Łyżka startego żółtego sera

Żółty ser starty

Łyżka startego żółtego sera Gouda waży 10 g.

  100g na zdjęciu (10 g)
Energia 356 kcal 36 kcal
Białko 24,9 g 2,5 g
Tłuszcz 27,4 g 2,7 g
Węglowodany 2,2 g 0,2 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Żółty ser starty kalorie w 100g: 356kcal

Zobacz więcej: łyżka 10g ser żółty Gouda

Ostatnia aktualizacja: 2013.09.25

Ważenie dodano: 2012.05.19 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 19 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • nie jadam żółtego sera ze względu na wysoką zawartośc tłuszczy oraz kalorii... łał w łyżce sera tyle kalorii.... arrrrr .... krak.... masakra.
    Jaki to rodzaj? Gouda?
  • no pisze, że Gouda ;) Ogólnie na diecie tez nie jadam, tylko czasem jak moja mama specjalnie się stara i robi zapiekanki posypane takim właśnie serem to nie robię jej przykrości i trochę zjadam ;) A sama kiedyś (daaawno) wymyśliłam że na kromke chleba smarujemy keczup posypujemy takim serek i ewentualnie oregano, zapiekamy chwilę w mikrofali i mamay pyszniutkie zapiekanki w 2 minuty
  • ludzie, czasem jak czytam wasze odpowiedzi to nie wiem czy sie smiac czy plakac :( straszni jestescie... lyzka sera (tutaj = ok. plaster) raz na jakis czas jeszcze nikogo swoim tłuszczem i kaloriami nie zabiła... no chyba, że kiedyś jadaliście z poł kilo na raz, to się nie dziwię takiej postawy...
  • błagam, ludzie, nie dość, że ser to podobno jedno z najlepszych źródeł wapnia to 36 kcal nie jest tak dużo ;)
    ja osobiście nie jadam, bo nie lubię, no chyba, że w tostach czy na pizzy:>
  • 36 w łyżce to duzo?? :O przeciez nikt nie każe jeść 10 łyżek naraz, 1 własnie wystarczy, a dodana do dania, nie robi ŻADNEJ róznicy w bilansie.
  • Czytałam, że żółty ser(mówię tutaj oczywiście o 1 plasterku dziennie, który jest zalecany ze względu na niektóre wartości odżywcze a nie o wielkim bloku sera)utrudnia pozbywanie się nadmiaru tłuszczyku na brzuszku, czy też utrzymanie płaskiego brzucha. Z pewnością to ze względu na niemałą zawartość tłuszczu, ale gdy ktoś ćwiczy, to myślę że nie jest grzeszkiem dodać taką łyżkę do jakiejś potrawy. O dziwo w tej ankiecie była mowa o czekoladzie jako tej która pomaga nam utrzymać ładną sylwetkę :) Ale to kostka, i z pewnością gorzkiej.
  • evergreen 2012/05/20 21:50
    czasem odnoszę wrażenie że z tej strony korzystają jedynie osoby będące na niezbyt mądrych dietach liczące skrupulatnie każde pół kalorii... a szkoda, bo to fajny portal dla ludzi którzy po prostu lubią wiedzieć co jedzą i co ma jakie właściwości odżywcze.
    co do sera- uwielbiam w takiej postaci dodawać do spaghetti, mniam:)
  • milenka00 2012/05/21 00:10
    no nie wytrzymam tych komentarzy, to nie portal o odchudzaniu, ja zjadałam na diecie nawet 2 plastry sera! codziennie! i schudłam, wystarczy się nie objadać, tłuszcze są potrzebne w naszej diecie, czy tego chcemy czy nie, a ser żółty jest nie tylko świetnym źródłem wapnia ale też zawiera sporo białka, dziękuję za ważenie! przyda się, bo akurat łyżka sera zwykle idzie u nas na spaghetti ;D naprawdę spodziewałam się więcej kcal
  • Tak tylko zauważ,ze osoby z zaburzeniami odżywiania myślą troszę inaczej jak ty ...
  • No ja też mam wrażenie, że 2/3 osób piszących tu komentarze ma ED...
  • lippy- ja jestem tego pewna!
    Bo sama mam ED. Akuerat sery żółte mnie nie kręcą ale pleśniowy President light (13%) jest pyszny. A do dania czy pizzy (dietetycznej) wole dodać statrtą mozzarellę. To prawda że te 36 kcal nie są straszne, ale rzeczywiście dla wielu osób na pewno ma to znaczenie,,,
  • dobrze wiedzieć;) myślałam,że więcej więc na diecie ograniczałam,ale teraz mogę śmiało zjeść raz na jakis czas
  • Dziwi mnie to, że niemal większość osób z ED na tym portalu jest świadoma swojej choroby, a i tak codziennie tu wchodzi, chociaż wie, że to jeszcze bardziej napędza problem.

    Co do sera. Sama osobiście nie lubię - chyba że roztopiony na zapiekankach. Ser przecież nie jest taki zły! Ma bardzo dużo wapnia i w odpowiednich ilościach na pewno nie będzie szkodliwy
  • a ja nie lubię sera w takiej zwykłej postaci. na kanapce - nie zjem. odruch wymiotny. jest dla mnie dziwny, śmierdzi.
    za to rozpuszczony - na pizzy, zapiekance, toście - UWIELBIAM!

    czasami kupuję pełnoziarnistą mini-bagietkę w piekarni, w domu podsmażam na niewielkiej ilości tłuszczu paprykę, cebulę, szczypiorek, pieczarki, pomidora, dodaję oregano, taki farsz wykładam na bagietkę, kładę na to 2 plastry sera (różne, zależy jakie są w lodówce), podgrzewam w mikrofalówce, dodaję keczupu i... pyszne. naprawdę smakuje wybornie. jak ktoś jest fanem zapiekanek, a jest na diecie - szczerze polecam. kalorii sporo, ale wartości odżywcze są naprawdę w porządku. pod warunkiem, że kupi się dobrą bagietkę w dobrej piekarni :)
  • akanenai 2012/07/08 03:20
    Moja przyjaciółka miała fazę na dodawanie niemal do każdej potrawy tartego żółtego sera, niemal garściami, i niestety przybierała przez to na wadze. Odstawenie "serka" i słodzonych napojów, bez żadnych innych zmian, spowodowało u niej spadek wagi. Z drugiej strony ja mam osteomalację (niedobór witaminy D, która jest właśnie w tym tłuszczu z nabiału), więc pewnie powinnam siedzieć cicho :P
  • Mam pytanie n aktóre nie moge znaleźć odpowiedzi na żadnych forum. Czy kaloryczność żółtego ser podanego na ciepło (coś a'la na pizzy lub z mikrofali) jest taka sama jak sera w plasterkach? Słyszałem plotki że kaloryczność jest różna.
  • Ania1105 2012/09/20 19:55
    jakim cudem może być różna? jak nie dodasz do niego niczego, to będzie w tej samej porcji taka sama. jedynie wartość na 100 g ulegnie pewnie jakiejś zmianie
  • Patrycja 2012/09/20 20:24
    Chyba jednak nie do końca... w kwestii sera były już takie pytania pod którymś ważeniem, i o ile dobrze pamiętam wyszło na to, że zdania są podzielone, i że gdy ser się topi to zachodzą różne reakcje i nie bardzo da się oszacować rozkład wartości odżywczych.
  • Do tych, ktorzy psiocza na temat kalorycznosci zoltego sera, a pisza o keczupie: czy sprawdziliscie ile cukru i soli zawiera 1 LYZKA waszego przysmaku?

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę