Łyżka witalnego glutenu pszennego

Gluten pszenny witalny

Łyżka witalnego glutenu pszennego waży 15 g.

  100g na zdjęciu (15 g)
Energia 370 kcal 56 kcal
Białko 75,0 g 11,3 g
Tłuszcz 2,0 g 0,3 g
Węglowodany 14,0 g 2,1 g
Błonnik 1,0 g 0,2 g

Gluten pszenny witalny kalorie w 100g: 370kcal

Zobacz więcej: łyżka gluten pszenny witalny 15g

Ostatnia aktualizacja: 2016.08.08

Ważenie dodano: 2016.07.24 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Producent: Arrowhead Mills

Mamy 12 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Orientuje się ktoś co to jest i co z tym się robi? xD
  • Chyba można z niego zrobić seitan. Podobno bardzo smaczny, tak jak mężczyźni uwielbiają steki z grilla, tak weganie kochają seitana :D. Ja się nie orientuję, bo jestem bezglutenowcem.
  • Gluten nie ma dla nas żadnej wartości odżywczej , jest białkiem ale nie wykorzystujemy jego aminokwasów . Ponadto naukowe badania wiążą go x coraz większym gronem chorób i przypadłości poczynając od łatwej do zdiagnozowania celiakii poprzez trudną w wykryciu nietolerancję glutenu a nawet podejrzewaną niepłodność , autyzm , choroby Alzheimera i wielu innych dziwnych o trudnych do wyjaśnienia schorzeń :-(((( . Powyższy produkt to trutka w czystej postaci , jedynie białko zwierzęce jest w pełni wartościowe dla człowieka i nawet szympansy o tym wiedzą i nie odpuszczą zjedzenia sobie mięska :-))) .
  • @ljon Eee tam, teraz wszystko to "trucizna"... spróbować nie zaszkodzi :D ale co do białek zwierzęcych, jako zagorzała mięsożerczyni, w pełni się zgadzam
  • Grahamka 2016/07/26 11:54
    @ljon Celiakia jest dość rzadką chorobą, żeby na nią zapaść trzeba mieć predyspozycje genetyczne. To nieprawidłowa odpowiedź organizmu na gluten jest istotą tej choroby. Nie można się jej nabawić po prostu jedząc produkty z glutenem. Jednym tchem wymieniasz dawno znaną co do przyczyn chorobę (celiakię), z trudną do wykrycia nietolerancją (co to znaczy???), a na dokładkę dokładasz wszystkie cywilizacyjne straszaki współczesnego świata. Tylko raka brakuje. Będę wdzięczna za pokazanie wiarygodnych badań naukowych, na które się powołujesz, wskazujące jedzenie glutenu jako przyczynę niepłodności, autyzmu,choroby Alzheimera oraz "trudnych do wyjaśnienia schorzeń" (nie wiemy co to jest, ale wiemy, że przyczyną jest gluten???).

    Jak ktoś nie chce jeść bułek i klusek, niech nie je. Ale może darujmy sobie pseudonaukową szarlatanerię.
  • To ja chyba już się powinnam położyć do grobu, jem gluten, nie jem mięsa xD Masakra xD
    A takiego czegoś to jeszcze na oczy nie widziałam, ale z chęcią bym spróbowała, bo żeby powstało żadne bezbronne zwierze nie musiało umierać xD
  • "niepłodność, ayutyzm, choroby Alzaheimera"...
    podagrę, psychozę maniakalno-depresyjną, elephantiasis i impotencję zapewne też. :D ludzie, bez przesady. teraz co chwila coś jest 'trutką' a kolejne nowości to 'superfooods', w zależności od tego który producent więcej wyda na promocję/zapłaci "naukowcom". a publika łyka wszystko jak młody pelikan...

    czy ktoś ma sprawdzony przepis na taki domowy seitan? jadłam kiedyś kupne pulpety z niego i czułam że 'jest potencjał' ale ktoś przesadził z przyprawami...
  • Ile bezbronnych roślin musiało umrzeć by mogła powstać ta jedna łyżka glutenu , biedna pszenica :-( .
  • DietetykHolistyczny 2016/07/26 20:45
    Pysiakowska, jeśli chcesz mam liste 142 badań naukowych które mówią jasno i jednoznacznie o szkodliwości glutenu ( niezależnych a nie sponsorowanych ). Nie zabraniam jeść, każdy je to co lubi pewnie, ale nie można mówić że omijanie glutenu jest bezpodstawne.
  • Zgadzam się z Ijonem w kwestii mięsnej i bezużyteczności tego produktu. Uważam natomiast, że zbytnio kupił modę na diety bezgutenwe bo gdyby wierzyć w to wszystko co o nim mówią, makaroniarskie Włochy dawno byłyby krajem bezludnym.

    @PaulaMaj - jeśli uważasz, że byk albo krowa czy dzik to bezbronne zwierze, a nawet wnerwiony, pospolity knur... a co tam świniowate i rogate, wystarczająco wredny (tak, wredny, one nie potrzebują powodu do ataku, ich to po prostu jara) kogut rasy cornish wystarczy, żeby wydrapać Ci oczy i permanentnie przefasonować twarz.
  • zabawne jest to rozczulanie się nad biednymi bezbronnymi roślinkami przy jednoczesnym wychwalaniu mięsa do tego stopnia. steków nie zrywa się z gałązek. (nie, nie jestem wegetarianką)

    a za badania pięknie dziękuję. nawet jeśli są niezależne, ciężko stwierdzić czy spełniają kryterium trzech R. większość dzisiejszych badań nie spełnia. zwróciłam tylko uwagę, że ludzie zbyt szybko we wszystko wierzą. wystarczy odrobina zdrowego rozsądku żeby wiedzieć, że od bułek nie dostaje się autyzmu. i tyle.
  • Airam - Co do krowy czy dzika atakują tylko wtedy kiedy poczują niebezpieczeństwo (chyba że zwierze jest chore), tak samo jak człowiek, kiedy czuje że coś mu zagraża też nie raz atakuje (albo ucieka, ale takie zachowania u niektórych gatunków także można zaobserwowaćxD). Normalny odruch. Co do tego koguta, to nie znam, ale to pewnie dlatego że mało kto go jada xD zwykle wybiera się te bardziej bezbronne.

    A skoro gluten jest taki szkodliwy, to czemu ludzie z "epoki" np mojego dziadka żyją długo, są zdrowi (zdecydowana większość) a za jego czasów gluten tj chleb był na porządku dziennym, a nie raz i on sam musiał wystarczyć, jadło się go non stop, z tego co opowiadał mój dziadek na wsi w naszych stronach, mieso jadło się bardzo rzadko, tylko wtedy jak zabijało się tą swoją krówkę raz na bardzo długi czas i tyle. Mój dziadek ma 82 lata, nie ma Alzheimera, ma dwóch synów, czyli płodny jest, autyzmu też u nas w rodzinie brak i takich ludzi jest pełnoo. (Jakby mój dziadek był mało płodny to dziadkowie męża mają 8 dzieci a na tej samej "diecie" byli, oczywiście pozostałe choroby też ich nie.
    A potem wszyscy zaczęli sobie wmawiać nietolerancje glutenu i tworzą takie bajki.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę