Słownik

A

Acesulfam K
Adipocyty
Aflatoksyny
Agar
Alergia pokarmowa
Aminokwas
Anabolizm
Anemia
Anoreksja
Antocyjany
Antyoksydanty
Apetyt
Aspartam

B

Barwniki
Betakaroten
Beztłuszczowa masa ciała
Biała tkanka tłuszczowa
Białka
Biegunka
Bilans energetyczny
Błonnik pokarmowy
Błonnik pokarmowy nierozpuszczalny w wodzie
Błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie
BMI (body mass index)
Brązowa tkanka tłuszczowa
Bulimia

C

Całkowita przemiana materii (CPM)
Celiakia
Cholesterol
Choroby cywilizacyjne
Chrom
Ciała ketonowe
Cukrzyca
Cukrzyca ciężarnych
Cukrzyca typu I
Cukrzyca typu II
Cynk

D

Data minimalnej trwałości
Dieta ketogeniczna

E

Efekt jojo
Emulgator
Erytrytol

F

Fosfor
Fruktoza

G

GDA (wskazane dzienne spożycie)
Genetycznie modyfikowana żywność
Gęstość energetyczna
Gęstość odżywcza
Glikogen
Glukoza
Gluten
Grelina

H

Hipercholesterolemia
Hiperglikemia
Hipoglikemia
Histamina
Homocysteina

I

Indeks glikemiczny
Insulina
Insulinooporność
Inulina
Izotonik

J

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe
Jod

K

Kaloria
Kapsaicyna
Karnityna
Katabolizm
Kazeina
Kofeina
Ksylitol
Kwas foliowy (witamina B9, folacyna)
Kwas pantotenowy (witamina B5)
Kwasy tłuszczowe ”trans”

L

Laktaza
Laktoza
Leptyna
Likopen
Lipidogram

Ł

Ładunek glikemiczny

M

Magnez
Makroelementy
Metabolizm
Mikroelementy
Mikroflora jelitowa

N

Nadciśnienie
Nadwaga
Nasycone kwasy tłuszczowe
Neuropepetyd Y
Niedowaga
Nietolerancja pokarmowa
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT
Normy żywienia
Nutrigenetyka
Nutrigenomika

O

Olestra
Ortoreksja
Osmolalność
Oświadczenie zdrowotne
Oświadczenie żywieniowe
Otyłość
Otyłość brzuszna
Otyłość pośladkowo-udowa

P

Pektyny
Podstawowa przemiana materii PPM
Poliole
Ponadpodstawowa przemiana materii PPPM
Potas
Prebiotyk
Probiotyk
Produkt bezglutenowy
Przeciwutleniacz (jako substancja dodatkowa do żywności)

R

Regulator kwasowości

S

Sacharoza
Sacharyna
Selen
SIBO
Skrobia
Skrobia oporna
Sód
Stewia
Substancja dodatkowa do żywności
Substancja słodząca
Superfood
Suplement
Synbiotyk
Syrop glukozowo-fruktozowy

Ś

Środki konserwujące (konserwanty)

T

Termin przydatności do spożycia
Tłuszcze

W

Wapń
Wartość odżywcza
Węglowodany
Węglowodany proste (cukry proste)
Węglowodany złożone
WHR (waist to hip ratio)
Witamina A
Witamina B1 (tiamina)
Witamina B12 (kobalamina)
Witamina B2 (ryboflawina)
Witamina B6 (pirydoksyna)
Witamina C (kwas askorbinowy)
Witamina D
Witamina E
Witamina H (biotyna)
Witamina K
Witamina PP (niacyna)
Witaminy
Wolne rodniki
Wymiennik białkowy
Wymiennik tłuszczowy
Wymiennik węglowodanowy

Z

Zaparcie
Zespół jelita drażliwego
Zespół metaboliczny
Zespół złego wchłaniania

Ż

Żelazo
Żywność ekologiczna
Żywność funkcjonalna
Żywność o obniżonej wartości energetycznej
Żywność wzbogacana (fortyfikowana)