Porcja usmażonych warzyw na patelnię Nicea

Usmażone warzywa na patelnię

Porcja usmażonych warzyw na patelnię Nicea waży 200 g. Warzywa zostały usmażone na łyżeczce oliwy z oliwek.

  100g na zdjęciu (200 g)
Energia 54 kcal 108 kcal
Białko 1,9 g 3,8 g
Tłuszcz 2,8 g 5,6 g
Węglowodany 5,3 g 10,6 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Usmażone warzywa na patelnię kalorie w 100g: 54kcal

Zobacz więcej: 200g porcja warzywa na patelnię usmażone

Ostatnia aktualizacja: 2016.06.18

Ważenie dodano: 2010.06.11 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Producent: D'aucy

Mamy 32 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • justyska0405 2010/06/11 21:33
    Dziękuję ślicznie za odpowiedź:) Pozdrawiam!!!
  • Zastanawiam się czemu te mrożone mają 0 błonnika?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/06/11 21:52
    Otóż producent nie zadeklarował błonnika na opakowaniu, a ja podczas obliczeń warzyw smażonych, posłużyłam się błonnikiem z innych warzyw mrożonych o podobnym składzie. Ale dla ścisłości wpisałam już w tą rubrykę 0.
    Izabela
  • a ja sie zastanawiam czemu mrozone maja mniej kalorii w 100 g niz te usmazone? wydaje mi sie ze powinno byc odwrotnie
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/09/19 17:33
    Dodatek tłuszczu oraz odparowanie wody z warzyw mrożonych podczas procesu smażenia, powoduje zwiększenie wartości energetycznej dla 100 g wyrobu gotowego.
  • jagodowa18 2010/09/20 10:12
    To na oliwie z oliwek można smażyć? Czytałam kiedyś, że ona nie nadaje się do tego.
  • BaŁaMuTkA 2011/03/17 18:02
    może głupie pytanie teraz zadam... ale cóż to za warzywko reprezentuje się na pierwszym planie ? ;)
  • czyżby karczoch ?
  • BaŁaMuTkA 2011/03/17 18:12
    zaciekawiło mnie ono... tak ładnie i dumnie się prezentuje hehe ;)
    szczerze powiedziawszy nigdy jeszcze się na takie cudeńko nie natknęłam :)
  • fajna jest ta mieszanka, ale ja ja robie na parze :P
    czemu porcja to tylko 200g?
  • BaŁaMuTkA 2011/03/17 18:52
    Parowar - piękna sprawa :))
    Uwielbiam wszystko co można na nim przyrządzić a takie warzywka mogłabym jeść i jeść mniam... ;]
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/03/17 18:55
    To cudeńko (celowo wystawiłam na pierwszy plan) to zielony kalafior odmiana - romanesco. Można też kupić ten kalafior z Bonudelle - samodzielnie występujący w paczce.
  • ja chyba widzialam kiedys taki jezowaty katafior do kupienia
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/03/17 18:59
    @haruka: jeżeli dołożymy do tych warzyw dodatek skrobiowy (np. w postaci kaszy, ryżu, ziemniaków, makaronu) oraz dodatek białka (np. mięso, ryba, ser), to dla większości osób taka ilość będzie wystarczająca. Ale oczywiście zawsze możemy dopasować sobie ilość do własnego zapotrzebowania :)
  • tzn. oczywiscie chodzilo mi o to, ze widzialam taki do kupienia jak normalny - cala glowke, ale byla podpisana jako brokul ;)
    dziekuje za wyjasnienie :) poprostu niedawno slyszalam, iz jedzenie duzej ilosci blonnika, tez szkodliwe i nie powinno sie wcale przesadzac z warzywami. Wydalo mi sie to raczej bzdura, ale jak zobaczylam te porcje to pomyslalam, ze moze cos w tym jednak jest.
  • Filemonkowa 2011/05/25 19:20
    smażone warzywa są po prostu genialne z żółtym serem :)
  • A jeżeli ja nie smażę na oleju tylko na samej patelni rozgrzanej to kaloryczność się nie zmienia? Jest taka jak mrożone ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/14 09:47
    @Nati: Jeżeli nie dodasz do danej porcji (np 200 g) tłuszczu, to kcal nie ulegną zmianie dla tej porcji.
  • A co z przyprawami, które są dodawane do warzyw? Czy one znacząco zmieniają kaloryczność dania?
  • @Kasia . Im dłużej czytam te kmentarze to tym bardziej sie załamuje. A nawet jesliby przyprawy zmieniały kalorycznośc dania to co wolisz zjeśc takie bez smaku któreby ci nie smakowały . Wiadomo że przykrawy nie maja wcale kalorii albo maja ich bardzo mało. Naprawde trzeba mieć niezłe zaburzenia odrzywiania, żeby zastanawiac się czy posolic lub popieprzyc potrawe.
  • Doma nawet jeżeli mam zaburzenia odrzywiania to moja sprawa. Nie jest to tutaj tematem do dyskusji. Zadałam z ciekawości pytanie czy gotowe przyprawy dodawane do takich warzyw zwiększają dużo ich kaloryczność. I nie chodzi o sól czy o pieprz lecz o cała resztę w dołączanych saszetkach.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/18 12:06
    @Kasia: "Zadałam z ciekawości pytanie czy gotowe przyprawy dodawane do takich warzyw zwiększają dużo ich kaloryczność." Nie, nie zwiększają. Zachęcam, aby nie wliczać ich do bilansu i nie zastanawiać się nad śladowymi ilościami kcal dostarczanymi przez nie. To nie służy zdrowemu rozsądkowi.
  • Serdecznie dziękuję za odpowidź. Tak ma Pani rację to nie jest normalne. Dziękuję.
  • Ja osobiście nie lubię z tymi przyprawami. Jadłam Hortax i mi nie smakowały.
  • [komentarz usunięty. Bez ataków osobistych proszę. Maciej]
  • Kamila :
    Ja nikogo nie obrażam i nie życzę sobie, abyś ktoś mnie obrażał.
  • To najlepsze warzywa na patelnię jakie jadłam!
    Ten dziwny brokuł jest przepyszny. W smaku jak słodki kalafior. Naprawdę warto spróbować.
  • W sklepach można kupić mrożone warzywa z zprzeznaczeniem na patelnię, jak też i zwykłe mrożonki. Czym się różnią te na patelnie od innych? Czy to wszystko jedno?
  • @miszael te na patelnie zazwyczaj mają dodatek ziemniaków bądź grzybów (po uprzedniej przeróbce z dodatkiem oleju), mogą być od razu doprawione. Są też takie, które mają przyprawy osobno (Hortex) wtedy nie różnią się niczym od takich zwykłych mieszanek warzyw. Często też te na pataelnie mają po prostu mniejsze kawałki warzyw (np. brukułów czy kalafiora) żeby szybciej je przyrządzić. Ogólnie to trzeba czytać skład czy nie mają żadnych niepotrzebnych dodatków :)
  • A takie warzywa tylko, że uduszone (w garnku, z łyżeczką masła) ile miałyby kcal?
    Jestem kiepska z matmy i potrzebuję pomocy... x'D
  • @Noirka
    1. Sprawdź na stronie ile kcal ma łyżeczka oliwy z oliwek
    3. Sprawdź na stronie ile kcal ma łyżeczka masła
    4. Dodaj kcal łyżki masła do kcal tego dania i odejmij kcal łyżeczki masła
    i gotowe...
  • @Lady_Ruda dzięki :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę