Banan czerwony

Banan czerwony waży 90g. Po zdjęciu skórki waży 55g.

  100g na zdjęciu (55 g)
Energia 97 kcal 53 kcal
Białko 1,0 g 0,6 g
Tłuszcz 0,3 g 0,2 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g 0,1 g
Węglowodany 21,8 g 12,0 g
Błonnik 1,7 g 0,9 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Banan czerwony kalorie w 100g: 97kcal

Zobacz więcej: sztuka 90g banan czerwony

Ostatnia aktualizacja: 2019.03.28

Ważenie dodano: 2009.10.28 w kategorii Owoce i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 18 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • czerwony banan O.o taki sam w smaku ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/05/24 20:06
    Uwielbiamy z Maciejem testować wszelkie nowości spożywcze i gdy tylko zauważyliśmy na stoisku z owocami czerwone banany, od razu zakupiliśmy kilka sztuk na spróbowanie… hm… być może nasze egzemplarze nie dojrzały jeszcze do spożycia, ponieważ miąższ był bardzo twardy, w smaku cierpkie i gorzkie. Po prostu nie nadające się do jedzenia. W "degustacji" uczestniczyło kilka osób, i wszystkie po kolei miały nieciekawe miny po spróbowaniu kawałka owocu ;)
    Izabela
  • kathleene 2011/01/11 12:29
    Może to ten gatunek, który się gotuje? ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/01/11 14:26
    @kathleene: podobno ten rodzaj spożywa się na surowo, ale jak z ciekawości przejrzałam kilkanaście dyskusji w internecie, okazuje się, że te sprowadzane do Polski rzeczywiście nie są smaczne i nawet po kilku tygodniach przechowywania nie nadają się na dobrą przekąskę. Natomiast czytałam opinie, że zupełnie inaczej smakują w miejscu, w którym rosną. Ich miąższ jest wówczas słodszy i bardziej aromatyczny od pozostałych odmian żółtych.
  • o a ja nigdy takiego w sklepie nie widziałam :) poszukam bo wydaje się być ciekawy :) i ma stosunkowo raczej mało kalorii :)
  • wygląda jak zwykły popsuty : )
  • wygląda jak popsuty :/
  • nastinka 2011/12/06 09:26
    myślałam, że to Prima - Aprilis :P
  • a skąd informacje o wartości odżywczej?
  • A co to ? O_O
  • Nic dziwnego, że wam nie smakował, bo ten banan przeznaczony jest do smażenia :D
  • Topinambur 2016/03/05 19:42
    Banan jest przepyszny! Też chciałam go po spróbowaniu od razu wyrzucić ale trzeba kilka dni poczekać aż do siebie dojdzie :-) Polecam!!!
  • Mniam jem zamiast jabłka na śniadanie
  • Kupiłam czerwone banany w promocji w Auchan. Po zapoznaniu się z "internetami" postanowiłam zaczekać aż "dojdą". Stały sobie w kuchni, bez towarzystwa jabłek i nie w ciemnym miejscu. Po ok. dwóch tygodniach, gdy skórka była widocznie miękka, przystąpiliśmy do konsumpcji. Miąższ smaczny, lekko różowy, miękki. Jednemu z domowników smakowały bardziej niże te "zwykłe". Osobiście wolę jednak bardziej mączyste, mniej słodkie odmiany.
  • Mniam, bardzo lubię tę banany. Są mniej słodkie i leciutko kwaśne i dlatego takie pyszne. Nie wiem dlaczego, ale moje banany normalnie po kupieniu bez czekania zjadłam z rodziną i wszystkim smakowały. Część nawet nie zauważyłam jakiejkolwiek różnicy.
  • Z ciekawości kupiłem 2 banany... czerwone.
    Jak czerwone to znaczy dojrzałe - prawda? W smaku strasznie cierpki i ohydny, a tak w ogóle nie chciał się dać otworzyć... po krótkiej konsultacji z wujkiem Góglem dałem szanse drugiemu bananowi. Po kilku dniach nie ten banan - słodki pachnący, smaczny.

    Natomiast niedojrzałego banana pociąłem na plasterki(wzdłuż) i na symbolicznej ilości masełka dosyć mocno podsmażyłem - wyszły... Frytki! Miały lekko egzotyczny smak ale smakowały jak frytki...

    Swoją drogą Ciekawe jaki wpływ, taka metamorfoza banana surowego w dojrzałego, ma na jego kaloryczność. Niby skrobia i jej scukrzanie, ale czy faktycznie jest to znaczące.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/03/28 08:24
    @jedzenie czerwone nie znaczy dojrzały, to inna odmiana banana po prostu. Wujaszek dobrze podpowiedział, bo:
    a. trzeba im dać sporo czasu
    b. można je przeznaczyć do smażenia.

    Nie jestem w stanie odpowiedzieć na pytanie jak dokładnie zmienia się wartość odżywcza bananów po dojrzewaniu Z pewnością większa część węglowodanów jest przyswajalna, dlatego wartość energetyczna może nieznacznie wzrosnąć.
  • kozaśnierzna 2019/03/28 13:03
    Spróbowałam go raz i w smaku nie różnił się niczym od zwykłego banana, a był mniejszy i droższy, więc uznałam że nie opłaca się ich kupować. Teraz nie wiem czy dałam mu zbyt mało czasu na dojrzenie, czy tak miał smakować :P

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę