Czekolada 86% kakao

Kostka czekolady gorzkiej 86% waży 10 g.

  100g na zdjęciu (10 g)
Energia 605 kcal 61 kcal
Białko 8,6 g 0,9 g
Tłuszcz 54,5 g 5,5 g
Węglowodany 19,0 g 1,9 g
Błonnik 10,0 g 1,0 g

Czekolada 86% kakao kalorie w 100g: 605kcal

Zobacz więcej: sztuka 10g czekolada

Ostatnia aktualizacja: 2014.01.20

Ważenie dodano: 2009.11.12 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Producent: Kraft Foods
Marka: Côte d'Or

Mamy 25 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • a ja kupiłam taką 90% wedla dark- to chyba bedzie najzdrowsza i najlepsza, prawda?
    za to najbardziej kaloryczna
  • najbardziej kaloryczna, ale - fakt - najzdrowsza. :)
    im więcej kakaa tym lepiej!
  • kakao jak już:P
  • co? ;p
    w jakim sensie jest?
  • Ania1105 2011/05/07 20:12
    Marcie chodziło o to, że nie mówi się kakaa, tylko kakao ;]
  • a jeśli ma 99% kakao to nie powinno być na odwrót, że czym ciemniejsza tym mniej kaloryczna, jak to z tym jest? bo już się pogobiłam
  • Kaloryczność nie zawsze idzie w parze z zawartością kakao w czekoladzie.
    Faktem jest, że ZAZWYCZAJ gorzka czekolada jest bardziej kaloryczna od białej/mlecznej, ale zależy to też od ilości dodanego cukru. W mojej 90% czekoladzie jest ok. 510 kcal/100g, a w jej skład wchodzi mniej więcej tyle samo węgli, trochę więcej białka i sporo mniej tłuszczu, a jednak kakaa jest więcej.
  • weronika 2011/11/28 17:20
    KAKAO to wyraz ,który się nie odmienia. ( nie ma czegoś takiego jak 'kakaa')
  • @marta @weronika:cytuję za: http://poradnia.pwn.pl/lista.php?kat=3&szukaj=odmienione
    "Kakao się zasadniczo nie odmienia. Formy odmienione Nowy słownik poprawnej polszczyzny PWN skłonny jest uznać za dopuszczalne jedynie „w bardzo swobodnej polszczyźnie, np. w języku rodzinnym”. Ich pisownia w słowniku jest następująca: „D. kakaa, C. kakau, N. kakaem, lm M. kakaa”. Przemawia za nią analogia do odmiennego (choć nie zawsze odmienianego) rzeczownika rodeo: tego rodea, temu rodeu itd. Ciekawe, że potoczne kakałko w cytowanym słowniku zapisano inaczej, bo przez ł.
    — Mirosław Bańko"
    Dziewczyny poczuły się na Ile waży, jak w gronie rodzinnym... Prościej byłoby napisać o zawartości miazgi kakaowej zamiast kakao, nie byłoby ryzyka, że popełni się błąd. I byłoby to bliższe prawdy.
  • Gabriela 2011/11/28 20:28
    @emma: Zawsze mi się wydawało, że im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym więcej również tłuszczu...? Czy to możliwe, że w czekoladzie 90% jest "sporo mniej" tłuszczu niż w tej zaprezentowanej tutaj?

    Moim zdaniem najlepsza jest Wawel Dark 90% - póki co to czekolada o najmniejszej zawartości węglowodanów (17g) jaką udało mi się spotkać za w miarę rozsądną cenę.
  • @Gabriela: zajrzałam do moich zapasów i odkryłam, że organiczna czekolada z imbirem 70% miazgi ma 46% węglowodanów (głównie z cukru). Tej samej firmy, ale z zawartością miazgi 85% ma już "tylko" 26% węglowodanów. Wciąż niby dużo w porównaniu do tej firmy Wawel.
    Nie ma to dla mnie znaczenia, bo jem ją tak rzadko, że nie może to mieć większego wpływu na moje zdrowie i sylwetkę. Niemniej jestem zaskoczona różnicą.
    Ciekawa jestem jakości... Wawel kosztuje koło 5 zł, a ta, którą mam prawie 10 zł.
    Chyba, że cena rośnie wraz z zawartością węglowodanów :)
  • Lindt 90% tez ma 17g wegli. Szkoda, ze nie lubie gorzkiej.
  • A Lindt 99%? Jak tam kształtują się składniki odżywcze, ktoś wie? :)
  • Gabriela 2011/11/29 17:27
    @marmara: na stronie internetowej firmy Lindt można znaleźć takie informacje dla Lindt Excellence 99% cacao (dla 100g):
    Kalorie: 530
    Białka: 13g
    Tłuszcze: 49g
    Węglowodany: 8g
    Błonnik: 6g
    Sód: 0,04g

    Jak dla mnie ta 99% ma stanowczo za mocny smak. Samo kakao. :P
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/11/29 17:57
    Wiecie co, od pewnego czasu rozglądam się w koszalińskich sklepach właśnie za tą czekoladą Lindt 99 % i niestety, nie mogę jej dostać. Miałam okazję kilka razy się nią delektować, a teraz oprócz tego, że mam na nią ochotę, to chciałabym zamieścić ją na ilewazy :) Cóż, zostaje mi zakupienie jej w innym mieście lub przez internet :)
  • jak dla mnie 99% jest niezjadliwa - smakuje tak samo jak lyzeczka zwyklego (nieslodzonego) kakao tylko, ze nie jest w proszku :|
  • a i jeszcze jedno - moim zdaniem tak, jak gorzka czekolada smakuje mocne kakao zrobione na wodzie, ewentualnie z mala iloscia mleka ;)
  • Dzięki! :) Ja widziałam ją w poznańskim Empiku i Almie :) Jestem ciekawa smaku, ale najpierw chyba spróbuję 90%, żeby się nie zrazić :D
  • Gabriela 2011/12/27 17:59
    Dziś udało mi się dostać Lindt 99% w sieci E.Leclerc - zachęcam do poszukiwań.
  • A jadł ktoś może czekoladę Rittersport Diat? Mleczna ma w 100 gramach chyba 450 kcal. Jestem ciekawa, czy różni się w smaku od zwykłej :)
  • Mam pytanie- czy ten tłuszcz w kakao jest dobrym tłuszczem? Czy ktoś z podwyższonymi trójglicerydami (złym cholesterolem) może sobie wszamać czasem taką czekoladę?
  • Podbijam pytanie Evy! Jak to jest z tym tłuszczem kakaowym - ma podobną wartość jak np. ten z orzechów?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/12/11 11:10
    @Eva: "Mam pytanie- czy ten tłuszcz w kakao jest dobrym tłuszczem?"
    @Pinka: "Jak to jest z tym tłuszczem kakaowym – ma podobną wartość jak np. ten z orzechów?"
    Tłuszcz kakaowy (masło kakaowe) różni się od tłuszczu znajdującego się w orzechach. Przeważają w nim kwasy tłuszczowe nasycone: stearynowy i palmitynowy. Występują także kwasy jedno i wielonienasycone (oleinowy, linolowy). Jednak udział tych drugich jest znacznie mniejszy, co nie czyni tego surowca wyjątkowym.
    "Czy ktoś z podwyższonymi trójglicerydami (złym cholesterolem) może sobie wszamać czasem taką czekoladę?"
    Czekolada zawierająca powyżej 70 % masy kakaowej i posiadająca w składzie na pierwszym miejscu miazgę kakaową, dostarcza wielu pożytecznych składników. Najważniejszy jest umiar w spożywaniu tego smakołyku (sama uwielbiam :)). U osób z problemami lipidowymi, najważniejsze jest natychmiastowe podjęcie leczenia i nacisk na prawidłowe odżywianie. Myślę, że kilka kosteczek zaproponowanego rodzaju czekolady na tydzień nie powinno zaszkodzić, jednak nie jest to jednoznaczna odpowiedź, ponieważ decyzja powinna być podjęta na podstawie aktualnego stanu zdrowia (czy towarzyszy nadwaga bądź otyłość, podwyższony poziom glukozy we krwi itd...).
  • Jakiej firmy jedt ta czekolada ? ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/01/20 12:47
    @Kadia: Producent: Kraft Foods; Marka: Côte d'Or
    Przed momentem dopisałam tę informację do ważenia.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę