Szklanka mąki orkiszowej 1850

Mąka orkiszowa 1850

Szklanka mąki orkiszowej 1850 waży 130 g.

  100g na zdjęciu (130 g)
Energia 320 kcal 416 kcal
Białko 11,6 g 15,1 g
Tłuszcz 2,7 g 3,5 g
Węglowodany 62,4 g 81,1 g
Błonnik 8,8 g 11,4 g

Mąka orkiszowa 1850 kalorie w 100g: 320kcal

Zobacz więcej: 130g szklanka mąka orkisz orkiszowa 1850

Ostatnia aktualizacja: 2013.08.24

Ważenie dodano: 2011.09.15 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Producent: Eko Makmar
Inne ważenia tego produktu:

Mamy 17 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Zawsze mam problem, gdzie ją dostać...
    W sklepach ze zdrową żywnością, czy w jakiś delikatesach również?
  • bumba czaka!
  • sylwiaaaa 2011/09/15 21:26
    a jaką mąka jest najlepsza do naleśników albo pizzy ??
  • Mąkę orkiszową można kupić w supermarketach Tesco i Auchan. Większy wybór jest chyba w tym drugim. Zdaje się ,że mają tam pełnoziarnistą i białą.
  • Mąkę orkiszową można dostać w sklepach ze zdrową żywnością, delikatesach (Alma, Piotr i Paweł, Bomi itp.) oraz w supermarketach Tesco i Auchan.
  • kathleene 2011/09/16 00:52
    A ja kupiłam w Carrefour za jedyne 10.50 zł ;)
  • Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
    No to śmigam dziś do Bomi ;)
  • Mąka pełnoziarnista Heliant (Gdańskie Młyny) kosztuje w Tesco 3,5 zł (ale bywa rzadko), a w Auchan ok. 7 zł.
    @Sylwiaaaa: najlepsza mąka do pizzy to tzw. typ 00 (można dostać w Auchan). Jeśli nie kupisz takiej, użyj mąki tortowej, typ 450. Tortowa też sprawdzi się przy naleśnikach, ale tu można wykorzystać każdą pszenną mąkę, trzeba tylko zwiększyć lub zmniejszyć ilość płynów.
  • A ta orkiszowa do czego się nadaje? Do jakich ciekawych potraw można jej użyć?
  • Mąka orkiszowa to mąka pszenna, której ziarna nie są modyfikowane genetyczne, ma z resztą wiele innych zalet. Znajdziesz wszystko w internecie. Stosuje się ją, jak zwykłą mąkę pszenną, ale najczęściej do wypieku pieczywa.
  • Ja używam mąki orkiszowej do wszystkiego - ciast, chlebów, bułek, naleśników, placuszków....
  • Dokładnie. Ta mąka nadaje się do wszystkiego, aczkolwiek typu 2000 nie polecam do pizzy ponieważ wychodzi twarde ciasto. 1850 jest uniwersalna, osobiście mieszam ją z żytnią 2000 i wychodzą mi fantastyczne naleśniki, pizze, bułki, chleby itp.
  • Dziękuję za odpowiedź :) Nie wiedziałam, czy nadaje się ona właśnie do naleśników, pierogów itp, ale teraz wiem, że tak. Swoją drogą w stosunku do mąki pszennej typ 500, z której najczęściej korzystałam, ma więcej białka, mniej węgli i więcej błonnika, także chyba czas poszukać jej w sklepie i wypróbować.
  • Mąka orkiszowa to mąka z orkiszu (pszenicy orkisz). Orkisz różni się od pszenicy zwyczajnej więc nie można mówić,że główną różnicą między tymi ziarnami jest ich modyfikacja genetyczna.
    Orkisz był szeroko rozpowszechnionym ziarnem w starożytności i średniowieczu. internet podaje: "Orkisz jest odporny na choroby i nie wymaga stosowania fungicydów.W porównaniu z innymi odmianami pszenicy uprawa orkiszu jest marginalna a dzieje tak dlatego, że orkisz daje mniejszy plon ziarna niż reszta jego rodziny. Nasze uprzemysłowione społeczeństwo preferuje masę - w tym przypadku jakość musiała ustąpić. Ma to jednak jeden, ogromny plus. Otóż zapomniany przez ludzi orkisz pozostał nietknięty przez zabiegi "uszlachetniające" stosowane przez rolniczy biznes. Nie poddano go obróbce w celu ulepszenia zbieralności, przyswajalności nawozów sztucznych. I tak oto mamy do dyspozycji zboże o tych samych, naturalnych wartościach co przed kilku tysiącami lat."
  • kathleene 2011/09/16 17:38
    Słyszałam, że najlepsza do pizzy jest mąka chlebowa, która zawiera dużo białka i przez to lepiej rozwija się w niej gluten. A orkiszowa jest pyszna i można z powodzeniem zastępować nią mąkę jasną w części lub całości ;)
  • Gorąco polecam tę mąkę do naleśników, są pyszne i super się smażą:)
  • Mąka pełnoziarnista orkiszowa kosztuje w Tesco 7 zł. To sporo, ale znacznie mniej niż mąka orkiszowa BIO.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę