Kasza kukurydziana

Łyżka kaszy kukurydzianej waży 15 g.

  100g na zdjęciu (15 g)
Energia 337 kcal 51 kcal
Białko 8,3 g 1,2 g
Tłuszcz 1,7 g 0,3 g
Węglowodany 72,1 g 10,8 g
Błonnik 5,6 g 0,8 g

Kasza kukurydziana kalorie w 100g: 337kcal

Zobacz więcej: łyżka 15g kasza kukurydziana

Ostatnia aktualizacja: 2015.03.14

Ważenie dodano: 2011.05.19 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Producent: Sante
Inne ważenia tego produktu:

Mamy 23 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • fascinated 2011/05/20 11:55
    Widzę ciemność ^^
  • Filemonkowa 2011/05/20 12:18
    @fascinated
    nie ty jedyny/a :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/05/20 12:21
    Niestety, przykro nam, ale przez jakiś czas zdjęcia z kaszą kukurydzianą nie będą widoczne, ponieważ wystąpił poważny problem z komputerem, w którym te zdjęcia są umieszczone na dysku ;(
  • ale się czepiacie, czy to zdjecie jest takie wazne? chyba wazniejsze jest to, ze pani Izabela podała kaloryczność i wartości odżywcze.
  • fascinated 2011/05/20 13:00
    Martyna - a czy my się czepiamy? to nie jest złośliwe -.-
  • I'm fine 2011/05/20 13:59
    Martyna, zdjęcie jest ważne, a kaloryczność i wartości odżywcze to tylko dodatek! Chodzi o to, że jak będzie też zważona ugotowana kasza, to będzie można ocenić, o ile pęcznieje przy gotowaniu.
  • Dla mnie fota to dodatek a liczą sie wartości :] na necie trudno znaleźć wiarygodne tabele. Zreszta macie napisane, ze to szklanka 250ml - wasze zapewne są podobne.
  • Sorry tu akurat mowa o lyzce, ale zasada ta sama jak ze szklanka. Jak dla mnie im bardziej naciagnie wody tym lepiej - bedzie jej wiecej objetosciowo a kcal tyle samo. Dla mnie bardzo liczy sie wielkość posiłku - im wiecej tym lepiej. Jak zjem coś bardziej piąte ego i pełnego blonnika, ale w małej ilości to i tak w głowie mi szumu, ze mało zjadlam (mało było na talerzu) i już od razu chce coś jeszcze przekasic, a jak zjem nawet coś mniej kalorycznego, ale zajmującego dużo miejsca to myśle sobie - ooo ale dużo zjadlam... Zreszta kiedyś czytałam, ze ludzie którzy dostawali taka sama porcje makaronu na mniejszym talerzu (cały był wypełniony) byli bardziej syci niż osoby, które te porcje dostały na większym talerzu, wiec coś chyba w tym odbiorze wzrokowym musi być ;)
  • I'm fine 2011/05/20 15:39
    Haruka, ale dużą objętość posiłku możesz uzyskać np. dodając warzywa (które zawierają dużo wody i błonnika). To bardziej sensowne, niż wybieranie kaszy wg. tego, która wchłania więcej wody...
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/05/20 19:09
    Zdjęcia dodane. Było gorąco, ale wygląda na to, że laptop po "wypiciu" połowy szklanki herbaty wrócił do życia (dobrze, że piję gorzką, bo ze słodkimi napojami pitymi przez laptopy problem jest jeszcze większy ;)
  • fascinated 2011/05/20 19:10
    No i jest zdjęcie. dziekujemy.
  • @Maciej mojej mamie zdarzyło sie zalać laptopa cola (i to konkretnie) wysechl i znów smigal :D
    @I'm fine generalnie tak właśnie robię - jem dużo warzyw i potem nie mam już takiej ochoty na podjadanie :)
  • A to o niasiakaniu woda napisałam, bo gdzieś zobaczyłam komentarz, ze to jest "be", a dla mnie to wcale nie jest wada
  • I'm fine 2011/05/20 19:53
    Nie, haruka, to nie jest "be", tylko wybieranie kaszy czy ryżu wg. tego, jaki rodzaj ma najmniej kcal, wydaje mi się zupełnie bezsensowne.
  • to jest grubo ziarnista kasza?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/09/13 16:35
    @ds: gdybyśmy mieli scharakteryzować ją na tle pozostałych kasz, zaliczylibyśmy ją do drobnoziarnistej.
    Natomiast w przypadku produktów uzyskanych z przemiału kukurydzy, to w zależności od stopnia rozdrobnienia ziarna wyróżniamy grys lub kaszę o strukturze drobnej, średniej oraz gruboziarnistej. Spoglądając na tą powyższą kaszę, można uznać, że należy do drobnoziarnistej.
  • Niewiedząca 2015/03/12 10:13
    Kupiłam ostatnio kaszę kukurydzianą na wagę. Dzisiaj przyrządzając ją na śniadanie zauważyłam, że na nalepce ma wypisane składniki. (???) Są to mąka pszenna, masa jajowa 9% i woda. O co chodzi? Sprawdziłam zaraz na opakowaniu firmy Sante, gdzie miałam resztkę kaszki kukurydzianej i żadnego składu nie było. Co prawda kaszka Sante kosztuje ok. 6,30zł/kg, a ta na wagę kosztowała 2,95zł/kg, ale sądziłam, że w pierwszym przypadku płacimy za markę, która najtańsza nie jest. Czyżby jednak producent kaszy kupionej luzem zastosował jakieś zabiegi zwiększające jej masę? Nie znam się na tym, ale woda, mąka i jajka? Czy tak powinno być? A może ktoś sobie "doprodukował" kaszy?
  • Pani ?Izo, być może ośmieszę się pisząc to pytanie, ale czym różni się grys od kaszy ?
  • @Niewiedząca - może to kaszka dla niemowląt?
  • Niewiedząca 2015/03/14 01:23
    Hmm, o tym nie pomyślałam, nie wiem też jaki skład mają kaszki dla dzieci (sprawdzę to w wolnej chwili). Kupiłam ją leżąca pomiędzy pęczakiem a kus kusem, więc jeśli masz rację to sklep wprowadził mnie w błąd. Nawet bym nie wiedziała o jej składzie, gdybym nie spojrzała na nalepkę z wagi, w smaku też niczym się nie różni od zwykłej.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/03/14 09:14
    @Niewiedząca: To ewidentnie był błąd. Kasza kukurydziana powstaje z ziarniaka kukurydzy. Jeżeli byłby to produkt złożony, to i tak w składzie musiałby być uwzględniony grys kukurydziany bądź kasza kukurydziana. Skład, który podajesz odpowiada makaronowi lub zacierce. Po wpisaniu w google pojawiają się nawet produkty (makaron, zacierka), które posiadają dokładnie taki sam skład :)
    @MalyKsiaze: podczas przemiału ziarniaka kukurydzy, można uzyskać różny stopień rozdrobnienia surowca. Drobna frakcja o bardzo niskiej granulacji to grys kukurydziany. Gdybyśmy prowadzili proces w dalszym ciągu, uzyskalibyśmy mąkę. Kasza kukurydziana posiada większe cząstki, czyli wyższy stopień granulacji od grysu. W zależności od zastosowania, może posiadać strukturę drobno - średnio lub gruboziarnistą.
  • Niewiedząca 2015/03/14 09:38
    Bardzo dziękuję za odpowiedź, rozwiała moje wątpliwości. :)
  • Pani Izo- ogromnie dziękuję za jasną i klarowną odpowiedz.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę