Fruktoza

Łyżka fruktozy waży 15 g.

  100g na zdjęciu (15 g)
Energia 400 kcal 60 kcal
Białko 0,0 g 0,0 g
Tłuszcz 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 100,0 g 15,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Fruktoza kalorie w 100g: 400kcal

Zobacz więcej: łyżka 15g fruktoza

Ostatnia aktualizacja: 2013.05.05

Ważenie dodano: 2012.09.15 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 1 opinia na temat ważenia - napisz własną

  • Renata Anna 2013/05/05 17:52
    Czytałam bardzo ciekawy artykuł-wywiad na temat m.in. fruktozy z Robertem Lustigiem - profesorem endokrynologii dziecięcej na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Francisko. Dostałam go w wersji polskiej, więc przypuszczam że można wyszukać w Internecie. W skrócie: fruktoza to strasznie szkodliwy cukier. Po 1. w całości jest metabolizowany w wątrobie -dlatego nie podnosi poziomu glukozy we krwi, ale za to uderza w wątrobę. Na skutek przemian biochemicznych, które profesor opisuje (dość prostym językiem) i cytuje badania - dochodzi po pewnym czasie do wzrostu poziomu kwasu moczowego w organizmie oraz do nadciśnienia. Po 2. Powoduje wydzielanie w wątrobie enzymu zwanego Junk, który powoduje stany zapalne i hamuje działanie receptorów insuliny. Jeśli te receptory nie pracują, rośnie w organizmie poziom insuliny (insulinooporność). Kto się tym trochę interesował ten wie, że wysoki poziom insuliny powoduje zwiększone odkładanie tłuszczu w komórkach. W samej wątrobie dochodzi do stłuszczenia, a cały człowiek - tyje. Po 3. dodatkowo ten proces powoduje, zakłócenie sygnałów leptynowych. Leptyna, to substancja, która wydziela się gdy jemy i jest sygnałem dla mózgu, że już wprowadzono pokarm i wystarczy (\\\\\\\"jestem syty\\\\\\\"). Jeśli te sygnały są zakłócone nadal odczuwamy pragnienie jedzenia, mimo, że nie jest nam potrzebne. Dodanie fruktozy do produktu sprawia że zjemy go chętniej i więcej. Do tego wzrośnie w nas niechęć do ruchu i wysiłku fizycznego (są badania pokazujące ten związek). Ergo - paradoksalnie fruktoza powoduje większe odkładanie tłuszczu w tkankach niż same tłuszcze.
    Jedzony w owocach ten cukier nie czyni takiej szkody, ponieważ jest w nich też błonnik i żeby spożyć dużo fruktozy musielibyśmy naprawdę dużo tych owoców zjeść. Np. pomarańcza to 20 kcal, z czego 10 kcal to fruktoza i dużo błonnika, ale już szklanka soku pomarańczowego to 6 pomarańczy czyli 120 kcal z fruktozy bez błonnika (przykład podaję za prof. Lustigiem).
    Wywiad przeprowadził dr Norman Swan - australijski lekarz prowadzący audycje na tematy zdrowia w radiu ABC.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę