Pestki moreli

Łyżka pestek moreli waży 10 g.

  100g na zdjęciu (10 g)
Energia 640 kcal 64 kcal
Białko 18,6 g 1,9 g
Tłuszcz 54,2 g 5,4 g
Węglowodany 16,9 g 1,7 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Pestki moreli kalorie w 100g: 640kcal

Zobacz więcej: łyżka 10g morela pestki

Ostatnia aktualizacja: 2013.07.02

Ważenie dodano: 2012.03.09 w kategorii Bakalie i nasiona

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 13 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • A to sie je? Jak to smakuje? Gdzie mozna to kupic?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/03/09 21:05
    Dzisiejsze ważenie to oryginalny produkt, na który natknęliśmy się przypadkowo (Izabela wypatrzyła oryginalnie wyglądające nasiona na stoisku z bakaliami na koszalińskiej giełdzie). Jeśli chodzi o zastosowanie kulinarne, to używane są do dżemów, marcepanu, czy likierów. Przypisuje im się właściwości wspomagające leczenie raka, ale też jednocześnie zwraca się uwagę, że w większych dawkach mogą powodować objawy zatrucia. Na stronach sprzedających pestki można znaleźć opinie bardzo wychwalające ich właściwości jednak informacji o skutkach ubocznych również nie można pominąć. Dodajemy jako ciekawostkę, nie polecając, ani nie zniechęcając (z zastrzeniem, że należy używać ich z rozwagą ze względu na potencjalne skutki uboczne), bo kontrowersji wokół nich jednoznacznie nie potrafimy rozstrzygnąć.
  • to sa chyba takie "pestki z pestki" czyli srodek z tej wiekszej, prawda?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/03/09 23:48
    @haruka: dokładnie, dobrze to widać w wikipedii
  • Pytanie o poprawnosc wyliczania kalorii niektorych potraw

    przykladowo matka robila dzisiaj zupe _ zwazylem wszystkie skladniki przed _ i zliczylem wyszlo 6184 gram ( swieze produkty przed gotowaniem) - 2304 kalorie czyli ( na 100 gram - 37 kcal ) ,wiadmomo w trakcie gotowania woda odparowała niektore ze skladnikow zwiekszyly bac zmniejszyly swoja objetosc ( wage) po ugotowaniu waga zmniejszyla sie do 4600 gram i teraz

    dziele 6184 g na 4600 g wychodzi wspolczynik 1,34 i mnoze kalorie czyli 37 x 1,34 =49,5 kcal na 100 gram ___ czy to jest poprawnie czy zostac przy 37 kcal na 100 gram ?
  • @ciekawy: eh, woda kalorii ma dokładnie 0 (ZERO). Jeżeli wyparowała, to kaloryczność potrawy się nie zmniejszyła, za to zmniejszyła się jej waga. Czyli do obliczeń należy wykorzystać wagę po ugotowaniu (4600g).
    Czyli wynik 49,5/100g jest poprawny.
  • a z 2 strony _ skoro wyparowało 0 kalori to czemu musze brac wage po ugotowaniu jak wage wszystkich skladnikow bralem przed gotowaniem ?
  • Gabriela 2012/03/13 20:37
    @ciekawy - ponieważ kalorie inaczej się rozkładają. Całe danie będzie miało tyle samo kalorii, ile użyte składniki. Niemniej jak sam zauważyłeś, waga samych składników różni się od wagi gotowego dania (wyparowała woda), więc kalorie będą bardziej skoncentrowane, bardziej "upchane".
  • kaczuszka 2012/03/13 22:10
    eh podstawowa wiedza matematyczna czasem sie przydaje i w zyciu
    pzdrawiam
  • Dlatego dobrze, ze królowa znów jest obowiązkowa na maturach ;)
  • do haruka i kaczuszki _ tak sie sklada ze jestem inzynierem _ wiec jesli chodzi o matematyke to nie ma problemu _a ze nie chce mi sie czytac odnosnie kalorii , wylicznia kalorycznosci itd stad pytam """"madrzejszych"""" tu
  • @Ciekawy: To tak jakbyś miał dwa jabłka, które ususzysz. Wyparuje z nich woda, ale to dalej są dwa jabłka.
    Widać to bardzo na przykładzie figi: świeża: http://www.ilewazy.pl/figa-swieza ma około 40-50 kcal i 70g, a suszona: http://www.ilewazy.pl/suszona-figa ma podobną zawartość kaloryczną i tylko 14g.
  • Jagoda19092 2013/07/02 00:01
    @Wiera akurat przyklad z figą nie jest najbardziej trafiony, gdyż suszone owoce mają więcej kalorii, niż te które są surowe/świeże - wynika to z cukru który sie kumuluje w owocach w czasie ich suszenia.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę