Granulat sojowy

Szklanka granulatu sojowego waży 60 g.

  100g na zdjęciu (60 g)
Energia 249 kcal 149 kcal
Białko 50,0 g 30,0 g
Tłuszcz 1,0 g 0,6 g
Węglowodany 18,6 g 11,2 g
Błonnik 16,4 g 9,8 g

Granulat sojowy kalorie w 100g: 249kcal

Zobacz więcej: szklanka granulat sojowy 60g

Ostatnia aktualizacja: 2016.02.29

Ważenie dodano: 2013.06.24 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: odtłuszczona maka sojowa.
Inne ważenia tego produktu:

Mamy 20 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • do czego można wykorzystać taki granulat?
  • To jest zdrowe?
  • @silijon @kurdek bardzo zdrowy zamiennik mięsa mielonego. Ja używam do np spaghetti, gołąbków lub zwykły zapychacz do sałatek :) Dobre jest też zapiekane w jajku :) Z takiej paczuszki po namoczeniu starcza na baaaaaaardzo dużo. Pół paczki starcza na dwudniowy zróżnicowany obiad w moim domu.
  • Przecież to jest okropne.
  • @K przeciez to jest nieprzyrządzone.
  • jaskolka 2013/06/24 23:39
    Mam pytanie do Pani Izabeli: czy warto zupełnie wyeliminować mięso mielone (jadam z szynki) i zastąpić je granulatem sojowym?
  • @jaskolka nie jestem panią Izabelą, ale powiem ci, że jedzenie jakiegokolwiek miesa nie jest wcale zdrowe wbrew powszechnemu myśleniu i mitów zwiazanych z wegetarianizmem i weganizmem (w koncu rynek miesny i mleczarski napedza gospodarke i kase do kieszeni polityków, lekarzy ect). Wyeliminowanie go z diety posłuży nie tylko tobie, ale przede wszystkim ocali wiele żyć przed cierpnieniem i śmiercią.
  • @mama -a na jakiej podstawie stwierdzasz to ze jedzenie miesa nie jest zdrowe? moze masz jakies rzetelne i wiarygodne argumenty? ocalenie zycia tych zwierzat to jedno a wmawianie innym ze mieso jest niezdrowe to drugie. Bardzo mnie irytuje to ze wmawia sie innym swoje poglady i gra sie na uczuciach probujac wzbudzic tym litosc, pozwolcie ze kazdy bedzie jadl to co uzna za sluszne.mieso jest zdrowe ( pod warunkiem ze kupujemy je oczywiscie ze sprawdzonego zrodla i dobrej jakosci) w koncu czlowiek jest istota miesozerna, a natura sama dobrze wie co dla nas najlepsze, prawda? :) a co do soi to -moim zdaniem- do super zdrowych produktow nie nalezy, polecam zaglebienie sie w odpowiednie lektury. pozdrawiam :)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/06/25 01:50
    Bardzo proszę o NIE rozszerzanie dyskusji o weganizm/wegetarianizm. Argumenty jednej i drugiej strony (za i przeciw jedzeniu mięsa) są tu nie na miejscu. To jest ważenie konkretnego produktu i miejsce do dyskusji na jego temat. Wpisy nie dotyczące ważenia będą usuwane.
  • [Część komentarza usunięta - nie na temat] Izabela
    Ale wracając do soi - ja ten produkt ubóstwiam, jak niccoe stosuję go do gołąpków i spaghetti, czy nawet tak po prostu doprowanione na talerz. Na opakowaniu sugerują gotowanie w bulionie, ja zazwyczaj robię to na podstawie wywarze czosnkowo-cebulowym. Przepyszne :)
  • [Część komentarza usunięta - nie na temat] Izabela
    Ważonego produktu nie miałem okazji jeszcze spróbować ale ciekawosć jest duża i pewnie niedługo coś takiego wypróbuję.
  • niccoe, oh thanks Captain Obvious.
  • [Część komentarza usunięta - nie na temat] Izabela
    Ostatnio znalazłam fajny przepis na kotlety z granulatem i brokułami. Wyglądają naprawdę dobrze, a smakują jeszcze lepiej :) I w sumie niewiele do nich potrzeba, a obiad wypasionych jak mało który :)
  • [Część komentarza usunięta - nie na temat] Izabela
    Możesz przytoczyć z grubsza ten przepis?
  • nie jadłam jeszcze tego granulatu i kusi mnie żeby spróbować, bo np kotlety sojowe bardzo lubię, byłabym wdzięczna z ten przepis ;)
  • [Część komentarza usunięta - nie na temat] Izabela
    Jula :) Brokuł na różyczki i ugotować, granulat zrobić wg przepisu na opakowaniu z zielem i liściem lau, pod koniec doprawic solą i pieprzem, odsączyć na sitku, na rozgrzanej patelni bez tluszczu odparowac reszte wody. W misce rozgniesc brokuł, dodac ostudzony granulat, dodac bulke tarta lub otrebow owsianych (3 lyzki) i ponownie doprawic, Wymieszac, uformowac kotleciki, obtoczyc w jajku (lub skrobii), ponownie do bulki tartej (1lyzki) i smazyc na zloty kolor. Smacznego :)
  • do tego przepisu to granulatu tylko szklanka i jeden bukiet brokuła :))
  • pannamysz 2015/01/31 18:18
    taki granulat DOSKONALE zastepuje mielone mieso w spaghetti bolognese. jak sie doda troche sosu sojowego, wedzona papryke i czosnek, to serio bardzo ciezko odroznic taki sos od tego z miesem, polecam!
  • @pannamysz
    Zrobiłam spaghetti "bolognese" z granulatem i jutro będzie na obiad; faktycznie całkiem nieźle zastępuje mięso, doprawiłam tak jak Ty wędzoną papryką, czosnkiem i pokropiłam sosem sojowym, dodałam jeszcze pieprz ziołowy. Przesmażyłam z cebulką i dodałam do sosu pomidorowego. Już na "świeżo" było niezłe, a jak się przegryzie w lodówce, to będzie super :) Do tego pełnoziarnisty makaron i duża garść tartego sera, i jest super tani smaczny obiad :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę