Szklanka ugotowanego makaronu pełnoziarnistego świderki

Makaron świderki ugotowany

Szklanka ugotowanego makaronu pełnoziarnistego świderki waży 100 g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 110 kcal 110 kcal
Białko 4,9 g 4,9 g
Tłuszcz 0,4 g 0,4 g
Węglowodany 21,8 g 21,8 g
Błonnik 2,0 g 2,0 g

Makaron świderki ugotowany kalorie w 100g: 110kcal

Zobacz więcej: makaron 100g szklanka świderki

Ostatnia aktualizacja: 2014.10.07

Ważenie dodano: 2009.12.23 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Producent: Lubella

Mamy 34 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • 100 gram gotowanego makaronu to ile gram suchego?Bo nie mogę się połapać :).
    btw Genialna strona!!
  • Czy taka sama porcja zwykłego makaronu świderki, również marki Lubella będzie miała wyższą kaloryczność ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/06/24 17:33
    marlii: Niestety, nie odpowiem teraz na to pytanie, ponieważ nie znam kaloryczności zaproponowanego przez Ciebie makaronu i przyrostu masy po jego ugotowaniu.
    Izabela
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/06/24 17:44
    Lolita: makaron podczas gotowania zwiększył swoją objętość ok. 3 razy, w związku z czym, żeby uzyskać 1 szklankę makaronu ugotowanego, należy odmierzyć około 1/3 szklanki makaronu suchego.
    Izabela
  • Ile to będzie łyżek? Tak około 6?
  • Karolina 2011/02/18 21:50
    moglibyście pokazywać, jak ilość produktów wygląda na talerzu ;)? byłabym wdzięczna
  • fascinated 2011/05/18 15:01
    to będą jakieś 2 garści? bo tyle zjadłam ugotowanego makaronu, zmiesciloby sie w 2 dloniach :D
  • makaron trójkolorowy ma takie same wartości odżywcze??
  • Ten makaron + truskawki zmiksowane z jogurtem i jestem w raju :D Albo sos uncle bens słodko-kwaśny i dołożyć pierś z kurczaka, uwielbiam.
  • So Lovely 2011/06/06 14:13
    A pełnoziarnisty makaron nitki?
  • z czego wynika to że ugotowany makaron w przeliczeniu na 100g ma 110 kcal, a ten sam surowy makaron trzy razy tyle?
  • tomma: bo makaron po ugotowaniu zwiększa swój ciężar i 100g surowego makaronu nie jest równe 100g makaronu po ugotowaniu - makaron suchy jest po prostu lżejszy lżejszy. :)
  • A czy zwykły makaron świderki ma tyle samo kcal? Bo tu podajecie, że pełnoziarnisty. Jaka jest różnica w kaloryczności? Ja chciałabym wiedzieć ile kcal ma zwykły makaron świderki po ugotowaniu : )
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/22 20:20
    @eM.: to pytanie zadał już jeden z użytkowników. Przeczytaj proszę moją odpowiedź, która znajduje się w trzecim komentarzu od góry.
  • A ja ten sam makaron Lubelli wazylam po ugotowaniu i wyszlo mi ze ma 160kcal w 100g po ugotowaniu, tak jak penne.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/07/24 18:44
    @xxx: a ile gramów ważył przed gotowaniem i po ugotowaniu i czy gotowałaś zgodnie ze wskazówkami producenta ?
    Tak czy inaczej, Twój pochłonął więcej wody (prawdopodobnie gotował się dłużej), ale ogólna kcal całego ugotowanego makaronu zarówno tego ze zdjęcia, jak i Twojego będzie miała dokładnie taką samą wartość kcal. Dopiero wyjdzie różnica w trakcie przeliczeń oraz gdy byśmy zapełniali ugotowanym makaronem szklanki - w Twoim przypadku zapełnilibyśmy ich większą ilość.
  • Mam pytanie: słyszałam, że rozgotowany makaron ma więcej kcal, czy wie ktoś coś na ten temat. Ja myślę, iż chodzi tu o to, że jak przegotujemy makaron to zmieni się trochę jego waga bo nasiąknie wodą, a kaloryczność bedzie zawsze taka sama dla danej porcji jaką wrzucimy przed ugotowaniem więc nie wiem co ci ludzie wygadują ;/ może ktoś wie wiecej na ten temat :)
  • Koma, im bardziej rozgotujesz makaron, tym większy będzie jego IG. Z kaloriami raczej niewiele ma to wspólnego, jednak z szybkim wzrostem poziomu cukru i z szybkim spadkiem - tak. Dlatego najlepiej i najzdrowiej gotować al dente.
  • Jak chodzi o IG to wiem że jest wyższe, tylko zdziwiłam się jak ktoś mi powiedział o tej kaloryczności, bo też myśle że się nie zmieni :)
  • a mi mowila pani od technologii ze najzdrowszy i najmniej tuczy ugotowany aldentte
  • Nemulek1997 2013/02/01 18:44
    Nie chcę się wywyższać czy coś w tym stylu ale pomyślcie trochę. Bierzecie np. 50g makaronu suchego, wkładacie go do wody, w której choćbyście nie wiem jak szukały, nie znajdziecie kalorii. Więc jakim cudem miałaby się zwiększyć kaloryczność w tym makaronie który wyciągnięcie z wody??? Na 100g owszem, może być różnica w al dente, a ciapają, ale jeżeli wrzucasz do gara 170kcal i nie zalejesz tego olejem to żadnym sposobem nie wyjmiesz 200kcal, czy inne bzdury...
  • Gotując szklankę suchego makaronu świderki wyszło mi 1,5 szklanki po ugotowaniu
  • Od pewnego czasu nieugięcie próbuję wprowadzić zmiany w kuchni moich rodziców. Między innymi nakłoniłam ich, żeby zamiast zwykłego pszennego makaronu, który od lat królował na naszych talerzach, wybierali pełnoziarnisty. Na początku nie zgodzili się za nic w świecie, ale pewnego dnia kupiłam na spróbowanie - od tej pory sami wybierają tylko ten z mąki pełnoziarnistej. :) Powyższe świderki zaserwowali dziś z zupą pomidorową gotowaną na piersi z kurczaka. Naprawdę duża różnica w smaku (ten jest o niebo lepszy, mniej "gumowaty", faktycznie czuć, że to makaron, a nie biała klucha), no i oczywiście - zdrowsze nawyki.
  • Camille skąd ja to znam. Do przekonywania rodziców trzeba naprawdę dużo cierpliwości. Akurat z makaronem mi się udało, kupują pełnoziarnisty. Chyba się przekonali, że jest po prostu o niebo lepszy w smaku Chociaż do rosołu mamie zdarza się kupić zwykły. Ostatnio jednak przygotowałam właśnie pełnoziarnisty i podałam mamie polany odrobiną oliwy i posypany bazylią. Oczywiście co najpierw było gadania, ze "sama to sobie będziesz jadła, ja lubię z masłem" ( wszyscy mamy podwyższony cholesterol) ale potem spróbowała i już nic nie mówiła, co znaczy, że jej smakowało. Tacie z resztą też.
  • Gabrysia 2013/03/17 08:01
    A w takiej szklance ile swiderkow sie zmiesci ?
  • @Gabrysia
    Po co liczyć świderki jak tu chodzi o ich wagę? Bierzesz pojemnik, wagę kuchenną i po problemie.
  • Nico, przecież nie każdy ma wagę kuchenną, trochę wyrozumiałości, co nie zmienia faktu, że chyba nikt po ugotowaniu nie będzie liczył ilości makaronu, ale tak na moje oko to raczej nie dużo, w końcu makaron pęcznieje...
  • Izabela świetna strona internetowa ,pozwala mi na wyliczenie białka,tłuszczu, węglowodanów i błonnika, teraz wiem ile mam dostarczać składników, aby moja waga leciała w dół superrr!!!
  • W Biedronce jest bardzo dobry makaron pełnoziarnisty świderki : ) aż byłam w szoku, bo nie spodziewałam się go tam :)
  • Dominques 2014/03/27 23:05
    100g suchego makaronu to około 300-340g ugotowanego. Pytacie o to jak wygląda na talerzu szklanka tego makaronu, ale wysilić się, wsypać ugotowany makaron do szklanki a potem przełożyć go na talerz i samemu zobaczyć to ciężko?
  • Mam pytanie czy produkty ważymy przed czy po obróbce ??
  • @g: przed
  • @g - zależy. Jeśli będziesz ważyć produkty przed obróbką termiczną, to wtedy wynik będzie dokładniejszy, ale wówczas do obliczeń musisz wartości kaloryczne dla surowych produktów.

    W tym przypadku podane wartości dotyczą makaronu ugotowanego, więc dla policzenia kaloryczności zjedzonej porcji trzeba podać ilość gramów makaronu, jakie otrzymamy już po ugotowaniu.
  • Czy ten makaron jest z przenicy durum?

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę