Witamina rozpuszczalna w wodzie. Uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie nabłonka skóry, przewodu pokarmowego i układu nerwowego. Rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu wspiera pracę mózgu. Posiada zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi.

Niedobór witaminy PP powoduje wystąpienie pelagry. Objawy tej choroby określa się jako 3D (dermatitis, dementia, diarrhoea), czyli zapalenie skóry, zaburzenia psychiczne i biegunka. Dodatkowo występują: szorstkość skóry, zapalenie języka i jamy ustnej, zaburzenia trawienia, bóle głowy, bezsenność, drżenie rąk, stany lękowe, depresja.

Witamina PP przyjmowania przez dłuższy czas, w dużych dawkach może powodować zaburzenia pracy serca, zmiany skórne i podwyższone stężenie glukozy we krwi.

Źródłem pokarmowym niacyny są: wątroba, mięso, drożdże, nasiona roślin strączkowych, otręby pszenne, ziemniaki i produkty zbożowe.