Filiżanka kawy

Fot. Fotolia

Poranek bez filiżanki kawy – dla wielu osób brzmi to jak senny koszmar. Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów spożywanych w Polsce. 75% Polaków deklaruje, że pije ją regularnie. Czy kawa jest zdrowa? Jak wpływa na zdrowie człowieka?

Kilka słów o kawie

Kawa to napój powstały z prażonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. Najbardziej rozpowszechnione są dwa gatunki kawy: arabika i robusta. Arabika ma łagodny smak i prawie dwa razy niższą zawartość kofeiny niż robusta. Robusta natomiast charakteryzuje się wyrazistym i mocnym smakiem.

Napój kawowy zawiera ponad 700 różnorodnych związków, w tym:

-węglowodany,

-tłuszcze,

-wodę,

-białka,

-kwasy roślinne,

-alkaloidy (kofeina)

-minerały

-substancje aromatyczne.

Zawartość i proporcje poszczególnych substancji różnią się w zależności od gatunku kawy. Na skład kawy ma również wpływ sposób jej uprawy oraz proces przetwarzania i palenia.

Kofeina

Kofeina jest najważniejszą substancją odpowiedzialną za pobudzające działanie kawy. Jest ona trucizną produkowana przez rośliny w walce ze szkodnikami.  

Kofeina szybko wchłania się z przewodu pokarmowego i osiąga maksymalne stężenie we krwi po 30–60 minutach od spożycia (zależy to od indywidualnych uwarunkowań organizmu). Wraz z krwią wędruje do wszystkich tkanek organizmu. Należy pamiętać, że przechodzi ona również do płodu i mleka kobiety karmiącej (stąd ograniczenia spożywania kofeiny przez kobiety w ciąży i karmiące).

Do źródeł kofeiny należą (oprócz kawy): herbata, czekolada, kakao, napoje energetyzujące, napoje typu cola, suplementy diety, leki.

Zawartość kofeiny w produktach spożywczych i napojach

Zawartość kofeiny w kawie jest różna i zależy od rodzaju kawy i metody przygotowywania naparu. Filiżanka (160 ml) naparu przyrządzonego z 1 łyżeczki kawy mielonej zawiera około 40 mg kofeiny, zaś kawy rozpuszczalnej 60 mg kofeiny. Badania pokazują jednak, że zawartość kofeiny w kawie może kształtować się w przedziale od 28 do 282 mg.

Taka sama porcja herbaty dostarcza 14–65 mg kofeiny. Napoje typu cola zawierają około 10 mg kofeiny w 100 ml, a napoje energetyczne 80 mg w puszce o pojemności 250 ml.

Zalety picia kawy

- umiarkowane spożycie kofeiny (100–300 mg dziennie) korzystnie wpływa na wydolność umysłową i fizyczną oraz koncentrację, a dodatkowo zmniejsza zmęczenie;

- regularne picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona i Alzheimera oraz depresję;

- kawa przyśpiesza przemianę materii, więc może wspomagać odchudzanie;

- kawa jest źródłem antyoksydantów, które chronią komórki przed działaniem wolnych rodników, zmniejszając ryzyko nowotworów i chorób układu krążenia;

- kawa jest źródłem witaminy PP (niacyny) - filiżanka kawy może zawierać nawet 10% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę;

- regularne picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2;

- kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, np. nowotwór sutka i jelita grubego.

Wady picia kawy:

- nadmierne spożycie kofeiny (powyżej 500-600 mg dziennie) może powodować zbytnią pobudliwość, bezsenność, problemy żołądkowe, zaburzenia pracy serca;

- kofeina powoduje wzrost ciśnienia tętniczego, ale tolerancja na jego zmiany spowodowane spożyciem kofeiny wykształca się po 1-3 dniach systematycznego picia kawy;

- spożywanie kawy niefiltrowanej może powodować wzrost poziomu cholesterolu we krwi;

- kofeina powoduje wzrost wydalania wapnia i magnezu z moczem, co może prowadzić do niedoborów;

- u osób z zaburzeniami lękowymi, kofeina może nasilać dolegliwości;

- kawa pobudza wydzielanie kwasu solnego w żołądku, co może sprzyjać powstawaniu zmian zapalnych błony śluzowej jelit i żołądka oraz nasilać dolegliwości u osób z chorobą wrzodową i refluksową;

- kawa może utrudniać zasypianie, dlatego nie powinno się jej pić na 3-4 godziny przed pójściem spać;

- szczawiany zawarte w kawie utrudniają wchłanianie żelaza, wapnia, magnezu. Z tego powodu nie powinno się pić kawy podczas posiłków;

- kofeina ma działanie moczopędne, przez co może sprzyjać odwodnieniu.

Zalecane dawki kofeiny

Zdrowe osoby dorosłe nie powinny spożywać więcej niż 400 mg kofeiny dziennie. Zaleca się, aby nie przekraczać 3 filiżanek kawy na dobę. Spożycie dawki ponad 1000 mg kofeiny może powodować zatrucie.

Ograniczyć spożycie kawy powinny dodatkowo osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, chorobą refluksową, osteoporozą, chorobami serca, kobiety ciężarne i karmiące. Kawy nie powinny pić również dzieci.

Wskazówki praktyczne:

- Nie pij kawy podczas posiłków ani na pusty żołądek, sięgaj po nią pomiędzy posiłkami;

- Nie pij kawy na 3-4 godziny przed pójściem spać;

- Ogranicz spożycie kawy, jeśli doświadczasz silnego stresu;

- Zrezygnuj z kawy niefiltrowanej;

- Dodaj do kawy odrobinę mleka, aby zmniejszyć jej działanie drażniące na przewód pokarmowy.


Rozsądne i umiarkowane picie kawy może mieć korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Pamiętając o umiarze w jej spożywaniu, można cieszyć się smakiem kawy bez wyrzutów sumienia.