Glukoza

Łyżka glukozy waży 15 g.

  100g na zdjęciu (15 g)
Energia 400 kcal 60 kcal
Białko 0,0 g 0,0 g
Tłuszcz 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 100,0 g 15,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Glukoza kalorie w 100g: 400kcal

Zobacz więcej: łyżka 15g glukoza

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2012.04.29 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 19 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • To jest słodsze niż cukier?
  • toż to też cukier ;P ale raczej sacharoza jest minimalnie słodsza - bo składa się z glukozy i fruktozy, a fruktoza jest słodsza od glukozy, tak więc i mieszanka ich obu będzie słodsza niż sama glukoza ;)
    ja glukozy używam do robienia lukru plastycznego do ozdabiania tortów ;)
  • glukoza firmy zajmującej się produkcją żywności czy apteczna??
  • zawodowiec 2012/04/30 10:26
    Jeśli słodkość cukru w kuchni (sacharozy) uznamy za 1 to glukoza będzie słodka jak 2/3 a fruktoza jak 4/3. Tak to podają książki. Generalnie glukoza jest zdrowsza od sacharozy (dwucukier glukoza+fruktoza) i fruktozy czystej, gdyż cząsteczka fruktozy w swym metabolizmie omija pewien znaczący dla regulacji moment, którego nie omija glukoza. I żrąc fruktozę lub sacharozę szybciej się tyje, niż żrąc glukozę. To tyle, nie wdając się w szczegóły.
  • A mi się wydaje, że od glukozy szybciej utyjemy niż od sacharozy. Ponieważ monosacharydy są przenośnikami cukru we krwi, więc organizm, żeby strawić dwucukier musi go rozłożyć na cukry proste. Zajdzie wówczas więcej przemian metabolicznych, więc i spalimy więcej kalorii.
  • Pani Izabelo mam pytanie odnosnie wody z dodatkiem glukozy. Czy podczas np egzaminu maturalnego ktory mnie teraz czeka jest to dobra opcja by miec ze soba wode z glukoza bo gdy poczuje zmeczenie podniesie mi cukier we krwi czy jednak bedzie to chwilowe rozwiazanie a pozniej poczuje sie jeszcze bardziej zmeczona. prosze o odpowiedz :)
  • szybko poczujesz sie znow zmeczona ;)
    zreszta bez przesady z tymi maturami, to nie maraton :P
  • @nadii, chyba nie można wnosić na maturę własnej wody? (po przecież ściągę można ukryć gdzieś pod etykietą ;P) przynajmniej u mnie tak było, tylko cukrzycy mogli wnieść sobie wodę...
  • Może to zależy od przepisów wewnętrznych w szkołach, ale zazwyczaj nie wolno wnosić niczego poza niezbędnymi przyborami.
  • @Alex - nie bardzo rozumiem co masz na mysli mowiac o monosacharydach bedacych przenosnikami cukru - kiedy monosacharydy to cukry proste, glukoza jest cukrem prostym. Mniejsza o to, bo pisze w zwiazku z dalsza czescia. Przeczytaj co napisal 'zawodowiec' :) Jedzac sacharoze, czyli powiedzmy zwykly rafinowany cukier - jesz jednoczesnie weglowodany i tluszcz (ktory pojawi sie w zwiazku z obecnoscia fruktozy i wlasnie pominieciem pewnego etapu na szlaku metabolicznym - etapu w ktorym bierze udzial glukoza). Fruktoza obecna w sacharozie duzo bardziej niz glukoza obciaza watrobe, a pomijajac juz fakt, ze nie wplywa na sekrecje insuliny i sprzyja uodparnianiu sie na nia, co nijak nie sluzy redukcji tkanki tluszczowej. Jedzac fruktoze w rzeczywistosci jesz tluszcz, ktory wyladuje gdzies w obrebie tkanki tluszczowej, chyba, ze zdążysz go spalic zanim zajmie sie nim watroba.
  • @paweł i zawodowiec, o którym mówicie? Chodzi Wam o po prostu o fosforylację glukozy? To by mialo sens, bo fruktoza wejdzie do glikolizy na poziomie fruktozo-6-P (oczywiście po uprzedniej fosforylacji) i wtedy omija 1 z 3 etapów regulacji.
  • Nadii, po pierwsze: powodzenia, a po drugie lepiej idź do jakiegos superpharmu (przepraszam za reklame, ale to jedyne miejsce, gdzie mozna to dostac) i kup Chela shot magnezowy, ktory rzeczywiscie pomaga :)
  • na salę nie można wnosić nic do jedzenia ani do picia, chyba że się ma zalecenia od lekarza. też się martwię o to, 3 godziny bez picia, zwłaszcza jak będzie taki upał... :( a z glukozy można zrobić super lukier plastyczny i pięknie ozdabiać torty ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/30 16:46
    @nadii: "Pani Izabelo mam pytanie odnosnie wody z dodatkiem glukozy. Czy podczas np egzaminu maturalnego ktory mnie teraz czeka jest to dobra opcja by miec ze soba wode z glukoza bo gdy poczuje zmeczenie podniesie mi cukier we krwi czy jednak bedzie to chwilowe rozwiazanie a pozniej poczuje sie jeszcze bardziej zmeczona. prosze o odpowiedz"
    Nie zalecam tego sposobu. Najlepszym rozwiązaniem będzie racjonalne odżywianie się na co dzień + ruch + relaks. To zupełnie wystarczy. Powodzenia !
  • @paweł: Dlatego napisałam, że od sacharozy się mniej przytyje (jeśli w ogóle, bo po swoich obserwacjach oceniam, że najchudsi są ludzie jedzący najwięcej słodyczy). Glukoza jest przenośnikiem cukru we krwi, organizm każdy cukier musi przerobić na nią. Dlatego mamy, że trzustka produkuje m. in. isulinę, która obniża poziom GLUKOZY we krwi, nie żadnego innego cukru. W takim razie organizm, aby strawić sacharozę, musi ją rozłożyć do cukrów prostych (czyli glukozy i fruktozy), a następnie przerobić na glukozę. Wówczas wykonuje on więcej pracy, a co za tym idzie, spala więcej kalorii. Taka bynajmniej była wzmianka na zajęciach o układzie pokarmowym.
  • @Alex fruktoza nie musi być przerobiona do glukozy wy wejść w glikolize i CKT+łańcuch oddechowy, może być ufosforylowana do fruktoza-6-P. Zajęcia o układzie pokarmowym, a biochemia komórki to inne sprawy.
  • zawodowiec 2012/04/30 18:52
    Dokładnie. G-6-P -> F-6-P to główne miejsce regulacyjne glikolizy. Jeśli nażremy się fruktozy to zostanie ono pominięte i organizm zamiast pozostawić cukier w spokoju przerobi go dalej, co zazwyczaj skończy się zmagazynowaniem energii w postaci tkanki tłuszczowej. Alex - do Twojej wiadomości: przerabianie glukozy we fruktozę w obydwie mańki nie wiąże się z żadną stratą/ zyskiem energii. Tak samo rozkład sacharozy.
  • @em90 - w zasadzie to mialem na mysli, choc chcialem przekazac jakies proste wnioski i jak zwykle mi nie wyszlo :)
    @Alex - wiazanie wystepujace w sacharozie pomiedzy glukoza i fruktoza - mozna by pewnie powiedziec ze zostaje zerwane w czesie mniejszym od sekundy ;) Glukoza jest paliwem dla prawdopodobnie kazdej komorki naszego ciala, fruktoza - w skrocie ciezarem w sytuacji gdy nie jest potrzebna (na przyklad gdy brakuje glikogenu, ale w ostatecznosci, to i wódka wtedy nie szkodzi :P). Obrazowo jesli wziac taka sama kalorycznie ilosc glukozy i fruktozy - do watroby dotrze powiedzmy ze 20% glukozy i znaczna czesc fruktozy i jesli przyjrzec sie blizej to watroba traktuje fruktoze podobnie jak etanol (czyli wpsomniana wóde ;)) - jak trucizne. Dlaczego to w praktyce zle? No obrazowo dlatego, ze jak juz mowielm z fruktozy ktora jest weglowodanem, drodze przemian metabolicznych powstaje tluszcz (nowy - de novo lipogenesis), mamy VLDL (V od very, a LDL to popularny 'zly cholesterol'). Temat jest bardzo ciekawy bo stoi w sprzecznosci z obecnie forosowanymi, niekiedy tylko 'popularnymi' zaleceniami dietetycznymi i jak widac ma jakies poparcie od strony technicznej i - sprawdza sie w praktyce. Generalnie kazda dieta uboga w cukry proste (stawiam na fruktoze), a bogata we wlókna pokarmowe - po prostu dziala. Podsumowujac - jedzmy PRAWDZIWE jedzenie, a tluszcz proponuje przestac demonizowac - jedza go eskimosi, innuici i inni ktorych dawno temy Ancel Keys pominal w swoim slawnym naciaganym badaniu i zyjemy wrzeczywistosci w jakiej zyjemy. Tyle :) Ja juz nic wiecej nie bede mowil :) Pozdrawiam!
  • jezu strasznie skomplikowane te wszystkie chemiczne procesy! ;)
    Pani Izabelo, mam takie pytanie, co jest najlepszym naturalnym zamiennikiem cukru? mówiąc najlepszym chodzi mi o to, na ile jest zdrowy i nietuczący. próbowałam ksylitolu, ale jak dla mnie ma trochę za dużo kalorii, niedawno kupiłam syrop z agawy ale słyszałam też o stewii, syropie z yacon, melasie. co by Pani poleciła?

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę