Tortilla pszenna

Tortilla pszenna z dodatkiem siemienia lnianego Multigrain waży 62 g.

  100g na zdjęciu (62 g)
Energia 319 kcal 198 kcal
Białko 9,7 g 6,0 g
Tłuszcz 8,7 g 5,4 g
Węglowodany 50,4 g 31,2 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Tortilla pszenna kalorie w 100g: 319kcal

Zobacz więcej: lniane siemie pszenna 62g tortilla

Ostatnia aktualizacja: 2021.11.10

Ważenie dodano: 2011.06.27 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: mąka pszenna, woda, oleje roślinne, mieszanka wieloziarnista 2,6 % (brązowe siemie lniane, złote siemie lniane), stabilizatory (glicerol, guma guar), emulgatory (E471, E472e), cukier, sól, substancje spulchniające (E 500, E 450), kwasy (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy), substancje konserwujące (E 282, E 202), aromat.
Producent: Mission Foods

Mamy 44 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • ja kupuję takie z ziołami:)
  • Bardzo dziekuje za zwazenie.
    Dobra jest tez zytnia :)
  • Dziękuję, prosiłam o to ważenie ; ) Lubię zrobić z takiego pieczywo własną tortillę, która jest bardzo duża, większa niż te liche z McDonalda, a ma tylko 340 kcal
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/06/28 09:42
    Czy ktoś z Was ma sprawdzony przepis na placki odzwierciedlające powyższą tortillę (najlepiej z udziałem mąki razowej) oraz ciekawe pomysły na zrobienie z nich smacznego dania? Ja zrobiłam nadzienie z mieszanki chińskiej Bonduelle z uduszonymi kawałkami kurczaka + sos jogurtowo - czosnkowy + przyprawy. Zawartość była ciekawa, natomiast gotowa tortilla nie przypadła mi do gustu. Myślę, że sporządzona samodzielnie byłaby znacznie lepsza. Ale dotychczas nie praktykowałam. Czekam więc na Wasze propozycje :)
  • Pszenna i z dodatkiem siemienia lnianego - i zero błonnika?? :/
  • Ja robiłam tortille z tego przepisu:
    http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/tortille_pszenne/przepis.html

    A tutaj jest przepis na tortille z mąki razowej:
    http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/tortille_razowe/przepis.html

    Zazwyczaj robię z kurczakiem+ zależnie, co mam- kukurydza, oliwki, pomidorki, suszone pomidorki,fasola, czasem groszek, papryka... różnie mieszam, do tego jakiś sosik pomidorowy robię. Dopóki nie zepsuł mi się piekarnik, zapiekałam je z żółtym serem;)
    pycha jest ze szpinakiem, kurczakiem i serem gorgonzola.
    Ja nie przepadam na mięsem wołowym, ale znajomi często robią tortille z chilli con carne.

    Ogólnie rzecz biorąc, do tortilli można włożyć wszystko wedle preferencji ;-)

    Polecam też strasznie tortille na zimno: smarujemy serkiem naturalnym almette/mascarpone, mocno pieprzymy, smarujemy sosem musztardowo-miodowym, na to sałata, pietruszka, łosoś wędzony albo dobra szynka z kurczaka. Zawijamy jak naleśnika i kroimy w małe kawałki. Fenomenalne na imprezę :)
  • Ja robię z mąki pełnoziarnistej z lubelli, dodaje tylko sól i wodę :D Taka wersja light tortilli :P Można dodać łyżeczkę masła czy oliwy. Smażę na teflonie aż zaczną się robić takie pęcherzyki powietrza. Do środka najczęściej dodaje kurczaka, sałatę, pomidora, ogórka i sos czosnkowy (jogurt naturalny + czosnek). :D
  • o nie, jak dużo kcal! obstawiałam tak ze 150 a tu lipa :-( też uwielbiam domowe kebaby i twistery.
  • To dziwne, że jest tak kaloryczna. Bezglutenowa tortilla w 100 gramach ma 167,9 kcal, przy czym jedna waży 20 gram. Wychodzi więc, że każda ma około 34 kcal, duża różnica.
  • bezglutenowe ważą mało, ale jedną się nie najesz kompletnie chyba że masz żołądek wróbelka ..

    ja kupuję pełnoziarniste w Bomi i robię ala pizza - po prostu kładę składniki na tortillę, zapiekam ok 15 minut w piekarniku kroję na kawałki i jem jak pizzę
  • Ja robię tortille razowe z kwestii smaku (ten, który podała Marta). Ostatnio robiłam z takim nadzieniem:
    kawałki piersi z kurczaka ugotowanej na parze, seler naciowy, kukurydza, pomidor, awokado, szczypiorek, kumin, oregano, chilli w proszku, liście szpinaku lub rukoli
    sos: jogurt naturalny, otarta skórka z limonki, posiekany ząbek czosnku, sól i pieprz

    Patelnię posmarować cienko jakimś tłuszczem, na to wrzucić kawałki ugotowanego kurczaka, kawałki selera naciowego, kukurydzę, pomidora i awokado pokrojone w kostkę oraz posiekany szczypiorek. Przyprawić kuminem, oregano i chili, posolić do smaku, smażyć przez kilka minut. Tortille smarować sosem, kłaść na nie liście szpinaku lub rukoli, na to wykładać nadzienie i zwijać.
    Pomidory po pokrojeniu w kostkę warto odłożyć na jakiś czas na sitko, żeby obciekły z nadmiaru soku.
    Bardzo lubię też torille nadziane Chili con carne na chudej wołowinie.
  • Izabela, próbowałam robić z innej mąki niż kukurydziana i nie wychodzi za dobrze.
    Co do nadzienia to można wrzucić wszystko, ale najlepiej kawałki kurczaka, różne papryki, pomidory no i kukurydzę.
  • wczoraj robilam-pychota!moja wersja nadzienia:wędzony łosoś, sałata lodowa,papryka,pomidor,ogórek,cebulka i sos czosnkowo-koperkowy na bazie jogurtu naturalnego.zadna kupowana nie dorówna domowej:)
  • z wielu różnych względów m.in. z powodu lenistwa i braku kukurydzianych tortilli, zastąpiłam dzisiaj pszenne placki papierem ryżowym :)polecam!
  • Propozycja na tortille
    sos słodko kwaśny najlepszy z tymi wsytzski warzywami w słoiku
    kurczak piers
    lodowa
    papryka
    pieprz cayenne
    czerwona paryka

    piers w kawalki i na talerzykd o mikrofali na 2-3 minuty one sie podgotuja, sos do garneczka papryke do garneczka cayenne i do smaku dopraiwamy ma byc pikantne i mieszamy gotujemy dodajemy troszke wody i kurczaka podgotowanego w mirkofali, torlile rozkladamy na nia lodowa pocieta w male kawaleczki na to z garnka ceply farsz z sosem zawijamy jak mamy teflonowa patlenie nagrzewamy i kladziemy bez tłuszczu zeby sie opiekla i wszamamy. malo kaloryczna a juz jak ktos ten sos słodko kwasny umei zrobic w domu w dietetyczny sposob to już wogole mało kaloryczne:)
  • Byłam pewna ze taka tortilla ma mniej :| przecież to taki cię kurki oplatek echhh
  • tak jak już pisałam wyżej, zastąp papierem ryżowym :)
  • a ile ma kcal ten papier ryzowy? :] i duzy jest czy taki mini listek, do ktorego nic sie nie upchnie? :P
  • są różnej wielkości, ale zazwyczaj takiej, jak tortilla. jeden listek ma od 10 do 20 kcal :D
  • wow to rzeczywiście muszę go poszukać :O
  • tylko pamiętaj, że jest b. cienki i czasem lepiej wziąć dwa arkusze, żeby się lepiej zawijało :)
  • A taki papier ma w ogóle jakiś smak? Oglądałam programy kulinarskie i parę razy go widziałam, nadziewali go np. sosem śmietanowo-szpinakowym gęstym, fajnie to wyglądało.
    Co do tortilli zaś, mogło być dużo gorzej. Dodać do tego troszkę kurczaka lub indyka, duuużo surówki, zalać sosem czosnkowym na bazie z jogurtu i wcale nie jest tak bardzo kalorycznie.
  • hmmm smak mało wyrazisty, ale jak posmarujesz (po kilkusekundowym obowiązkowym nasączeniu wodą) pastą curry, albo zwykłym sosem tatarskim czy nawet ketchupem i do środka włożysz nadzienie jak do tortilli, wychodzi b. smaczne :) takie połączenie duruma z tortillą. Chociaż w Polsce to i tak dziwne, że głównie można dostać pszenne, a kukurydziane są tylko w sklepach typu kuchnie świata. No chyba, że komuś się chce wyrabiać własnoręcznie :)
  • A gdzie ten papier kupujesz?
  • w normalnych superkach np. piotr i paweł, tam gdzie stoją różne orientalne sosy :)
  • na dziale "kuchnie świata" znajdziesz, tam gdzie rzeczy do sushi. Ale papier ryżowy jest znacznie mniej praktyczny i nie tak uniwersalny-nadzienie nie może być zbyt mokre, bo jest delikatniejszy. No i nie jest tak sycący. Trochę przypomina liście nori jeśli o ilość materii chodzi.
  • Papier ryżowy jest w tesco, w kauflandzie. Ostatnio robiłam pyszne sajgonki, pieczone w piekarniku i polecam ten sposób - papier jest chrupiący i zachowuje smak, a dużo mniejsza ilość tłuszczu :)
  • A jak sie robi sajgonki? :)
  • martinka 2012/06/03 10:26
    Eksperymentuję z różnymi tortillami (powinnam je okreslić raczej mianem podpłomyków). Ostatnio zrobiłam gryczane (mąka gryczana zaparzona gorącą wodą, wyrobiona z niewielką ilością tłuszczu). Wyszły przyzwoite; myślę że pasuje do nich to samo co do blinów: łosoś, kawior, koperek, kwaśna śmietana. Ale jem je z hummusem albo puree z fasoli (+ czosnek, rozmaryn, cukinia, cebulka).
    Chcę też zrobić niedługo "tortille" (podpłomyki) z mąki ryżowej wyrobionej z olejem kokosowym. Na pewno będą do nich pasować owoce/sałaty z imbirem i sezamem. Może też kiełki fasolki i papryka, jak nadejdzie sezon.
    Za mąkę kukurydzianą się jeszcze nie zabierałam, chciałabym znaleźć mąkę z jakiejś bardziej prymitywnej odmiany kukurydzy (chyba łatwiej będzie kupić dobre ziarno i zmielić w domu).

    W prawdziwej tortilli fajny jest ten prosty skład (mąka, woda, ew. tłuszcz) - to pozwala je, w odróznieniu od naleśników, dłuuuugo przechowywać a i do środka można nałożyć więcej niż do kanapki, zwłaszcza tych niesfornych składników, które zawsze wypadają :)
  • martinka 2012/06/03 18:15
    Myślę też, że ciekawym pomysłem na nieco inne wykorzystanie takiej pszennej tortilli będzie zrobienie jej w stylu alzackiego flammekueche (niem. flammkuchen), czyli cienkiego ciasta zapieczonego płasko (jak pizza) z kwaśną śmietaną, boczkiem i cebulą.
  • ma tyle kalorii co omlet z 2 jajek, a jest duzo smaczniejsza
  • Ania1105 2012/07/11 15:03
    ale omlet jest dużo zdrowszy. no, chyba, że zrobisz taką tortillę sama
  • mala_laponia 2013/01/14 17:14
    Ja zwykle robię tortille z tego http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/tortille_razowe/przepis.html przepisu, zamieniam jedynie masło na olej lub oliwę. Jako wypełnienie: tuńczyk + ogórek + szpinak + papryka + sos jogurtowo czosnkowy albo: kurczak + sałata + pomidor + kukurydza + sos. Pomysłów jest całe mnóstwo, a danie jest sycące i zdrowsze od fast foodów, a smakuje o niebo lepiej.
  • świnkers 2013/01/26 15:54
    Tortilla ma 0 błonnika? Przecież to produkt zbożowy więc nawet jeśli nie należy do tych pełnoziarnistych to poprzez nawet dodatek siemienia lnianego powinien mieć conajmniej 1,0 g błonnika /100 g produktu. Proszę spojrzeć tutaj -->

    http://www.library.umc.edu/pe-db/pe-fiber-food.pdf
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/01/26 16:03
    @świnkers: Oczywiście tortilla ma błonnik, jednak tutaj producent go nie podał. Nie mamy w systemie możliwości oznaczenia wartości jako brak danych, dlatego w takich sytuacjach wpisujemy 0.
  • wielkopolanin 2013/02/22 21:52
    Troche dużo węgli ma taka tortila ale w sumie jak kazde pieczywo.
    Na redukcji raz na 2 tygodnie zrobie sobie taką tortile
    75g piersi 16 - 1 -0 74kcal
    sos czosnkowy 50gr jogurtu +5g majo 2-5-3 65 kcal
    30g kukurydzy 1-0-6 31kcal
    tortila 6-5,5-31 198kcal
    warzywa + keczup okolo 30kcal

    całość około 410 kcal wiec szału nie ma spokojnie można sie najeśc będąc na redukcji
  • @wielkopolanin
    kalorie to nie wszystko, dolicz sobie cukry (kukurydza, ketchup) i tłuszcze (ketchup, torila). Co z tego, że mało kalorii jak reszty paskuctw masa.
  • wielkopolanin 2013/02/22 23:40
    B 25g , T 12 W 40 tak w przybliżeniu więc chyba nie wiele ? mam na myśli posiłek dla mężczyzny to OK choć wyeliminowując tortilę można zejśc z węglami do minimum tylko skąd wtedy wziac energie jednak cukry są ważne i potrzebne chyba ze ktoś nie ćwiczy nie uprawia sportu to co inego.
  • @wielkopolanin
    cóż, to trochę zmienia postać rzeczy - niby.
    Ja uprawiam sport i tak dalej, ale dla mnie to i tak zdecydowanie za dużo jak na jeden posiłek :) No ale trzeba dobierać takie rzeczy pod siebie, nie potrzebnie się wtrąciłam w sumie :)
    Moja mama robi wersję 'light' dla siebie, placki smaży sama, bez tłuszczu, z jajek i skrobii kukurydzianej (nie pamiętam czy cos jeszcze dodaje, ale przepisy na pewno krążą po internecie), dodatki składają się głównie z warzyw na parze, jakiegoś dipu z jogurtu nieskotłuszczowego i gotowanego kurczaka :)
  • wielkopolanin 2013/02/23 00:56
    Te placki tez bede sam robil bo wychodzą taniej i pewnie lepsze a do tego z maki jakiej beed chcial :)chociaż wiadomo ze każdy będzie mial sporo węgli .
    Spoko dobrze ze sie wtrącilas :) ja waże troche ponad 100kg do tego bardzo intensywnie trenuje więc dla mnie taki posilek to jak dla Ciebie mucha :P ale ze okres redukcji to jak znalazł a 2 ze nie wszystko mi skamuje a takie danie to za miód jak mawia moj dziadek :)
  • Zapomniałem 2013/02/23 09:08
    @nico
    Tłuszcz z keczupu? O czymś nie wiem?
  • @zapomniałem
    do produktcji ketchupu zazwyczaj potrzeba oleju/oliwy.
  • @neutrino
    ale w ogóle nie rozumiem twoich wywodów. Czy ja powiedziałam, że ketchup składa się WYŁĄCZNIE z tłuszczu. Litości.
  • Niewiedząca 2015/03/13 10:50
    Do zrobienia tortilli potrzebna jest mąka, woda, olej i sól, więc na pewno nie zdecyduję się na kupno gotowej, właśnie ze względu na skład. Przy robieniu tortilli lubię mieszać różne mąki, wypróbowywać kolejne gatunki. Czasem dodaję przypraw, czosnku, bazylii, wygląda to ładnie i pięknie pachnie. ;)
    A ważenie, moim zdaniem, bardzo ciekawe. Nie wpadłam prędzej sama na to, by dodać czegoś poza przyprawami do mąki, a teraz na pewno wykorzystam ten pomysł przy następnej tortilli.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę