Łyżeczka roślinnego smalczyku Smakowita Pajda

Smalczyk roślinny Smakowita Pajda

Łyżeczka roślinnego smalczyku Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi waży 10 g.

  100g na zdjęciu (10 g)
Energia 866 kcal 87 kcal
Białko 0,4 g 0,0 g
Tłuszcz 95,0 g 9,5 g
Węglowodany 2,1 g 0,2 g
Błonnik 0,5 g 0,1 g

Smalczyk roślinny Smakowita Pajda kalorie w 100g: 866kcal

Zobacz więcej: łyżeczka smalczyk roślinny 10g smakowita pajda zioła

Ostatnia aktualizacja: 2016.03.09

Ważenie dodano: 2014.01.30 w kategorii Tłuszcze

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: oleje i tłuszcze roślinne (słonecznikowy, palmowy, rzepakowy, kokosowy w zmiennych proporcjach), prażona cebulka (3%), cebula (1%), sól, zioła (tymianek - 0,1%, natka pietruszki - 0,1%, szczypiorek - 0,1%), aromaty.
Producent: ZT Kruszwica S.A.

Mamy 27 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Wy jestescie przewidywalni :P Dzisiaj to oglądałam bo było w promocji. I tak się własnie zastanawiałam ile może ważyć łyżka na dużą kanapkę, bo kaloryczność całości jest podana ;p
  • Pani Izabelo próbowala Pani?
  • zastanawia mnie to, jakim cudem "to coś" pachnie jak prawdziwy smalec chociaż jest w 100% roślinny? Chyba nikt mnie nie zmusi do spróbowania ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/01/30 18:58
    @kasikk: nie, nie próbowałam. Być może niedługo uzyskasz informacje od osoby, która konsumowała ten produkt ?
  • pyszny jest, jak domowy smalec + bez cholesterolu :)
  • "pyszny jest, jak domowy smalec + bez cholesterolu :)" Tłuszcze roślinne utwardzone bardziej podnoszą poziom choresterolu...
  • Serio, jak można to jeść? o.O
  • wyglada jak zupa w kostce :p
  • @Emilia (lub ktokolwiek, kto wie): czy jeśli w składzie nie pojawia się informacja o tym, że tłuszcze są utwardzone (tak jak tutaj), to jest możliwość, że są, a producent tylko pominął tę informację?
  • Smakuje i pachnie jak smalec, ponieważ smalec to nic innego jak tłuszcz z dodatkiem cebuli i soli, a jak widać w składzie produktu także znajduje się głównie tłuszcz (tyle, że roślinny) oraz takie same dodatki. Większość znajomych uważa, że smakowo nie ma różnicy między tym smalcem a zwierzęcym, więc - kupujcie roślinny :)
  • Czekam na opinię w takim razie. Nie jadam takich rzeczy, ale raz do roku na jakimś festynie najcześciej albo dożynkach mam ochotę na właśnie pajde swieżego chleba ze smalcem. To jedyna rzecz którą tak tłustą właśnie wtedy mogę zjeść :p Dziwne , bo poza tym wystarczy, że ktoś mi usmaży kurczaka albo cokolwiek na większej ilości (chociażby kilku łyzkach) tłuszczu (albo smalcu) to nie jestem w stanie tego ruszyć ;)
  • @kasikk, nie "przewidywalni" (= łatwo przewidzieć, co zrobią), a "przewidujący" (= potrafią przewidzieć, czego trzeba); mpja siostra i szwagier jedli, mówią, że ok, tylko brzuch może rozboleć od cebuli
  • Moi rodzice bardzo często kupują ten smalec, ale w wersji z jabłkiem i cebulą. Są nim zachwyceni, więc jeśli ktoś gustuje w takich smakach, to powinien być zadowolony. Wczoraj nawet robiłam mamie bułę z tym smalcem i do tego oczywiście ogórek. ;) Faktycznie, pachnie, jak typowy smalec.
  • kicia. Racja mój błąd :)
  • Smakowita Pajda powstała chyba głównie z myślą o wegetarianach, jako substytut tradycyjnego smalcu. Mnie pierwszy raz poczęstowała właśnie kumpela, która jest wegetarianką, bo zachwycała się nim. Nie powiem, mnie również smakowała, chociaż wege nie jestem :P
  • Juliettaan 2014/02/01 16:12
    @Iwona95 Tak, są to praktycznie na 100% tłuszcze roślinne utwardzane, tylko prosucent nie dodał tego wyrazu ;) Miałam to na chemii, wszystkie margaryny mają uwodornione tłuszcze, więc to pewnie też :)
  • Nie za bardzo wiem kto opócz wegetarian mógłby chcieć to jeść. Kalorii ma praktycznie tyle samo co prawdziwy smalec a jest od niego bardziej niezdrowy bo zawiera utwardzone tłuszcze roślinne. Poza tym jest kilka razy droższy. Żadnych zalet. Jeśli już chcecie jeść smalec wegetariański to jest mnóstwo przepisów w sieci bez użycia tłuszczów utwardzonych.
  • @Julettaan nie wszystkie, na szczęście (;
  • @Juliettaan Nie wiedziałam. To trochę (trochę bardzo :/) okłamywanie konsumenta. Zawsze sprawdzam, czy w składzie nie ma uwodornionych/utwardzonych tłuszczów, a tymczasem prawdopodobnie je spożywam. :/ To trochę tak, jakby zamiast "mięso oddzielane mechanicznie" wspisać po prostu "mięso". No nie do końca to samo.
  • TO NIE JEST TŁUSZCZ ROŚLINNY UTWARDZONY! w 100% nieutwardzony, własnie dlateog jestz drowy - proszę poczytać, nawet producent się wypowiedział.
  • oxoxoxox 2014/02/11 18:56
    Tłuszcze roślinne utwardzone macie w margarynach w kostce (Planta, Kasia itp.), a nie w margarynach kubkowych- tych do smarowania pieczywa. Co do powyższego produktu- dzisiaj kupiłam w wersji cebulka i jabłko. Smakowo- rewelacja! Jeśli ktoś lubi prawdziwy smalec, to to będzie doskonała, zdrowsza (oczywiście jadając z umiarem) alternatywa. Bardzo przypadł mi do gustu, dzięki cebulce ma się nawet wrażenie, że zawiera skwarki;)
  • Tłuszcze roślinne utwardzone poprzez uwodornienie wielokrotnie bardziej szkodzą niż zwierzęce. Tłuszcze naturalne poddane temu procesowi stają się produktami chemicznymi, w skrócie chemikaliami. Jeśli ktokolwiek pisze, że te tłuszcze nie są utwardzone to niech napisze, dlaczego mają konsystencję smalcu? Teoretycznie mieszanka ww tłuszczów mogłaby posiadać postać smalcu, ale tylko wtedy, gdy kokosowego byłoby blisko 100%, a pozostałych ilości kropelkowe. Wątpię bardzo w taką wersję. Takiej proporcji żaden producent nie ukrywałby, bo byłby idiotą. Co do smaku z kolei; mając do dyspozycji dobrego chemika to nawet z najgorszego smalcu można uzyskać produkt (chemiczny oczywiście) o zabarwieniu, smaki i zapachu na zyczenie np truskawym, jabłkowym, jagodowym itp.
    Kolejną tajemnicą producenta jest też skład chemiczny tzw aromatów.
  • Kropeczka 2014/05/03 18:42
    błagam was ludzie.
    producent ma obowiązek napisać czy użył oleju utwardzonego czy nie.
    a konsystencję smalcu zawdzięcza temu że produkt zawiera tłuszcz palmowy i kokosowy, które są nasycone i nie koniecznie poddane procesowi utwardzania..
  • akmis978 2014/05/08 13:10
    Kropeczka mało wiesz....
    Producent nie ma obowiązku pisania czy tłuszcze w produkcie są uwodornione. Tłuszcz palmowy jest stosunkowo drogi, więc producentowi nie opłacałoby się coś takiego.
  • Łukasz95 2014/08/13 17:40
    no! w końcu coś wegetariańskiego do smarowania chleba dostępnego w normalnych sklepach... mimo, że wolałbym żeby zwykła margaryna była wegetariańska, to i tak zawsze duży plus!
  • kamila.nowicka12 2016/03/09 14:23
    Jak dla mnie ciekawy smak. Odpowiednio słony odpowiednio wyczuwalny smak cebulki i jabłuszka. Łatwo się rozsmarowuje. Nadaje się do tradycyjnych kanapek jak i pieczywa grilowanego, jako okrada do pierogów pyz z mięsem. Próbowałam nawet do bigosu, mielonego i jajecznicy.jak dla mnie pycha:). Najważniejsze, że jest bez konserwantów, tłuszczów utwardzony oraz 100% roślinny :). Jest jeszcze wersja z ziołami też smaczna nadaje się do tych samych dań ma te same właściwości. Jak dla mnie wersja z jabłkiem i cebulą najlepsza. Polecam :)
  • Cóż za mazidło :-( . Jednak wolę naturalny smalczyk wieprzowy niż nie wiadomo jak przetworzone oleje roślinne ! .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę