Łyżeczka masła orzechowego

Masło orzechowe

Łyżeczka masła orzechowego waży 10g. W skład masła wchodzi 94 % orzechów arachidowych.

  100g na zdjęciu (10 g)
Energia 695 kcal 70 kcal
Białko 13,0 g 1,3 g
Tłuszcz 67,0 g 6,7 g
Węglowodany 10,0 g 1,0 g
Błonnik 7,4 g 0,7 g

Masło orzechowe kalorie w 100g: 695kcal

Zobacz więcej: 10g łyżeczka masło orzechy ziemne orzechowe arachidowe

Ostatnia aktualizacja: 2016.06.01

Ważenie dodano: 2010.03.18 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Producent: Primavika

Mamy 111 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Dziękuję bardzo :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/03/19 12:27
    Ależ proszę bardzo ;)
  • Dziękuje bardzo :)
    Masło orzechowe jest takie pyszne, ale za przyjemności się płaci...
  • to już wiem, dlaczego w anglii tak koszmarnie utyłam, mimo że cały dzień byłam w ruchu i prawie niczego nie jadłam:P dzięki:)
  • czarna6kijana 2010/10/14 16:31
    Masło orzechowe jedzone z umiarem nie tuczy. Tak jak orzechy- trzeba je jeść, ale w niewielkiej ilości. Ja bardzo często smarują sobie nim razowy chlebek na śniadanie, już cienka warstwa daje potężnego kopa energii.
  • czy to jest ten rodzaj bez soli i cukru? Zależy mi na kaloryczności tej wersji, bo są różne z Primaviki
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/10/26 13:41
    Marto, powyższe masło orzechowe zawiera sól i cukier.
    Dzwoniłam w dniu dzisiejszym do producenta i otrzymałam dane do masła orzechowego bez soli i cukru:
    Energia: 691 kcal / 100g
    Białko: 13 g / 100 g
    Tłuszcz: 67 g / 100 g
    Węglowodany: 9 g / 100 g
  • Ja mam odtłuszczone felixa 100 g ma jakies 546, a w sklepach eko 100 g ma koło 300 nawet ! takie z orzechów arachidowych tylko ! i zamierzam je sobie sprawić, bo jem ostatnio dużo. tzn dwie łyżki dziennie. Jak masło orzechowe ma się do diety ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/11/13 20:19
    Masło orzechowe zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, składniki mineralne (między innymi potas, magnez, fosfor, żelazo, mangan), witaminę E oraz z grupy B, jest dobrym źródłem białka.
    To produkt wysokoenergetyczny i ciężkostrawny (zalega długo w żołądku). Proszę wybierać taki wyrób, który nie zawiera dodatku cukru i soli bądź jak najmniejszy ich dodatek.
    "bo jem ostatnio dużo. tzn dwie łyżki dziennie."
    Co do optymalnej ilości spożywanego masła orzechowego na dzień, uzależniona będzie ona od Twojego dziennego zapotrzebowania energetycznego, bądź od ilości obecnie spożywanych kalorii oraz składników odżywczych będąc na diecie.
    "Jak masło orzechowe ma się do diety?"
    Kluczem będzie urozmaicenie, dlatego proponowałabym spożywać codziennie niewielką ilość różnych orzechów (do wyboru pełen repertuar: brazylijskie, nerkowca, włoskie, laskowe, migdały, pistacje niesolone, pekan, arachidowe, piniowe) a dla odmiany masło orzechowe.
  • Jedyne masło, które mi smakuje, bo właśnie nie smakuje jak masło ;) szkoda ze ma tyle kcal...
  • wiecie, że w maśle orzechowym light od felixa jest jakieś 60% orzechów, a reszta to oleje, sól, tłuszcz roślinny utwardzony... ogólnie skład przyprawia o mdłości, bo mało ma wspólnego z orzechami :P
    ja robię domowe masło orzechowe :D
  • Polecam masło orzechowe firmy Sante - 90%orzechów
  • najzdrowsze jest właśnie primavika bez soli i cukru albo domowe. aczkolwiek to sante też w miarę ok, choć jest dosładzane i solone.
  • a gdzie można kupić masło firmy primavika?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/14 10:22
    @karla: na stronie producenta znajduje się zakładka "dystrybucja". Wprawdzie informacja skierowana jest do klientów (sieciowych, hurtowych), ale dzwoniąc pod wskazany numer, zapewne uzyskasz informacje, gdzie możesz otrzymać to masło w swoim miejscu zamieszkania http://www.primavika.pl/podstrony/dystrybucja.html
  • primavkę zakupiłam ostatnio w almie 350g coś koło 13,50zł
  • A czemu jest taki rozstrzał między Primaviką a Sante w rozdziale B T W? Sante ma aż 28g białka /100g a Primavika "tylko" 13g?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/09/25 11:20
    @bronek: myślę, że w rozwiązaniu tej zagadki pomogą Ci producenci obu produktów :)
  • A ja właśnie sobie zmieliłam 80g orzechów laskowych, dosypałam łyżeczkę otrębów owsianych i łyżeczkę kakao ciemnego. Teraz mam pyszne domowe masełko :D Jak dla mnie to samo zdrowie, bo orzechy to NNKT w końcu :)
  • @emma kupilam to maslo orzechowe primaverki bez soli i cukru i... jest paskudne :/ strasznie rzadkie! odlalam nawet ten olej, ktory byl na gorze, wymieszalam wszystko i dalej jest rzadkie! :/
  • zdrowe jedzenie zwykle idzie w parze ze smakiem, ale wiadomo, że nie dla każdego.
  • Cóż to napewno nie jest takie masło orzechowe jakiego oczekuje :| dosłownie przelewa sie w słoiku kiedy sie go obraca i zostawia dziwny posmak w ustach. Sante ma o niebo lepsza konsystencje i nie ma tego posmaku.
  • nie widziałaś, że sie przelewa, jak brałas w sklepie do ręki?
    ja od dawna wiem, że primavika produkuje masła o takiej a nie innej konsystencji, choć jeszcze ani razu nie kupiłam i nie jadłam ich masła.
    powiedziałam, że jest najlepsze pod względem zdrowotnym, bo smaku ocenić nie mogę.
  • muszę podpisać się nogami i rękami pod jednym z komentarzy - tym, który mówi o tyciu w anglii. nie wiem, ile musiałabym biegać, żeby spalić te wszystkie kalorie, jakie przyjęłam w maśle orzechowym tam:) w Polsce - może na szczęście - nie znalazłam jeszcze takiego idealnego masła, które by mi smakowało jak produkty angielskie nawet z niższych półek:)
  • nie zwrocilam uwagi w sklepie. Myslalam, ze kazde takie maslo ma stala konsystencje. Rowniez takie szwedzkie, ktore kiedys mialam bez soli i cukru, 93% orzechow bylo w "stanie stalym", no i nie smakowalo jakby dodali do niego kredki swiecowej ;)
  • ja właśnie ostatnio - bo długotrwałych poszukiwaniach - kupiłam sobie to masło z Primaviki i mi smakuje, nie czuję żadnego dziwnego posmaku, po prostu orzeszki ;) Rzeczywiście na wierzchu był oddzielony olej, ale zlałam go, a reszta masła jet zwarta...
  • moja nie jest ;) moze inna partia? Ale co tam, nie ma nad czym rozpaczac, poprostu pozostane przy "swoich" markach ;)
  • sluchajcie, ja ostatnio kupilam w marksie i spencerze - maslo jest PYSZNE! jest dostepne w wersji z kawalkami i gladkie, w skladzie oprocz orzechow ma sol morska, oleje i cukier trzcinowy. w smaku jest o niebo lepsze od wszystkich innych, ktore do tej pory kupowalam :)
  • Ania1105 2011/11/27 19:50
    bet: również kupuję to masło, najchętniej z wersji crunchy. jest pyszne i całkiem tanie ;-) oczywiście domowe wygrywa, ale z braku laku ... :)
  • a ja kupuję z felixa take z mniejsza ilością soli i tłuszczu :)
  • Ania1105: jasne ze domowe jest sto razy lepsze, ale w przypadku zepsutego malaksera/maszynki do mielenia sloiczek to jedyne wyjscie :)

    ds: to z feliksa ma z tego co pamietam duzo wiecej cukru?
  • jakie jest dzienne zapotrzebowanie na białko, tłuszcz, węglowodany i błonnik?
  • rozna. zalezy mniedzy innymi od wieku, plci, wzrostu, wagi, trybu zycia, uprawianego sportu, celu (redukcja, masa, utrzymanie wagi...)
  • a mniej więcej? jest jakiś przedział?
  • trudno to okreslic bez jakichkolwiek danych ;) ale moze przejrzyj sobie, co pisza dziewczyny na sfd, jak ukladaja sobie treningi i plany zywieniowe itd. - moze to Ci pomoze :) http://www.sfd.pl/Ladies_SFD-f403.html I jeszcze jedno - glupie diety "cud" i glodowki nie sa tam mile widziane ;)
  • o tutaj masz zalozenia i linki do dziennikow uzytkowniczek :) http://www.sfd.pl/Koncepcja_i_regulamin_dzia%C5%82u-t666947.html
  • dziękuję bardzo.
  • Od tego nie przytyjesz jeżeli jesteś na żywieniu optymalnym, nie przekraczaj dziennie 60 węglowodanów w żywieniu a będziesz mogła/mógł tego jeść ile dusza zapragnie.
  • Odnoszac sie do porownan Sante do Primavika - nie ma co porownywac. Sante jest smaczniejsze bo posolone i poslodzone, a konsystencje nad ktora sie rozwodzono zawdziecza prawdopodobnie tluszczom trans, ktore dodatkowo poprawiaja smak. Primavika zawiera o ile dobrze pamietam - po pierwsze orzechy ktore nie byly prażone, do tego olej kokosowy, ktorego w zyciu bym nie zlewal, a gdyby byl latwiej dostepny - kupowalbym na okraglo (chociazby ze wzgledu na stopien nasycenia czy sredniolancuchowe kwasy tluszczowe), nie jest to slodkie, nie jest to slone, to po prostu naturalna mieszanka dobrych (boje sie uzyc slowa, ale... zdrowych) skladnikow.
  • fani masła orzechowego - moje odkrycie nowe! w lidlu - masło orzechowe o składzie: 93% prażonych orzechów, brązowy cukier trzcinowy, olej roślinny, sól morska. 602 kcal/100 gram. smak - super. konsystencja - trochę mniej zwarta niż sante. skład uważam całkiem fajny, cena przystępna - ok. 10 złotych za słoik 450 gram.
  • Ale @senowa- jesli masz jeszcze dziś w Lidlu to maslo to znaczy, ze w Twojej okolicy nie sprzedaje się za dobrze, bo jest to pozostałość po zeszłotygodniowym tygodniu amerykańskim. Niestety na codzień nie jest dostępny w sprzedaży regularnej
  • @Blania: uśmiechnęłam się, bo ja zwykle w poniedziałek z samego rana po to masło biegłam, bo tylko wtedy było dostępne. Teraz można dostać je czasami chwilę dłużej po promocji :)
  • CO? kurna! i gdzie ja teraz będę masło kupować, bo zniknie pewnie za kilka dni znając moje zdolności
  • postarajcie się jeszcze zapolować na to masło, w moim Lidlu k/Bydgoszczy stoi nadal cała podwójna paleta jak by co :) kupiłam wczoraj słoik - spróbowałam - i jadę zaraz po kolejne dwa aby mieć na zapas ;> korzystny skład (@senowa), wersja crunchy (z kawałeczkami) wypada nawet lepiej (95% orzechów i odrobinę mniej kcal), a dycha za słoik 454 g to deal życia. dla miłośników zwartej konsystencji. dzisiaj piekę własny chleb i nie mogę się doczekać kromy z moim nowym pinat bater i musem jabłkowym!
  • @rigby - no właśnie byłam znowu i tym razem wzięłam wersję crunchy. trzy słoiki na zapas :D i też stoi podwójna paleta. kurczę, mogliby częściej robić te tygodnie amerykańskie :/
  • @senowa ja też wyszłam z trzema słoikami haha. dwa crunchy i jeden smooth dla odmiany. miałam też chrapkę na lody ale na szczęście się skończyły, to byłby szczyt rozpusty. ten amerykański tydzień to rzeczywiście super sprawa, ale już niech lepiej będzie od święta bo nie chcę wpasować się w tamtejszą średnią wagową ;p

    tak w ogóle to dzięki wielkie za tę informację :) nawet nie wiedziałabym co tracę!
  • u mnie w lidlu nadal są te masła :) więc kupiłam sobie zapas. są pyszne.
  • czekam na info gdzie w Warszawie dostanę bo na Młocinach brak :(
  • Blania, lidl na białołęce. jak młociny to penie masz blisko do metra, z metra młociny jeździ sporo autobusów teraz na białołękę, np 101, lidl jest przy przystanku myśliborska :) i dzisiaj jeszcze całkiem sporo tego masła było.
  • evergreen 2012/11/12 20:03
    jeśli komuś się przyda- tydzień amerykański znów trwa, Lidl przy Pl. Szembeka posiada całkiem spore zapasy :)
  • Pani IZabelo, a co sądzi Pani o takim śniadaniu- kromka razowego chleba z e sporą warstwą masła orzechowego+ kawa zbożowa z mlekiem?
  • [komentarz edytowany - bardzo proszę bez obrażania innych użytkowników i uwag osobistych. Maciej]

    notabene, nigdy mi nie smakowało masło orzechowe.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/12/10 16:48
    @nenufar: biorąc pod uwagę, że wariant ten będzie stanowić śniadaniowe urozmaicenie - jak najbardziej. Osobiście dodałabym jeszcze świeże owoce.
  • A ile jest prawdy w tym artykule ?
    http://tlustezycie.blogspot.com/2012/05/dlaczego-unikac-masa-orzechowego.html
  • Pani Izabelo, w maśle orzechowym znajduje się tłuszcz palmowy. Czy jest on niezdrowy?
  • Mam pytanie, czy na ileważy.pl mógłaby się ukazać łyżka masła orzechowego Feliks 30% mniej tłuszczu? Bardzo mi na tym zależy. Dziękuję.
  • @Kasia. Wystarczy odrobina matematyki i dedukcji. A najbardziej: chęci i samodzielnego myślenia. Zakładając, że Felix 30% mniej tłuszczu ma tę samą konsystencję jak jego oryginalny odpowiednik, to łyżka owego masła ma również 20g.
    Wartości odżywcze w 100 g: 584,00 kcal, Białko:19,00g, Węglowodany:29,00g, Tłuszcz:42,00g. Skład: orzechy 73 %, suchy syrop glukozowy, olej roślinny, dekstroza, utwardzane tłuszcze roślinne, sól.
    Zatem łyżka (20g) owego masła będzie wyglądać jak poniżej:
    117 kcal
    białko: 3,8g
    węglowodany: 5,8g
    tłuszcz: 8,4g
    Trzeba zauważyć, iż mimo że ma mniej tłuszczu, to ilość zawartych węglowodanów jest prawie dwukrotnie wyższa. Odpowiada za to suchy syrop glukozowy, którego to oryginalna wersja nie ma w składzie.
    Czyli: odtłuszczony nie zawsze oznacza zdrowszy
  • kochani, od poniedziałku w lidlu będzie tydzien amerykański! Czyli pyszne masło orzechowe! i o najlepszym składzie! i w najlepszej cenie! Ja tamr zaraz z rana polece po 3 słoiki:) chociaz ostatnio robiłam własne i wyszło tak samo dobre:)
  • nenufar, przekonałaś mnie, w poniedziałek wyruszam do lidla po masło orzechowe ;)
  • oczywiście polecam wersję crunchy, tej drugiej nie jadłam:)
  • Naprawde w Lidlu będzie tydzień amerykański? Nie ma rzadnej informacji na stronie, a zazwyczaj jest...
  • Przepraszam, moja mama przyniosła do domu ulotkę i rzeczywiście tydzień bedzie :) ogólnie to bedą też inne (ach... a jakże sztuczne!) fajne rzeczy.
    A co do masła z Lidla to wymiata ;)
  • Boję się tego masła. Bo coś czuję, że nie zakończyłabym na jednej łyżce, a nie potrafię się przekonać, że nie jest ono jakieś specjalnie szkodliwe nawet gdy nie ma soli itp.
  • a dlaczego uważasz, ze jest szkodliwe? Kaloryczne, owszem, ale poza tym, to tylko orzechy, sól morska i trochę cukru. Nie dajmy sie zwariować. Masło z lidla nie zawiera nawet utwardzonego tłuszczu
  • Każde orzeszki pod wpływem wysokiej tempearatury podczas prażenia wydzielają tłuszcze trans jeśli się nie mylę? ;) czyli takie masło zbyt często chyba nie jest dobrym rozwiązaniem.
  • @Ola, tak mylisz się, bo żeby tłuszcz jednonasycony czy nienasycony przerobić na tłuszcz trans, to trzeba go nie tylko podgrzać do temperatury 140 stopni, ale przede wszystkim poddać ciśnieniu około 14 atmosfer.
  • Rozumiem. Czyli robiąc samodzielnie w domu, dajmy na to masło orzechowe z fistaszków/orzechów włoskich/migdałów/orzechów laskowych, podgrzewając je do tych 140 stopni, nie zachodzą w nich żadne okropne procesy chemiczne i można je śmiało wcinać?
  • W przepisach jest, żeby orzechy na masło prażyć w wyższych temperaturach niż te 140 stopni, ale żeby powstały tłuszcze trans, musi być nie tylko wysoka temperatura, ale także odpowiednie ciśnienie, no i katalizatory.
  • Ja robię domowe :) Kupne też jest ok, ale ja nie mogę jeść orzechów ziemnych (jestem na nie tak uczulona, że nawet po niewielkiej ilości mam wysypkę i suchą skórę...). Dobre jest z orzechów włoskich, polecam.
  • Kocham masło orzechowe <3 Moim faworytem jest M&S w wersji crunchy. Niestety dwa razy z rzędu przegapiłam tydzień amerykański w Lidlu i nie spróbowałam ich słynnego wyrobu... Jak będzie kolejny, to poproszę o info ;)
  • Od 1. lipca będzie w Lidlu Tydzień Amerykański :)
  • dzięki za info ;)
  • akurat masło z orzechów ziemnych do najzdrowszych nie należy, zwłaszcza że orzechy arachidowe to tak na prawdę nie są orzechy
  • @entalpia_666 dlaczego nie jest zdrowe? ma witaminy, ma minerały, więc jakie jest? Nie ma w nim pustych kalorii, chyba że zostało bardzo przetworzone.
  • pszczolka 2013/08/07 22:34
    Takie masło z powodzeniem można zrobić w domu :) Robiłam je raz, z orzechów ziemnych. Pierwsze podsmażyłam je na suchej patelni teflonowej (należy uważać, żeby nie przypiec orzechów, bo będą gorzkie). Ostudzić, wsypać do malaksera i miksować dłuuuuuugo (warto robić przerwy, żeby dać odpocząć maszynie :) ). Po jakimś czasie zacznie się pojawiać olej, a później masa o konsystencji masła. Było wyborne :) Myślę, że z powodzeniem można zrobić to z innych orzechów. Bez zbędnej chemii, choć wciąż kaloryczne :)
  • @Kage ja slyszalam ze orzechy ziemne sa plesniotworcze.
  • w końcu dostanę bana za "reklamę" bloga, ale co ja poradzę, że często korzystam z przepisów na nim podanych? :)

    http://www.mojewypieki.com/przepis/maslo-orzechowe <- wspaniałe masło orzechowe i pozostawia dużą dowolność w procesie twórczym, można dodać wszystko, co się lubi. ja z uporem maniaka dodaję podpieczone ziarna, najczęściej słonecznik i sezam, albo dobrej jakości mega gorzką czekoladę. bomba kalorii, ale w dzień, kiedy nie mam czasu na cudowanie z jedzeniem jedna kromka chleba razowego z takim masełkiem daje energie na kilka godzin.

    http://www.mojewypieki.com/przepis/maslo-migdalowe-z-cynamonem zastanawiam sie też nad takim maszełkiem, pewnie popełnię :)

    aha, nie mam malaksera. mielę orzechy w starym, komunistycznym młynku do kawy.
  • Taak zdecydowanie najlepsze i najsmaczniejsze maslo orzechowe jakie jadlem to te z Lidla. 93% orzechow , sol morska , cukier trzcinowy i olej roslinny. Moze to ostatnie srednio zacheca, ale to przeciez znikoma ilosc. Kcal to 602/100g w dwoch wersjach Crunchy i smooth <3. A tluszcz w wypadku Lidlowego w porownaniu z tym to tylko 42.2/100g. Ale w smaku bomba!
  • Próbowałam tego kremowego z "FELIXA" jednak już sam skład 65% orzechów nie zadowala mnie , lekko mdle .
    Dostałam jednak ostatnio od mamy , która wie ,ze poszukiwałam tego amerykańskiego smaku , masło z firmy "SANTE " . Rewelacja ! 90% orzechów , mniej kalorii , ciemniejszy kolor i twardsza konsystencja , w której wyraziście czuć orzechy . Polecam !
  • Od dziś w Lidlu najlepsze masło orzechowe na świecie! :) Właśnie się nim zajadam ;p
  • A jaki jest skład tego masła orzechowego z lidla? Czy zawiera jakieś tłuszcze roślinne?
  • Kalincia - a czymże jest tłuszcz z orzechów ziemnych, jeśli nie tłuszczem roślinnym? ;) A jeśli chodzi o skład, to kojarzę, że nie jest on jakiś ą ę super-extra (choć na tle najpopularniejszych u nas felixów czy innych sante i tak jest znośny...). Lidlowskie masło ma jakieś 95% orzechów, pozostała zawartość to sól, cukier i olej roślinny (czyli pewnie palmowy...). Zatem sama widzisz, że szału nie ma w porównaniu z najlepszymi, ale na tle innych i tak prezentuje się nieźle.
  • Źle sformułowałam swoje pytanie :P Chodziło mi oczywiście o dodatek tłuszczów roślinnych (np. palmowego). Dziękuję za odpowiedź <3 Chyba pojadę jednak kupię takie masło 100% :>
  • Kalincia, dla mnie niezmiennie numerem jeden pozostaje Terrasana :)
  • A gdzie kupujesz? Ja zie rozejrzę jutro w organic w zlotych moze będzie :)
  • Czasami spotykam je w sklepach ze zdrową żywnością, ale najczęściej kupuję w sieci - zazwyczaj biorę kilka słoików, to i koszty dostawy się zwracają
  • Ja odkąd robię takie masło sama, nie uznaję tego sklepowego ;)
    Jedyny minus jest taki, że przy jego "produkcji" nie potrafię się powstrzymać przed ciągłym próbowaniem :)
  • Zobacze czy będzie w zlotych, a najwyzej zamówię z internetu
    heh ja jestem zbyt leniwa zeby robić sama
  • Nie rozumiem jak można sie zajadać tłuszczem :/ Ohyda.
  • od dzisiaj (tj. 30.06) tydzień amerykański w lidlu - a to oznacza pyszne masło orzechowe ! wszyscy masłożercy biegiem hehe :)
  • nolajdija, dzięki za informacje, zrobię zapas i zapewne moją dietę znowu szlag jasny trafi. Masło lidlowskie crunchy i primaviki to najlepsze masła ever
  • zakretka 2014/11/27 13:43
    Moi Drodzy!
    Masło Primavika nie zawiera cukru i soli, ale za to tłuszcz palmowy, który nie jest zbyt zdrowy. Polecam zrobić masło samemu- podprażasz arachidy na suchej patelni, wrzucasz do miksera, później "ubijasz" stopką do siekania i gotowe! :) Zdrowe i dużo smaczniejsze niż kupne. Polecam :)
  • a kto mi potem nowy mikser kupi....
  • Spróbujcie sobie masła PB2 :) jest przepyszne a o 85 % mniej kalorii i tłuszczu. no i w składzie tylko orzeszki, sól, cukier :)
  • Wybacz, ale dawno nie jadłam większego paskudztwa - sztuczny ulepek o dziwnej konsystencji w niczym nieprzypominający oryginału...
  • Eia: zgadzam się z tobą. bardzo napaliłam się na to masło i niestety, równie mocno zawiodłam. jakoś zmęczyłam 1/3 słoiczka dodając do mlecznych koktajli i owsianek, ale nie dam rady wygrać z resztą ;)
  • poważnie? to moze to efekt mojego wygłodnienia na diecie i dlatego mi smakuje :P fajne dla kogoś kto nie może się zaspokoić jedną łyżką.
  • A jakim sposobem masło orzechowe mające prawie ten sam skład co oryginalne ma 4x mniej kalorii?
  • jest odtłuszczone.
  • Oliwia, PB2 to proszek, który miesza się z wodą do uzyskania końcowego produktu. Celowo nie używam słowa "masła", bo IMO byłaby to obraza dla prawdziwego masła orzechowego ;)
  • Szok! To ja znalazłam takie a la masło orzechowe (bez orzechów, tylko z ekstraktem), które ma 0 kcal ;p http://guiltfree.pl/wszystkie-kategorie/126-walden-farms-maslo-orzechowe-zero-kalorii.html Aż strach próbować...
  • No ja rozumiem proszek, odtłuszczone, ale jak do czorta można odtłuścić tłuszcz? I to jeszcze bez żadnej chemii jak zapewnia producent?
  • @Iwona23 nie ma to jak woda z aromatami i słodzikiem... Za tę cenę wolę mieć zdrowe, choć kaloryczne ale 100% masło orzechowe :)
    Często dodaję łyżeczkę do owsianki, pycha.
  • nie wiem czego nie rozumiecie. Fistaszki to nie tłuszcz. Odtłuszczone są orzechy. Więc to nie jest chemia, tylko odtłuszczone orzechy z cukrem i solą.
  • Eeee, jedyne, czego nie rozumiem, to treść i przesłanie Twojego wpisu...
  • to jak nawet tego nie rozumiesz, to nic tu po mnie.
  • Masło orzechowe jest słodkie czy raczej słone?
  • @Kalaa Słone.
  • mateusz kuta 2015/06/08 15:07
    Najlepsze masło orzechowe to takie robione samemu z samych orzechow arachidowych prażonych :) Tak się składa że pracuje w firmie która zajmuje się między innymi sprzedażą orzechów arachidowych ( słonecznik pestka dyni zurawina sezam siemie lniane itd itp.. ) , robie maslo sam, przepuszczam orzechy przez maszynkę do mięsa, a pozniej minutka blendera, kilogram orzechow kosztuje mnie 7 zł = kilogram zdrowego niemieszanego z niczym masła orzechowego = 7zł :) konsystencja i barwa jak ze słoika, jak ktoś chętny to zapraszam do kontaktu :)
  • Witam. Polecam masło orzechowe firmy Fitness Authority 900g. Bardzo dobre w smaku, a co ważniejsze wartości odżywcze są naprawdę w porządku, jest bez dodatku cukru i soli. Kosztuje 20-25 zł ale warto.
  • Posiekana 2016/06/01 00:02
    Obecnie dostępne są już 3 masła 100% bez żadnych dodatków: Sante Go On (1kg, na ich stronie internetowej), w sklepach ogólnych Primavika Go Sport i w Kuchniach Świata - Peanut Paste Fine. Primavika to typ crunchy, Sante bardzo gładkie, ja najbardziej lubię Peanut.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę