Ciasto bananowe

Kawałek ciasta bananowego waży 50g.

  100g na zdjęciu (50 g)
Energia 253 kcal 127 kcal
Białko 4,8 g 2,4 g
Tłuszcz 10,7 g 5,4 g
Węglowodany 39,3 g 19,7 g
Błonnik 4,8 g 2,4 g

Ciasto bananowe kalorie w 100g: 253kcal

Zobacz więcej: 50g kawałek ciasto Bakalie i nasiona banany

Ostatnia aktualizacja: 2014.10.02

Ważenie dodano: 2009.12.19 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: mąka pszenna graham, banany, oliwa z oliwek, orzechy, owoce suszone

Mamy 18 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • mogłabym przepis? najlepiej na maila ;)
  • Również jestem zainteresowana przepisem... :)
  • ja tez baaardzo prosze o przepis!!!:)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/12/08 12:41
    Być może przepis na bananowca ukaże się w przyszłości na stronie z naszymi przepisami www.zdroweconieco.pl, ale dzisiaj wstawiłam na bloga aromatyczny piernik czekoladowy, który koniecznie musicie wypróbować.
    http://www.zdroweconieco.pl/aromatyczny-piernik-czekoladowy.html
    Idealnie pasuje na jesienno - zimowe weekendy, a szczególnie na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Możecie go wykonać z podanych przeze mnie składników, bądź śmiało modyfikować na swój sposób - niech będzie dla Was inspiracją.
    Życzę smacznego i z przyjemnością przeczytam Wasze opinie po jego sporządzeniu.
    Izabela
  • Pani Izabelo, co z tym przepisem? :P Bardzo chciałabym spróbować tego ciasta :)
  • Spróbujcie ciasta bananowego z Kwestii Smaku. Bardzo smaczne, jak zresztą wszystko, co tam znajdziecie. Polecam.
  • mariszszka 2012/03/05 15:22
    Albo tego, które ja dziś upiekłam. Jest prze py szne (!), zdrowe i lekkie - bez dodatku cukru i tłuszczu. Oto przepis i zdjęcia: http://coutellerie.blogspot.com/2012/03/banana-bread-na-pozegnanie-zimy.html
  • mariszszka, blog zniknął, a ten przepis bardzo mi się spodobał, a nigdzie go nie zapisałam! Czy mogłabyś go tu umieścić? :)
  • mariszszka 2012/03/07 17:24
    Jak mi miło! blog jest już na swoim miejscu :)
  • Dziękuję! Na wszelki wypadek zapisałam przepis. Na pewno będę ten chlebek piec :)
  • mariszszka, upiekłam wczoraj chlebek bananowy z Twojego przepisu, wyszedł cudny :D Użyłam mąki 3 zboża Lubelli. Dodam, że to mój debiut w zakresie pieczenia czegokolwiek samej, także tym bardziej się cieszę. Pozdrawiam :)
  • mariszszka 2012/03/11 22:34
    Super, super! bardzo się cieszę i życzę smacznego!
  • @mariszszka, piekłam ostatnio Twój chlebek bananowy (z mąką owsianą i orkiszową oraz z gorzką czekoladą i orzechami włoskimi jako dodatkami), był naprawdę przepyszny! Wielkie dzięki za ten przepis, nie będę już dalej szukać!
  • mariszszka 2012/03/11 22:38
    Jak się cieszę! dodatek gorzkiej czekolady też mi chodzi po głowie, będę piec w takim razie, skoro przetestowane :)
  • Wczoraj zrobiłam taki chlebek bananowy z myślą o dzisiejszym śniadaniu:
    - 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 1/2 łyżeczki sody,
    - 1/2 łyżeczki soli,
    - 2 szklanki rozgniecionych bananów (u mnie 5 sztuk),
    - 2 łyżki zmielonego siemienia + 6 łyżek wody (wymieszane i odstawione na 5 minut),
    - 2 łyżki oleju (ale nie są konieczne).
    Zrobiłam wersję bez dodatków, ale można dać orzechy, suszone owoce, gorzką czekoladę czy cynamon. W zależności od mąki może się okazać, że trzeba dodać więcej oleju lub wody, ale ciasto musi być gęste. Piekłam ok. 40 minut w 170 stopniach. Wyszło pyszne, wilgotne i sprężyste, delikatnie słodkie.
  • Klaudia1111 2013/10/09 17:35
    Pani Izabelo, mogłaby Pani sie podzielić przepisem?:)
  • Czy te ciasto miało dodatek cukru lub miodu
  • @Agataskate skład jest podany pod zdjęciem. :P Myślę, że banany są na tyle słodkie, że nie trzeba było używac żadnych innych substancji dosładzających. :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę