Mąka sezamowa

Szklanka mąki sezamowej waży 130 g.

  100g na zdjęciu (130 g)
Energia 398 kcal 517 kcal
Białko 55,3 g 71,9 g
Tłuszcz 10,4 g 13,5 g
Węglowodany 20,6 g 26,8 g
Błonnik b.d. -

Mąka sezamowa kalorie w 100g: 398kcal

Zobacz więcej: szklanka mąka sezamowa sezam 130g

Ostatnia aktualizacja: 2016.03.21

Ważenie dodano: 2016.03.18 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: 100% częściowo odtłuszczonej mąki sezamowej.
Informacje: Może zawierać śladowe ilości: soi, glutenu, orzechów: włoskich, arachidowych, laskowych, macadamia, migdałów.
Producent: Olvita

Mamy 5 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/03/18 14:13
    Osoby preferujące sezam i lubiące eksperymentować w swojej kuchni, z pewnością zainteresują się powyższym produktem :)

    Mąka posiada bardzo ładny zapach. Nie wymaga obróbki termicznej, w zwiazku z czym można dodawać ją np. do deserów, sałatek, past itd...

    Ja w pierwszej kolejności postanowiłam wykorzystać ją do muffinek. Oczarował mnie jej aromat, w związku z czym od razu postanowiłam użyć jej na dzień dobry od razu około 30% (a jak wiemy, różnie może się to skończyć w przypadku bezglutenowych mąk bądź zmielonych nasion w początkowych doświadczeniach z ich użyciem). Ananas miał być świeży, ale gdy zaczęłam go obierać, okazało się, że w środku zaczął pleśnieć. Na szczęście w szafce czekała grzecznie na wykorzystanie jedna puszka pokrojonych ananasów ;)

    Składniki:
    • Mąka pszenna pełnoziarnista: szklanka (130 g)
    • Mąka sezamowa: pół szklanki (65 g)
    • Ananas w soku - kawałki: 140 g (mała puszka) http://www.ilewazy.pl/porcja-kawalkow-ananasa-w-soku
    • Erytrytol: 3 łyżki (45 g)
    • Jajka: 2 sztuki klasa wagowa M
    • Kefir: małe opakowanie (150 g)
    • Proszek do pieczenia: 1/2 łyżeczki
    • Soda oczyszczona: 1/2 łyżeczki
    • Chipsy kokosowe prażone (mogą być pokrojone plastry kokosowe http://www.ilewazy.pl/garsc-plastrow-kokosowych): do posypania
    • Wiórki kokosowe: do posypania
    • Tłuszcz kokosowy do połączenia wiórków i chipsów kokosowych

    Sposób przyrządzania:
    • Łączymy suche składniki.
    • Łączymy mokre składniki (ja najpierw miksuję kilka minut jaja, a później dodaję resztę składników i mieszam do połączenia).
    • Do mokrych składników dodajemy suche. Mieszamy.
    • Dodajemy kawałki ananasa.
    • Masę przenosimy do foremek muffinkowych (u mnie wyszło 10 sztuk takiej wielkości jak na zdjęciu).
    • Posypujemy wiórkami i / lub chipsami kokosowymi wymieszanymi uprzednio z tłuszczem kokosowym
    • Piekłam w 180 C z funkcją termoobiegu przez 25 minut (do suchego patyczka).

    Mam taki zwyczaj, szczególnie gdy wykorzystuję jakiś nowy produkt po raz pierwszy, że po sporządzeniu wypieku / dania częstuję swoich znajomych, bądź nawet nieznajomych ;) i proszę o szczerą opinię.

    Po uzyskaniu zwrotnych informacji, wykonując po raz kolejny muffiny z dodatkiem mąki sezamowej, wprowadziłabym pewne modyfikacje:
    - zwiększyłabym ilość słodzidła (np. erytrytolu, ksylitolu, stewii)
    - dodałabym chociaż niewielką ilość tłuszczu (w końcu tłuszcz nośnikiem smaku ;)) Ale dla osób uważających na ten składnik - powyższe babeczki też będą akceptowalne.
    - dodała więcej ananasa - niestety, do niektórych muffinków weszło więcej, a do niektórych mniej kawałków tego owocu...

    Muffiny były chwalone za:
    - intensywny sezamowy zapach i smak, który utrzymywał się jeszcze dłuższą chwilę w jamie ustnej
    - chrupiące wiórki i chipsy kokosowe (ale to niedługo po wyjęciu z piekarnika, bo na następny dzień były już miękkie)

    A Wy, do czego wykorzystujecie mąkę z nasion sezamu ?

  • Króliczę 2016/03/20 13:23
    Dotychczas nie miałam do czynienia z taką mąką, ale jestem wielbicielką sezamu w praktycznie każdej postaci, nadającej się do spożycia - ten wpis więc bardzo mnie zainteresował.
    Zamierzam ją kupić w przyszłym tygodniu, bo na samą myśl o kruchych ciastkach z sezamową nutą, dostaję ślinotoku ;)
  • Ja zwykle mieszam 2-3 łyżki takiej maki z twarozekiem/serkiem homo naturalnym, dodaje miodu/słodzika i mam najlepszy "chałowowy" przysmak :)
  • Super pomysły, na razie nabyłam mąkę kokosową i kombinuje z nią na różne sposoby, ale jak się skończy to na pewno spróbuję tej. Poluje również na mąkę makową, mam nadzieję, że niedługo również znajdzie się na tej stronie :)
  • No to ja w takim razie proponuję zważenie owych muffinów :) Myślę, że wiele osób skusi się na wykorzystanie przepisu :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę