Łyżka kremu cytrynowego lemon curd

Krem cytrynowy lemon curd

Łyżka kremu cytrynowego lemon curd waży 20 g.

  100g na zdjęciu (20 g)
Energia 400 kcal 80 kcal
Białko 4,2 g 0,8 g
Tłuszcz 19,8 g 4,0 g
Węglowodany 51,7 g 10,3 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Krem cytrynowy lemon curd kalorie w 100g: 400kcal

Zobacz więcej: łyżka 20g krem cytrynowy lemon curd

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2013.01.26 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: cukier trzcinowy, jaja (29 %), masło (18 %), koncentrat soku z cytryn (5 %), substancja żelująca: pektyny owoców, naturalny aromat: olejek cytrynowy.
Producent: Fortnum & Mason

Mamy 11 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • dominika 2013/01/26 22:13
    a cóż to takiego ? fajnie brzmi, ale chyba nigdy nie widziałam.
  • co to? do czego się tego używa , czy też spożywa się samodzielnie?
  • carolotta 2013/01/26 23:01
    dominika,gosiam - można używać np.do sernika, widziałam przepis gdzie sernik był posmarowany tym kreme po wierzchu. Do tarty cytrynowej. Ja lubię posmarować croissanta, ale domowym kremem. To w sumie taki budyń o smaku cytrynowym. Jajka, sok z cytryny, cukier i masło, wszystko zagotowujesz mieszając i masz. Bardzo kwaśne ale można polubić.
  • przepyszne! Używać można do wszystkiego - tak jak nutelle - do naleśników, ciastek, przełożyć wafle, dodać do bitej śmietany, rozrobić z masłem na krem. Banalne do zrobienia, w necie jest sporo przepisów, na inne wersje smakowe - pomarańczowy, z żurawiny


    A skład tego kupnego kremu nawet ok, chociaż domowy pewnie dużo lepszy.
  • aaaa dziękuję za to ważenie!! lemon curd jest wspaniały do wszystkiego :) a tarta z lemon curd i bezą na wierzchu po prostu cudo...
  • http://www.mojewypieki.com/tag/lemon-curd tutaj są różne opcje wykorzystania, jest też przepis na 2 wersje - na maśle i bez masła :) naprawdę polecam, bo jest przepyszny
  • @neutrino- ale na tym polega cały urok lemon curd- że jest to "maślany" krem cytrynowy ;)

    Ja uwielbiam na omletach, czy tostach, ale świetnie sprawdza się tez w przypadku bezowych wypieków( przełamuje słodycz i nadaje ciekawego posmaku )
  • Ewww. Cytryna w nim to aromat cytrynowy i 5% koncentratu? Wolę sama sobie zrobić krem cytrynowy, przynajmniej wiem, że jest w nim sporo cytryny i nie ma tam masła o.O

    Neutrino-klasyczny lemon curd, domowej roboty, jest robiony właśnie na bazie masła. Można robić wersję light bez masła, jednak tylko lemon curd z masłem ma tą charakterystyczną, aksamitną gładkość.
  • Świetnie pasuje np. z naleśnikami, polecam ;-)
  • Lemon curd jest pyszny! Lepiej zrobić domowy, wtedy można dosłodzić do smaku (np. stewią) i mieć kontrolę nad jakością składników (do takich rzeczy kupuję ekologiczne cytryny). Mi wersja bez masła odpowiada smakowo, więc tylko raz zrobiłam wersję "kanoniczną" ;)
  • peendeef 2013/01/28 08:11
    Taki krem to lepiej zrobić samemu! ;) robiłam kiedyś do Tortu Włoskiej Babci, pamiętam, ze potrzebowałam aż 8 żółtek. Bez konserwantów, a smak cytryn nuzyskany z oczyszczonej i startej skórki ugotowanej w mleku i cukrze. Pychota! :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę