Mąka z żołędzi

Szklanka mąki z żołędzi waży 140 g.

  100g na zdjęciu (140 g)
Energia 322 kcal 451 kcal
Białko 4,1 g 5,7 g
Tłuszcz 5,1 g 7,1 g
Węglowodany 72,8 g 101,9 g
Błonnik 16,8 g 23,5 g

Mąka z żołędzi kalorie w 100g: 322kcal

Zobacz więcej: szklanka mąka żołędzie 140 g

Ostatnia aktualizacja: 2013.09.24

Ważenie dodano: 2013.06.26 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Producent: Dary Natury

Mamy 11 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • .... ale w sensie, ze z takich normalnych żołędzi? Czy to jakaś inna wersja, tak jak kasztany w dwóch wariantach?
  • próbowaiście coś robić z tej mąki? ma jakiś specyficzny smak? jaki?
  • @niccoe z tego co wiem, żołędzie 'normalne' są jadalne, ale piszę tylko to, co mi się udalo kiedyś przeczytać więc nie ręczę za to, że to prawda (;
  • @hokkaido właśnie czytam i opinia jest taka, że smak ma lekko gorzkawy, ma podobno o wiele więcej składników odżywczych i witamin niż mąki zbożowe, zastosowanie takie samo jak przy innych mąkach :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/06/27 08:14
    Jeszcze nic nie przyrządzałam z tej mąki, ale jak tylko to uczynię, to na pewno się z Wami podzielę tą informacją. A może nawet ukaże się ważenie z przepisem ? :)
    Producent zamieścił następującą informację na opakowaniu:
    "Mąka z żołędzi była dawniej używana jako pokarm, szczególnie w czasach gdy brakowało jedzenia. Współczesne badania potwierdziły jej bardzo wysoką wartość odżywczą oraz zawartość cennych dla zdrowia składników. W porównaniu z mąka zbożową jest kilkakrotnie bogatsza w potas, wapń i magnez , czyli kluczowe dla zdrowia składniki mineralne. Mąka ta jest bardzo bogata w witaminy z grupy B. Zawiera także dużo cennego dla funkcjonowania przewodu pokarmowego błonnika oraz ponad 5% nienasyconych kwasów tłuszczowych.
    Sposób użycia:
    Mąkę żołędziową można wykorzystywać jako uszlachetniający dodatek do mąki zbożowej w proporcji 2/3 mąki zbożowej i 1/3 mąki żołędziowej i wypiekać chleb, bułki, ciasteczka oraz inne wyroby.
    Można ją wykorzystać także do wszystkich dań gdzie normalnie dodaje się mąkę zbożową np. jako dodatek do makaronu, omletów z jaj, placków ziemniaczanych (dodając do 2/3 tartych ziemniaków 1/3 mąki z żołędzi).
    Zachęcamy do wymyślania autorskich dań na bazie tego naturalnego i cennego składnika."
  • Mąka z żółędzi rany koguta o.O co nastepne kisiel z ogrórków??
  • zawsze sie dowiem czegos ciekawego z tej strony, nie mialam pojecia, ze istnieje maka z zoledzi :)
  • A ile mniej więcej kosztuje taka mąka
  • kathleene 2013/06/27 22:47
    W Sopocie w jednej kafejce podają kawę żołędziową ale jakoś nie odważyłam się spróbować ;)
  • Glutencja 2013/06/29 23:26
    A ja miałam okazję spróbować kawy z żołędzi i serdecznie polecam. Jest o wiele bardziej aromatyczna od normalnej małej czarnej. Ostatnio robiłam także naleśniki z dodatkiem tej mąki i wyszły bardzo smaczne :)
  • Pani Izabelo czy udalo sie Pani cos przyrzadzic z tej mąki? umieram z ciekawosci co to bedzie :D

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę