Kaki

Owoc kaki waży 250 g.

  100g na zdjęciu (250 g)
Energia 70 kcal 175 kcal
Białko 0,6 g 1,5 g
Tłuszcz 0,2 g 0,5 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,1 g
Węglowodany 18,6 g 46,5 g
Cukry proste 12,5 g 31,3 g
Błonnik 3,6 g 9,0 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Kaki kalorie w 100g: 70kcal

Zobacz więcej: sztuka 250g kaki persymona sharon jabłko orientu hurma wschodnia

Ostatnia aktualizacja: 2018.11.17

Ważenie dodano: 2009.11.23 w kategorii Owoce i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 76 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Kaki jest pyszne!
    Czasami dostepne w Tesco
  • Hm, dość kaloryczne jak na taki owoc.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/11/04 12:03
    Inne stosowane nazwy tego owocu, to: persymona, kaki, sharon, jabłko orientu, hurma wschodnia
  • No własnie, Biedronka sprzedaje je jako kaki, Auchan jako sharon i już nie wiedziałam co to w końcu jest :) Jak je najlepiej spozywać?
  • kupiłam na spróbowanie, zjadłam przed chwilą :) całe,ze skórką,mimo,że wiele osób pisze,żeby obierać,
    smaczne,ale straasznie słodkie
  • Modlishka 2011/11/20 18:09
    Pychotka:) I jak duzo witaminy C ma:)
  • Dla mnie to wygląda jak pomidor trochę :D
  • Kupiłam wczoraj kaki. Nigdy jeszcze go nie jadłam. Jest twarde i mam pytanie- czekać, aż zmięknie, czy ono takie już ma być?Ile dni może poleżeć?
  • jakiś dobry lekki przepis? :>
  • @jjmm86 poczekaj aż zmieknie to będzie smaczniejsze :)
    @Zirael to zwyczajny owoc - zjedz na surowo jak jabłko albo dodaj do sałatki owocowej lub innego deseru ;) zawsze szamam kaki bez skorki, nawet nie wiem czy jest jadalna :] moim zdaniem to jeden z najsmaczniejszych owoców, często je kupuje :D
  • kaki + biały ser maślankowy półtłusty polane jogurtem naturalnym. Pycha :)
  • sa rozne odmiany khaki,tj.sharon i persimon,roznia sie tylko nieco ksztaltem,np.persimon jest troche wieksze i owalne.Sprobujcie tego:
    KHAKI-SMOOTHIE Z GREJPFRRUTEM na 2 szklanki:
    Kaki umyc,pokroic na kawalki,zmieszac z sokiem z 1 grejpfruta,zmiksowac.
  • kiedys zmiksowalam kaki z bananem i dodalam troche mleka sojowego - jak dla mnie bardzo smaczne. Grejfrut nie pasuje mi z tym owocem kompletnie :P
  • jak zjadłam cienki plasterek to ścierpło i zdrętwiało mi pół twarzy....Nigdy więcej!
  • Kupiłam i... kocham słodycze, ale to jest tak słodkie, że nie mogę zjeść więcej niż 1/3 takiego owocu.
  • jedzenie kaki w dniu, w którym zostało kupione nie ma sensu, bo sprzedaje się je niedojrzałe i rzeczywiście jest bardzo cierpkie, powinno poleżeć 5-6 dni w szafce i będzie idealnie słodkie, aromatyczne i miękkie
  • Afrodyta 2012/11/25 12:58
    kupiłam dojrzałe Caki jest spaniel w smack zjadłam trzy owoce na raz ,moje kupki smakowe sa zaspokojone ,to bedzie mój owoc do deseru
  • polecam jaglankę/ owsiankę z tym owocem :) pychota :)
  • Moim zdaniem smakuje jak mało słodka gruszka, nawet konsystencja jest podobna, lecz skórka grubsza. Moim zdaniem szału nie ma. Podobnie przejechałam się na liczi :) Egzotyczne owoce zachęcają, bo ich nie znamy ale jednak często ich smak mi nie pasuje. Kaki jest zupełnie ok, przeciętne. Dodam, że jak je kupiłam to nie wiedziałam, czy to można już jeść (było jasne i twarde) i w internecie wyczytałam, że powinno postać na blacie 1-2 dni aby dojrzeć. Cóż, moje dojrzewało na talerzu 1,5 tygodnia :)
  • A mi smakowało i moim zdaniem wcale nie ma tak dużo kalorii , na podwieczorek w sam raz
  • Smakuje trochę jak mocno posłodzone masło, tak przypuszczam. Coś niby ma w sobie i może jako dodatek do grejpfruta byłoby ok ale samo jest najwyżej przeciętne i raczej nigdy więcej go nie kupię.
  • Straaasznie słodkie .Nie smakuje mi ;)
  • Też ostatnio jadłam po raz pierwszy (ah, te promocje w TESCO :) ) i muszę przyznać, że rzeczywiście jest słodkie... Z tym że mi to w ogóle nie przeszkadza! ;) Jak dla mnie było pyszne i tak stwierdziły też dwie osoby jedzące ze mną.
  • Mnie tam średnio smakuje, kupuję tylko i wyłącznie na mega promocjach bo tak to mi pieniędzy szkoda ;)
  • Skórka tego owocu jest jadalna, czy lepiej nie jeść? :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/06 09:03
    @ily.xx : Skórka kaki jest jadalna, przy czym istnieje duże prawdopodobieństwo, że z racji odległości transportu docelowego stosowane są opryski.
  • Paula536 2015/11/22 14:51
    teraz w tesco jest ok.90 gr za sztuke.
    Jadłam jest przepyszna i zaspokaja ochote na słodycze.
    W połaczeniu z płatkami jaglanymi na mleku, bananem i cynamonem jest wyśmienitym śniadaniem
  • Dziękuję za odpowiedź, pani Izabelo ;)
  • Beata 1401 2015/11/23 15:51
    Kaki jest pyszne, uwielbiam!!!
  • @Beata ja wole pomelo :)
  • Pycha :) I ile błonnika :)
  • Ktoś tutaj napisał, żeby niedojrzałe kaki potrzymać 5-6 dni w szafce. Gdzieś indziej wyczytałam, że należy włożyć je między jabłka - ale ich nie trzymam w ciemnej szafce. Help :)
  • Margolina 2015/11/29 23:16
    A ja jestem ciekawa jaki jest Indeks Glikemiczny Kaki?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/30 11:19
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/30 11:54
    Na jednej ze stron znalazłam informację, żeby niedojrzały owoc kaki włożyć do papierowej torby razem z bananem lub jabłkiem. Banan oraz jabłko wytwarzać będą etylen, który przyspieszy proces dojrzewania kaki.
    Drugim pomysłem było umieszczenie kaki w misce z powyższymi owocami - chodzi o temperaturę pokojową, nie trzeba zamykać w szafce ;)
    Trzecim pomysłem było pozostawienie ich na dzień lub dwa w luźno zawiązanym worku.
    Prawdopodobnie Twoja persymona zdążyła już dojrzeć, ale może powyższe rady przydadzą się w przyszłości :)
  • Dziękuję. Dzisiaj przystąpiliśmy do degustacji. Faktycznie, w smaku szału nie ma, a intensywna słodycz sprawiała, że ciężko mi ten owoc "wchodził". W ramach pocieszenia zagryzłam kaki bananem (:
  • Blackgirlxd 2015/12/10 13:06
    Kaki kupilam z ciekawości po wcześniejszym sprobowaniu kawaleczka od koleżanki.. Nie wiedziałam za bardzo jak jeść ten owoc.. Ale po kilku dniach leżenia zauważyłam,że jest już o wiele bardziej dojrzalszy niż w dniu zakupu, więc obralam go i zaczelam jeść.. Faktycznie jest dosyć słodkim owocem,ale po zjedzeniu go w całości nie miałam wgl ochoty na nic słodkiego,więc myślę,że jest on świetną opcja dla osób chcących ograniczyć słodycze.
  • Dlaczego u Panstwa kaloryczność owocu kaki na 100g wynosi 70 a w innych źródłach takich jak np. Google piszą że jest to 126 kcal w 100g. Skąd taka różnica ? Pozdrawiam.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2016/10/19 08:34
    @Aguuuuu Podana przez nas wartość odżywcza kaki dotyczy kaki (persymony) japońskiej (dane z bazy USDA):
    http://bit.ly/2egCaOk

    Z tego co widzę Google przytacza wartość odżywczą dla kaki (persymony ) krajowej (pochodzącej ze Stanów Zjednoczonych, również dane USDA):
    http://bit.ly/2dpRxRw

    Szczerze mówiąc dla mnie również zastanawiająca jest aż tak duża rozbieżność między odmianami.
  • Sam w sobie owoc dosyć lubię, taka mocno słodka marchewka ;-). Ale wolę egzemplarze twarde, potem robi się już za słodki.

    Mocno dojrzałe kaki polecam jako dosładzacz do koktajlów robionych kwaśnych owoców w zamian za banana czy cukier. Nie trawię zblendowanego banana (według mnie swoim smakiem przysłania wszystko inne, więc bez względu na to, co tam dodam smakuje tylko bananem, niezależnie od tego czy to szpinak czy truskawka), a kaki jest neutralne, nie narzuca się swoim smakiem.

    Właśnie popijam koktajl z kaki, truskawek mrożonych (niestety strasznie kwaśnych), soku z cytryny (bo wyszedł nieco za słodki na początku, miałam prawie tak duże kaki jak na zdjęciu) i szpinaku, całość ma mocno nieciekawy kolor, ale smakuje idealnie słodko i truskawkowo. W zasadzie nie wyczuwam posmaku kaki, więc wg mnie sprawdza się tak samo dobrze, jak cukier czy ksylitol ;-)

    Poza tym, nienajgorzej smakuje z razową kaszą manną na mleku z bananem i pomarańczą ;-)
  • jadłem dzis dobre, dobrze odkwasza organizm
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/10/24 12:17
    A ja robiłam kilka podejść do tego owocu i stwierdzam, że to nie moje smakowe klimaty ;) Może zmieniłabym zdanie konsumując kaki w miejscu, w którym naturalnie dojrzewa ?
  • @Izabela No właśnie, bo te sklepowe takie raczej bezzapachowe.
  • Anita 88 88 2016/10/31 17:00
    Zastanawiające jest to,ze na wszystkich zagranicznych stronach kalorycznosc jest znacznie wyzsza- 129 kcal /100 g ! Czy mogą Państwo zweryfikować info na temat kaki ? Pozdrawiam !
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/11/01 06:57
    @Anita 88 88: Na podobne zadane pytanie, odpowiedź została podana powyżej. Zapoznaj się z nią proszę: http://www.ilewazy.pl/kaki#komentarz-133317
  • smakoszka 2016/11/08 13:56
    Ja dla odmiany wolę troszkę twardsze , bardzo dojrzałe jest właśnie bardzo słodkie i takie lejące , bardzo dobra przekąska dla osób na diecie , zdecydowanie zastępuje słodycze i zdecydowanie zdrowsze. W sezonie jem tego owocu bardzo dużo , zamiast właśnie słodyczy :-)
  • Jedna z najcudowniejszych rzeczy na tym łez padole. Mocno dojrzałe jest nieziemsko i cudownie słodkie.
  • Wybitne.
  • lsjfiurhgiouhgiDanka 2018/10/18 18:22
    Kocham to :D w Gruzji są plantacje tego owocu. Tylko tam natknęłam się na suszone kaki, genialnie pyszne!
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/10/19 08:26
    Tak, suszone kaki są pyszne. Ważyliśmy je już:
    http://www.ilewazy.pl/garsc-suszonego-kaki
  • Nie lubię tego owocu , na mój gust za słodki .
  • @Ijon piąteczka :)
  • ja też nie lubię....z owocow jeszcze nie lubie mango i bananów.l
  • @MalyKsiaze tu już nie piąteczka. :D chociaż ja nie przepadam za winogronami i kokosem.
  • Hiimorgi
    Przybijam :-) .
    Akurat bardzo lubię mango i banany ale takie mocno dojrzałe z brązowymi plamami , także tu piąteczki nie będzie :-) . Choć to mango u nas sprzedawane nie jest tak dobre jak w Indiach które jest bardzo soczyste i owocowe że hej ! . Ale cóż inaczej być nie może jeżeli tam rośnie i jest zrywane dojrzałe . A do nas przyjeżdza niedojrzałe , zielone i trafia do dojrzewalni , tyczy sie to wielu owoców tropikalnych np też bananów , inaczej nie przetrwałby podróżnicze programy oglądałem z ciekawością bo zapewne tam nigdy nie pojadę , choć kto wie . Nigdy nie mów nigdy :-) .
    MalyKsiaze
    Co do ciebie też piąteczki nie będzie :-) , akurat również uwielbiam winogrona i kokos , ten cały rytuał robienia dziureczki ostrym szpikulcem
    a następnie wypijanie pysznego soku przez słomkę . Ostatnim aktem kokosowej rozpusty jest rozłupanie go ostrym nożem i wyjadanie świeżej chrupkiej kopry ze środka :-))))) .
    Ale lubię prawie wszystkie owoce oprócz wymienionego tu kaki i awokado , nie lubię tego tłustego smaku w tym owocu .
    Nie jadłem jeszcze duriana tego śmierdzącego paskudy , ciekawe czy by mi posmakował ? . Ponoć jest dostępny w Berlinie będzie czas to czas będzie się wybrać do Berlina na zakupy :-) .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/10/25 08:33
    @Ijon no ja duriana też jestem ciekawa. Jak ktoś jadł to dajcie znać!
  • Coś mi tu zjadło zdania . Miało być " inaczej nie przetrwałyby transportu . Zresztą te banany które możemy kupić to nie to samo co banany kupione tam gdzie rosną . Mówił o tym Cejrowski , którego nie lubię go ze względu na poglądy ale jego podróżnicze programy oglądałem z ciekawością bo zapewne tam nigdy nie pojadę , choć kto wie . Nigdy nie mów nigdy :-) .
    Tak miało być .
  • e tam, dobre banany to te blade, niedojrzałe ;P
  • E tam , te blade , niedojrzałe to za mało słodkie są i do tego mają taki posmak ziemniaków :-( .
  • Banan musi być mocno dojrzały, te zielone są niedobre ;) Kaki kiedyś kosztowałam, z przeceny; pamiętam, że było to mocno słodkie, ale ogólnie bez wyrazu i nie podeszło mi (zresztą jak większość tropikalnych owoców).
  • Patrzę na ten owoc, i zastanawiam się, skąd wzięło się określenie koloru khaki jako oliwkowego, "wojskowego" odcienia zieleni... ;)
  • Lubię tropikalne owoce , tydzień temu kupiłem w Biedronce papaję którą uwielbiam , była dojrzała i bardzo smaczna :-) . Po rozkrojeniu zabawnie wygląda z tymi czarnymi okrągłymi nasionami zgromadzonymi po środku .
  • durian jest paskudny, nie smakował mi :( jak stare skarpetki.
    też wolę te blade banany, dojrzałe dodaję tylko do ciast, bo dla mnie są za mdłe
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/10/26 08:21
    A mini kiwi? Próbowaliście? Planujemy zważyć przy najbliższej sesji zdjęciowej.
  • hiimmorgi
    To świetnie , ja uwielbiam zapach dojrzewających serów , a one też posiadają aromat takich wojskowych onuc długo nie zdejmowanych :-) , także uważam że by mi posmakował durian .
  • @Barbara próbowałam, smaczne, nawet mam na ogródku, ale niestety nie mogę jeść za dużo, bo bardzo podrażniają mi język i potem cały mnie szczypie przy jedzeniu czegokolwiek, podobnie mam po winogronach.
    @Ijon czy Ty nie jesteś czasem moją mamą? ta to jak czasem wsadzi do lodówki jakąś bombę biologiczną zwaną serem dojrzewającym, to wykopuję maskę przeciwgazową zanim zbliżę się do lodówki...
  • Hiimmorgi
    Fajną mamę masz :-) , bratnia dusza . Moja mama zakazała mi trzymania śmierdzieli w lodówce , ale doszliśmy do kompromisu i zgodziłem się na trzymanie moich kochaniutkich śmierdziuszków w zakupionym przeze mnie hermetycznym z uszczelką plastikowym pojemniku :-) .
  • hiimmorgi
    Gdzie dorwałaś pana duriana ? .
  • A propos śmierdziuchów, ktoś tu ogarnia jak przyrządzić ser Handkäse z Lidla żeby nie zemdleć podczas degustacji?
  • @Ijon suszonego jadłam, przylecial do mnie z tajlandii :)
  • hiimmorgi
    Myślałem że wgryzłaś się w świeżego :-) .
  • cuckoo
    Proponuję klamerkę od prania na nos hihihihihihi :-) .
    Tak na poważnie , jeżeli ktoś lubi śmierdziuszki , to na pewno nie zemdleje , wręcz przeciwnie nie będzie mógł przestać jeść nim całkowicie go nie zje :-) )))) . Jedna zasada , aromat zwiększa się przy podgrzewaniu takiego sera .
  • @Ijon wolałabym nie... :D
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/10/29 08:15
    No proszę zostawić towarzystwo na weekend i jak dokazują :)
    @cuckoo zaciekawiłaś mnie tym omdleniem, jest aż tak źle?

    Ja tu zagaduję, a temat kaki przechodzi nam z duriana na śmierdzące sery? :)
  • Ja duriana świeżego jadłam w Tajlandii, nic specjalnego, nie wiem dlaczego mówią że to niebo w gębie. Jadłam też ciastka durianowe i zdecydowanie wolę nasze polskie herbatniki.
  • izka5
    Śnij dziecko dalej ! .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę