Kawałek ciasta marchwiowego

Ciasto marchwiowe

Kawałek ciasta marchwiowego z bakaliami waży 60g.

  100g na zdjęciu (60 g)
Energia 254 kcal 152 kcal
Białko 5,2 g 3,1 g
Tłuszcz 15,8 g 9,5 g
Węglowodany 27,5 g 16,5 g
Błonnik 4,7 g 2,8 g

Ciasto marchwiowe kalorie w 100g: 254kcal

Zobacz więcej: 60g marchew kawałek ciasto Bakalie i nasiona

Ostatnia aktualizacja: 2016.01.26

Ważenie dodano: 2009.12.13 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: mąka pszenna graham, marchew, jabłko, oliwa z oliwek, jaja, miód, orzechy, suszone owoce

Mamy 53 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • czy moglabym prosic o przepis na to ciasto ? : )
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/03/29 14:13
    Dokładny przepis ukaże się na www.zdroweconieco.pl (na dzień dzisiejszy - czas nieokreślony ;))
    O fakcie poinformuję Panią mailem.
    Ciasto to sporządzam na bazie mąki graham. Zawiera: marchew, jabłko, dużą ilość orzechów i suszonych owoców, miód, oliwę z oliwek, jaja, przyprawy: imbir, gałkę muszkatołową.
    Izabela
  • Botanic Water 2010/05/21 16:04
    czekamy na przepis :D
  • Czy takie ciasto można uznać za dietetyczne? Czy jest ono pełnowartościowe i korzystne dla zdrowia?
  • prosze o przepis:) baaardzo mi zależy
  • znalazłam taki http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_marchewkowe/przepis.html :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/12/06 11:23
    @Martin: Ciasta, które w swoim składzie zawierają mąkę razową, wysokiej jakości tłuszcz roślinny, niewielką ilość miodu (praktycznie można pominąć ten składnik), dodatek w postaci świeżych owoców, warzyw, a także bakalie w postaci suszonych owoców, orzechów, nasion typu słonecznik zawsze będą miały przewagę nad typowymi wyrobami cukierniczymi sporządzanymi z oczyszczonej mąki, przetworzonych produktów itd.. (będą zawierać więcej błonnika, składników mineralnych, witamin, niższy indeks glikemiczny).
    Jednak będą w dalszym ciągu dość mocno kaloryczne. Być może w 100 g - okaże się, że będą posiadały mniej kcal, ale ciasta tego typu są ciężkie i już na przykład powyższy kawałek marchwiowca - to 150 kcal / kawałek.
    W związku z tym, że w prawidłowej diecie słodycze powinny występować jak najrzadziej, proponuję taki kawałek ciasta wkomponować w weekendowy podwieczorek. Większość moich pacjentów otrzymuje różnego rodzaju ciasta na weekend w swoim menu i nie zauważyłam negatywnego wpływu np. na samopoczucie, spadek masy ciała i inne parametry zdrowotne :)
  • Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Myślałam raczej o takim kawałku ciasta jako substytucie jednego posiłku, np. drugiego śniadania, a nie słodkim dodatku/deserze po obiedzie :)
  • serenada 2010/12/06 20:22
    Podwieczorek to posiłek (przekąska) pomiędzy obiadem a kolacją. Nie je się go bezpośrednio po obiedzie ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/12/07 14:19
    Pisząc o wprowadzeniu kawałka ciasta na podwieczorek, miałam dokładnie to samo na myśli o czym wspomniała Serenada :)
    Optymalnie powinniśmy spożywać 5 posiłków dziennie (czyli spożywamy mniej więcej pokarm co 3 godziny) i przekąskę / podwieczorek traktujemy również jako osobny posiłek pomiędzy obiadem a kolacją :)
  • Oj, tak, mój błąd, kłania się czytanie ze zrozumieniem :) Jeszcze raz dziękuję za odp. :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/12/08 10:42
    Jeszcze nasunęły mi się pewne spostrzeżenia. Otóż, okazuje się, że pomimo ogólnych zaleceń żywieniowych, część osób rzeczywiście łączy obiad z deserem lub podwieczorkiem. Część robi to nieświadomie, a część np. wyniosła taki sposób z rodzinnego domu. Na pewno nie jest to prawidłowy model żywienia, ale rzeczywiście jeszcze wciąż funkcjonujący.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/12/08 12:42
    Być może przepis na ciasto marchewkowe ukaże się w przyszłości na stronie z naszymi przepisami www.zdroweconieco.pl, ale dzisiaj wstawiłam na bloga aromatyczny piernik czekoladowy, który koniecznie musicie wypróbować.
    http://www.zdroweconieco.pl/aromatyczny-piernik-czekoladowy.html
    Idealnie pasuje na jesienno - zimowe weekendy, a szczególnie na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Możecie go wykonać z podanych przeze mnie składników, bądź śmiało modyfikować na swój sposób - niech będzie dla Was inspiracją.
    Życzę smacznego i z przyjemnością przeczytam Wasze opinie po jego sporządzeniu.
    Izabela
  • mmm. to ciasto wygląda bajecznie i bardzo zachęcająco, może jutro pokuszę się na zrobienie tak owego:D
  • Przyznam, że nigdy nie jadłam takiego ciasta, ale z chęcią spróbuję,
    dlatego z niecierpliwością czekam na przepis na blogu ;)
  • Karolcia 2011/06/04 20:15
    Robiłam ciasto marchewkowe dawno dawno temu i muszę przyznać że jest naprawdę pyszne. Tylko moje było bez bakalii i polane białą czekoladą.
  • kiedy ukaże się przepis ? dłuuugo się nie ukazuje
  • Karolcia, jak bez bakalii i z białą czekoladą to z pewnością było lepsze :D
  • właśnie, co z przepisem?
  • Izabelo czy bylabys tak dobra ı umıescıla przepıs na to pyszne cıasto marchewkowe?bo odkad je tutaj u cıebıe wıdze to mam ochote je zjesc ale nıe kupıe sobıe od tak w cukıernıı zadnego ı do tego mam blokade na jedzenıe ktorego kalorycznosc nıe znam a bardzo mı sıe marzy wlasnıe takıe dokladnıe jak twoje-malo kalorıı ı pıeknıe wygladajace


    dzıekuje slıcznıe
  • dokładam się do prośby o przepis :))
  • Ja również czekam z niecierpliwością na ten przepis. :)
  • chcemy przepis, chcemy przepis!
  • Ja też chce! =)
  • Również prosiłabym o przepis. :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/05/21 15:05
    Spełniam Waszą prośbę :)

    Składniki:

    • Mąka pszenna pełnoziarnista lub graham typ 1850 2 szklanki
    • Tłuszcz roślinny np. oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, olej ryżowy, olej kukurydziany, olej rzepakowy 1/4 szklanki
    • Jaja klasa wagowa M 2 sztuki
    • Miód 1 łyżka
    • Marchew 3 średnie lub 2 duże
    • Jabłko 1 duże
    • Orzechy nerkowca 1 łyżka
    • Orzechy włoskie 1 łyżka
    • Orzechy laskowe 1 łyżka
    • Migdały 1 łyżka
    • Suszone morele 3 sztuki
    • Suszone śliwki 3 sztuki
    • Suszona żurawina 1 łyżka
    • Rodzynki 1 łyżka
    • Sól szczypta
    • Soda oczyszczona: płaska łyżeczka
    • Przyprawy: imbir, gałka muszkatołowa, cynamon itp...
    • Ekstrakt z wanilii (opcjonalnie)

    Sposób przyrządzania:

    • Piekarnik rozgrzewamy do 180 C.
    • Marchew i jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce z drobnymi oczkami (jabłko możemy zetrzeć na grubym tarle).
    • Orzechy siekamy, bakalie kroimy. Oprószamy częścią przewidzianej mąki, żeby się nie sklejały.
    • W głębokim naczyniu miksujemy olej, jaja, miód, ekstrakt z wanilii. Cały czas miksując dorzucamy partiami startą marchew z jabłkiem
    • Następnie dodajemy mąkę, sodę, przyprawy. Ponownie miksujemy.
    • Do masy wrzucamy bakalie.
    • Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką lub przez chwilę miksujemy na najniższych obrotach miksera
    • Formę keksową smarujemy cienko olejem lub wykładamy papierem pergaminowym. Ja posiadam silikonową (swoją drogą polecam !), więc wylewam do niej bezpośrednio ciasto - bez uprzedniego smarowania tłuszczem i wykładania papierem :)
    • Przekładamy ciasto do formy.
    • Pieczemy ok. 50 min. - po tym czasie sprawdzamy, czy zostało upieczone wkładając drewniany patyczek.

    Moje rady:
    • W przypadku miodu polecam mocno aromatyczne odmiany (np. gryczany, wrzosowy). Nadadzą dodatkowy, delikatny aromat.
    • Jeżeli jesteście wielbicielami dość mocno słodkich ciast, to proponuję wykorzystać słodką odmianę jabłka, zwiększyć ilość miodu do 2 łyżek, oraz dodać więcej suszonych owoców. Albo drugi sposób: kawałek ciasta sporządzonego z powyżej podanych składników, posmarować przed podaniem płaską łyżeczką miodu.
    • W przypadku orzechów i suszonych owoców. Możecie samodzielnie eksperymentować z ich rodzajem i ilością :)
    • Zachęcam do wykonania własnego ekstraktu. Ja swój zrobiłam na początku stycznia z tego przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/ekstrakt-z-wanilii; dodaję go teraz praktycznie do wszystkich ciast :)
    • Nie zapomnijcie o dodaniu chociaż niewielkiej ilości przypraw ! Idealnie nadają się do tego typu ciast.

    W dniu wczorajszym piekłam powyższe ciasto. Spójrzcie na efekt końcowy:

    Ciasto marchewkowe
  • Wspaniale!
    Dziękujemy.
    Jak kształtuje się kaloryczność ciasta z powyzszego przepisu per 100g oraz porcję?
  • aleksandra. 2012/05/21 15:34
    O, chyba dziś zrobię takie ciasto. Dziękuję za przepis <3
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/05/21 21:32
    @bronek: "Jak kształtuje się kaloryczność ciasta z powyzszego przepisu per 100g oraz porcję?" Bronku, informacje te znajdziesz pod zdjęciem. Oczywiście należy mieć na uwadze, że są to wartości średnie, gdyż "łyżka łyżce nierówna" itp...
    Chociaż czytając Twoje pytanie, śmiem myśleć, że chodzi Ci o oszacowanie :)
    @aleksandra.: "O, chyba dziś zrobię takie ciasto." Super ! Podziel się wrażeniami :)
  • dzisiaj po raz kolejny wypróbowałam Pani przepisu i jestem absolutnie zachwycona tym ciastem ;)) smakowo trochę przypomina mi keksa, którego uwielbiam. na pewno upiekę je jeszcze nie raz ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/10/26 18:21
    @Ala: dziękuję za miły wpis. Cieszę się bardzo, że marchewkowiec smakował :) W planach mam również zrobienie na ilewazy.pl keksa razowego z dużą ilością bakalii :)
  • Ania1105 2012/10/26 20:23
    Pani Izo, bardzo bym prosiła o taki keks! ;-)
  • A gdyby tak używać mąki razowej żytniej ? :) Możliwe, że by się udało? Cierpię na brak pełnoziarnistej i grahama...
  • Ania1105 2012/12/25 17:05
    nie wyjdzie z samą żytnią razową. za ciężka, będzie zakalec. chyba, że wymieszasz na pół z tortową
  • dzisiaj upiekłam, właśnie zdegustowałam - 'NIEBO W GĘBIE' dziekuję za przepis ;)
  • Pani Izabelo, mogłaby pani podać przepis na domowy ekstrakt z wanilii? Mi się nie chce wyświetlić ta strona z przepisem na niego, a byłby mi bardzo przydatny.
  • @Ola - zalej laski wanilii spirytusem albo wódką i odstaw na jakiś czas.
  • http://www.mojewypieki.com/przepis/ekstrakt-z-wanilii
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/02/16 12:33
    @martyna: "dzisiaj upiekłam, właśnie zdegustowałam – ‘NIEBO W GĘBIE’ dziekuję za przepis ;)" Super ! Cieszę się bardzo i życzę przyjemności w konsumpcji :)

    Ola: "Pani Izabelo, mogłaby pani podać przepis na domowy ekstrakt z wanilii? Mi się nie chce wyświetlić ta strona z przepisem na niego, a byłby mi bardzo przydatny." Autorka bloga zmieniała platformę z blox.pl na com - i stąd przepis nie chciał się wyświetlić na starej stronie. Przed chwilą zmieniłam adres, zresztą "ai" również podlinkowała w komentarzu prawidłowy.
  • Wygląda super! I w porównaniu do innych ciast o wiele bardziej zdrowo :) Podsyłam już przepis chłopakowi, żeby mi upiekł na urodziny zamiast tradycyjnego kruszańca! ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/05/11 19:03
    @dragonka: "Podsyłam już przepis chłopakowi, żeby mi upiekł na urodziny zamiast tradycyjnego kruszańca!" Hehe, fajnie ;) Ciekawa jestem, jak smakował :)
  • Witam p. Izabelo:) Przepis mi się bardz spodobał, jadłam już wiele wersji ciasta marchewkowego? Chciałam zaytać jakie wymiary ma Pani forma keksowa (taka mniejsza/ większa)? i czy ciasto wychodzi z tego przepisu bardzo słodkie? Czy jest może wilgotne (bo takie lubię:-)). Czy można upiec podane ciasto w foremkach muffinkowych? Chyba wtedy trzeba zmienjszyć ilość ciasta, o połowę? Jak Pani radzi? Byłabym wdzięczna za odpowiedz. Pozdrawiam, Joanna
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/03/18 13:38
    @joassia: Ja piekłam ciasto w silikonowej keksówce tego typu: http://goo.gl/z2Tr1q. Wymiary formy mierzone po spodzie: 22x8 cm, wymiary mierzone po górnych krawędziach: 27x13 cm. Wysokość: 7 cm.
    "czy ciasto wychodzi z tego przepisu bardzo słodkie?" Nie, nie wychodzi bardzo słodkie. Oczywiście poczucie słodkości jest indywidualne, ale częstując za każdym razem po upieczeniu kilka osób - najczęściej otrzymywałam odpowiedź zwrotną, że jest subtelnie słodkie. Tak jak wspomniałam w przepisie, jeżeli chce się uzyskać słodsze ciasto, można dodać słodsze owoce, więcej bakalii czy miodu.
    "Czy jest może wilgotne" Do suchych nie należy ;) Ale ostateczna wilgotność będzie uzależniona od wilgotności poszczególnych składników (np. marchew, suszone owoce czy mąka), a także od temperatury i długości pieczenia (różne piekarniki mogą dawać różny efekt przy takich samych założonych wstępnie parametrach).
    "Czy można upiec podane ciasto w foremkach muffinkowych?"
    Nie próbowałam, ale myślę, że nie ma ku temu przeciwwskazań.
    "Chyba wtedy trzeba zmniejszyć ilość ciasta, o połowę?" To zależy, ile chcemy uzyskać muffinek i jakiej wielkości posiadamy foremki ;)
    A może ten przepis przypadnie Ci do gustu: http://www.zdroweconieco.pl/muffinki-bananowo-truskawkowe.html. Polecam przeczytać też komentarze znajdujące się pod przepisem.
  • Pani Izo , jaki ekstrakt wanilowy Pani uzywa?chciałabym kupić (zrobić nie mogę- nie umiem, nie mam czasu itp-nie istotne),albo taki który Pani proponuje zakupić?
  • Apropos marchwiowych wypieków. Ktoś może sprawdził, ile waży szklana drobno startej marchewki?
  • może tak jak szklanka startej dyni?
  • Czy oliwa z oliwek jest tu wyczuwalna (w smaku lub zapachu)? Może ten ekstrakt z wanilii jest tu kluczowy?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/12/18 08:22
    @cuckoo: Ja osobiście nie wyczuwam w ciastach dodanej do nich podczas sporządzania oliwy czy innego oleju.
    @MalyKsiaze: Obecnie najczęściej wykorzystuję jako dodatek do ciast i deserów wanilię w proszku. Przykładowe produkty: http://dzikieziemniaki.pl/wp-content/uploads/2014/12/DSC08181-ps-zw.jpg
    Dawniej używałam samodzielnie przygotowywanego ekstraktu z wanilii (link do przepisu w komentarzu wyżej)
    Jeżeli chodzi o gotową formę skoncentrowanej wanilii, to byłam zadowolona z tego wyrobu: http://www.heilalavanilla.com/collections/vanilla-paste/products/vanilla-paste-60ml?variant=9377096069
    Jednak nie wiem czy jest dostępna w sprzedaży w Polsce. Z tego co kojarzę, przywiozłam ją z jakiejś podroży zagranicznej.
  • ciekawy jest ten proszek (:
  • Natrafiłam na to warzenie jakoś przypadkowo i pokusiłam się o spróbowanie przepisu na powyższe ciasto. Powiem szczerze, że wyszło pyszne, choć co prawda delikatnie zmodyfikowałam ilość i rodzaje orzechów oraz bakalii. Sama skonsumowałam przeszło jedną trzecią wypieku - i racja, ciasto nie jest szczególnie słodkie, lecz nuta tego smaku jest wyczuwalna wystarczająco dobrze. Myślę, że od czasu do czasu będę do niego wracać, pamiętając jedynie o umiarze w spożyciu. :-)
  • @marajoshi , czy możesz zdradzić, jakiego oleju użyłaś i jakiej "wanilii"(esencja, aromat proszek, cukier wanilinowy/waniliowy...) ?
  • * po słowie "aromat" miał być przecinek
  • @cuckoo: Oleju użyłam zwykłego rzepakowego, zaś co do wanilii - nie pamiętam, czy dodawałam cokolwiek, ale jeśli tak, z pewnością był to zwykły aromat do ciast.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę