Ser Gorgonzola

Plaster sera Gorgonzola waży 30 g.

  100g na zdjęciu (30 g)
Energia 356 kcal 107 kcal
Białko 19,4 g 5,8 g
Tłuszcz 31,2 g 9,4 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Ser Gorgonzola kalorie w 100g: 356kcal

Zobacz więcej: plaster ser 30g gorgonzola

Ostatnia aktualizacja: 2019.09.19

Ważenie dodano: 2010.08.09 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 18 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • czarna6kijana 2010/08/10 13:58
    Dosyć gruby ten plaster, ja bym go rozkroiła na pół.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/08/12 12:36
    Większość gorgonzoli na naszym rynku można zakupić pod następującą postacią: http://www.temar.pl/cms/files/products/Gorgonzola_piccante_nowa.jpg
    Po otwarciu opakowania pokroiłam go tylko w poprzek - nie modyfikując go krojąc jeszcze wzdłuż.
  • Fuj! Kiedyś kupiłam i z mamą stwierdziłyśmy, że jest BARDZO niesmaczny. Mnie sam zapach odpycha...
  • Sam nie jest zbytnio smaczny, ale np. z makaronem i brokułem... pyszny!
  • sam jest prepyszny;) a jak się zrobi zapiekankę (moja zimowa wersja to warzywa z mrożonki+np. cieciorka) polaną gorgonzolowym sosem- palce lizać:)
  • Ja go najbardziej lubie rozgniecionego na ciepłym toście.
  • Zjadłam właśnie dolce i nie podszedł mi w ogóle.
  • Często używam go do spaghetti. Do rozpuszczonego masła dodaję właśnie gorgonzolę, po czym czekam aż się rozpuści :) Czasem jeszcze dodaję śmietany. Pychota!
  • Uwielbiam sery tego gatunku , intensywny owocowy smak z tym ostatnio słynnym smakiem umami , błogość w ustach . Spróbujcie " Danablu " firmy " Milbona " , dostępny w Lidlu , mmmm poezja w gębie :-) .
  • Wczoraj pierwszy raz jadłam gorgonzolę, mega pyszny :) Trafiłam z przeceny bo ma krótki termin, wykorzystałam do spaghetti z brokułami, a jutro będzie wersja ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Świetnie się rozpuszcza, tworzy fajny, kremowy sos. Jest mocno słodko-słony w smaku, więc trzeba oszczędnie z przyprawami.

    Mój jest tak mocno dojrzały, że dosłownie się rozpływa, tylko przy brzegach ma taką konsystencje jak ten na zdjęciu ;)
  • Melduję, że gorgonzola w połączeniu ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i pełnoziarnistym makaronem to jest obłęd kulinarny ;) Mam nadzieje, że dość często będą ją przeceniać ;)
  • Tvk_91
    Piękna symfonia smaków :-) , sam raczej używam takich serów jako przegryzkę do pifka :-) .
  • A w tesco jest gorgonzola po 5 zł czy coś koło tego :) Kupiłam dziś trójkącik, użyłam do sałatki a'la greckiej zamiast fety. Bardzo udane połączenie; jak serek trochę poleży w temperaturze pokojowej to się fajnie rozpuszcza na sałacie :D

    @Ijon na przegryzkę też pasuje, ale ja wolę oscypka albo halloumi; a ogólnie do browara preferuję orzechy, pestki, grzanki itp. ;)
  • Testowałam w ostatnich dniach taki serek jako sos do makaronu: w wersjach z cukinią, cebulową oraz brokułową: wszystkie trzy bardzo udane, a resztkę sera zużyłam na kolacje na zapiekanki ze szpinakiem, mega dobre :)
  • Wczoraj robiłam na obiad spaghetti z sosem z cebuli i świeżych pomidorów, czosnek, zioła, trochę jogurtu greckiego i na wierzch plaster gorgonzoli. Pyszności :) Reszta sera ląduje na farfalle ze szpinakiem i oregano, chyba jeszcze lepsze. Bardziej mi odpowiada wersja picante niż dolce, na szczęście znowu przecenili w kauflandzie, i kawałek 200g można kupić za niecałe 7 zł :)
  • Słodki jezu odkryłam ten ser wczoraj, jak mogłam żyć bez tej pleśniowej kremowej rozkoszy!! Wali jak stare skarpety a smakuje jeszcze lepiej!
  • Jadłam dzisiaj po raz pierwszy i aż żałuję, że odkryłam coś i tak wspaniałym smaku i równie imponującej kaloryce w małym kawałku. :'D Powód, dla którego jednocześnie kocham sery i ich nienawidzę.
  • Joann22
    Zawsze musi być ten pierwszy raz ;-) , eksperymentuj z tymi pleśniakami , świetny jest sos na bazie takiego sera do makaronów . Są kaloryczne lecz uwielbiam je :-) .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę