pyszne :D Tylko zamiast w bułce tartej obtoczyłam w płatkach owsianych :D Już zjadłam aż 3 sztuki i kusi mnie jeszcze xD Miałam policzyć ile mają kalorii ale jednak wole nie psuć sobie przyjemności :D
  • @PaulaMaj
    Robiłam kiedyś podobne, z ziemniakami oraz jako wkład do hamburgerów. Jest nieźle, ale bardziej mi odpowiadają kotlety z czerwonej soczewicy, które są bardzo proste w przygotowaniu :)
  • Tvk_91 zapodaj przepis, bardzo chetnie wyprobuje ;D
  • @PaulaMaj
    Ogólnie przepis na kotlety ze strączków jest taki: ugotowane strączki + jajko + bułka tarta/ mąka aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji + przyprawy; ja jestem dopiero w fazie eksperymentów ;) Zarówno z soczewicy, jaki i soi robiłam tak, że ugotowane zagniatałam widelcem na niezbyt gładka pastę, doprawiałam, następnie dodawałam jajko i stopniowo bułkę tartą, aż masa była na tyle gęsta, że szło lepić kotleciki, i takie ulepione obtaczałam dodatkowo w cienkiej warstwie mąki. Na gorący tłuszcz, i smażę ok. 1-1,5 minuty z każdej strony, aż ładnie się zrumienią

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę