Łyżeczka sosu Sambal Oelek

Sos Sambal Oelek

Łyżeczka sosu Sambal Oelek waży 10 g

  100g na zdjęciu (10 g)
Energia 79 kcal 8 kcal
Białko 1,3 g 0,1 g
Tłuszcz 0,3 g 0,0 g
Węglowodany 17,8 g 1,8 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Sos Sambal Oelek kalorie w 100g: 79kcal

Zobacz więcej: 10g łyżeczka sos chili sambal oelek papryka czerwona chili

Ostatnia aktualizacja: 2019.04.27

Ważenie dodano: 2011.11.07 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: czerwona papryka chili (70 %), cukier, sól, ocet.
Producent: Tan Viet
Marka: Tao Tao

Mamy 19 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/11/07 19:22
    W propozycjach do zważenia, pojawiają się różnego rodzaju sosy.
    Część z Was prosi o tzw. "domowe", część takich do przygotowania z paczki, część o tego typu, który dziś Wam prezentuję (powyższe też w przyszłości się ukażą - cierpliwości :)).
    Nie jestem zwolenniczką ostrych potraw, w związku z czym jeszcze go nawet nie spróbowałam ;) (pomimo, że po zważeniu leży już otwarty kilka dni w lodówce ;))
    Jakie macie pomysły na jego wykorzystanie ?
  • Ania1105 2011/11/07 20:17
    mój ojciec dodaje go do leczo ;-)
  • do przesmażanej lub duszonej kapusty białej ;] do tego koncentrat pomidorowy i jest super!
  • moja babcia robi przecier z papryczek chilli z cukrem. świetny dodatek do wędlin - wystarczy cienka warstwa na kanapce z polędwicą.
    dobrze smakuje też na kanapce z serem białym, choć myślę, że z żółtym nie byłoby gorzej. :)
  • poprawka - babcia robi to z papryczek pepperoni.
    ale też jest ostre i z cukrem, więc myślę, że ten można wykorzystać podobnie ;)
  • wg mnie pasuje do wszystkiego: kanapek, sosów, jako sos itp itd
  • Do spaghetti jest świetny, dodaję go również do jajecznicy :)
  • Ja dodaję do jogurtu naturalnego i wychodzi rewelacyjny dip do surowych warzyw, zwłaszcza do kalafiora, doprawiam nim również serki wiejskie i twarożki..
    Właściwie to służy mi jako przyprawa do większości dań, które jem, bo uwielbiam ostre potrawy.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/11/08 17:09
    Dziękuję Wam wszystkim za pomysły. Od jutra rozpoczynam ich testowanie (no nie wszystkich od razu, ale niektórych z podanych) ;)
  • Ja jem go do wszystkiego... Ostatnio marynowałam seitan w sambalu i sosie sojowym, polecam.
  • Ten pomysł z dipem mg_rak'a jest niezły!
  • Ubostwiam ostre jedzonko! Mam pytanie do wszystkich, ktorzy probowali tego sosu-bardzo czuc ocet? moje najwieksze rozczarowanie to byl sos tabasco-ostrosc jak trzeba, ale samym octem jedzie przy "moich" ilosciach
  • kupilam wlasnie po zobaczeniu na tej stronie, pelna nadzieji, ze o to zdorwszy odpowiednik mojego ukochanego sosu vifona. przykro mi to stwierdzic, ale nie nadaje sie np do kanapek. wogole nie czuc ostrosci jedynie sol! jest bardziej slony niz np feta. teragedia. chyba jedynie pomieszany z czyms, albo do marynowania mieska sie nada. a szkoda.
  • Czy to jest coś podobnego do sosu sriracha? Jest bardziej/mniej ostre? Mocno czuć cukier w smaku?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/03/26 08:09
    @Tvk_91 ostrością są porównywalne, cukru nie czuć za bardzo. Ja osobiście wolę jednak jeszcze mocniejszą harissę, która zazwyczaj nie ma cukru w składzie:
    http://www.ilewazy.pl/lyzeczka-pikantnej-pasty-harissa
  • @ Pani Barbaro dziękuję za odpowiedź, kończy mi się sriracha kupiona daaawno temu w Biedronce i szukam jakiegoś zamiennika ;) Lubię taki ostry sos na kanapki lub grzanki z żółtym serem i opcjonalnie z zielonym ogórkiem, do koziego sera też pasuje. Większość sosów opartych na chili ma niestety w składzie dużo cukru, co moim zdaniem niekorzystnie wpływa na smak
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/03/27 08:08
    @Tvk_91 to koniecznie spróbuj harissy, w niej nie ma dodatku cukru i pali nieźle :)
  • Dzisiaj pierwszy raz spróbowałam i chyba będę musiała wcisnąć mężowi. Ja głównie wyczuwam słodycz i to ogromną, za to kompletnie zero jakiejkolwiek ostrości.
    Możliwe że w weekend zejdzie do potraw z grilla. Wydaje mi się, że będzie pasować. Próbował ktoś takiego połączenia ?
  • @BlackWidow tak, nadaje się :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę