Szpinakowiec

Bułka szpinakowiec waży 81 g.

  100g na zdjęciu (81 g)
Energia 227 kcal 184 kcal
Białko 9,4 g 7,6 g
Tłuszcz 3,8 g 3,1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 1,5 g 1,2 g
Węglowodany 37,0 g 30,0 g
Cukry proste 2,4 g 1,9 g
Błonnik 1,7 g 1,4 g
Sól 0,6 g 0,5 g

Szpinakowiec kalorie w 100g: 227kcal

Zobacz więcej: bułka szpinakowiec szpinak pieczywo putka sztuka 81g

Ostatnia aktualizacja: 2019.01.10

Ważenie dodano: 2019.01.08 w kategorii

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: mąka pszenna, szpinak (20%), woda, ser twarogowy, jaja, margaryna (oleje roślinne: palmowy, rzepakowy, kokosowy, woda, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), serwatka (z mleka), sól, przyprawy, cukier, emulgator: lecytyna sojowa
Informacje: Informacja dla diabetyków: w 100 g wymiennik węglowodanowy (WW): 3,7 wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT): 0.7
Producent: Putka

Mamy 7 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • aya_________ 2019/01/08 13:10
    Pani Basiu czy to jest ciasto francuskie? Wyglada jak francuskie, poza tym sklad tez to sugeruje..jakim cudem taka swiecąca buła ma tylko 3,8g tluszczu w 100g? hm..
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/01/08 13:54
    @aya_________ to jest ciasto półfrancuskie, a zatem ma znacznie mniej tłuszczu.
  • aya_________ 2019/01/09 00:20
    ..tak czy owak, niecałe 4 gr wydaje mi się o wiele zanizona wartoscią..
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/01/10 08:31
    @aya_________ to jest wartość odżywcza z badań producenta, nie sądzę by były podstawy by je podważać. Sprawdziłam wartości jeszcze raz i wszystko się zgadza.
  • aya_________ 2019/01/10 10:38
    Ciasto pólfracuskie zawiera średnio 30gr tluszczu na 100gr i ok 500 kcal... sadze ze producent podal bledne wartosci. Kiedyś pan Maciej, już chyba nieaktualny administrator ilewazy.pl, napisal: ''Nie każdy producent jakoś głęboko się zastanawia czy analizuje podawane wartości odżywcze na opakowaniach. Zauważ, że dopuszczalna prawnie (wg rozporządzenia) jest praktyka, korzystania z ogólnodostępnych baz danych. Wystarczyło, że osoba odpowiedzialna za przygotowanie opakowania "wygooglowała" nieodpowiednią wartość i ją spisała i efekt gotowy.'' Branie więc pod uwagę danych producenta nie stanowi jakiegoś 100% pewnika jeśli chodzi o realna zawartosc B/T/W..
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/01/10 11:33
    @aya_________ przytoczyłaś wartość ciasta francuskiego:
    http://www.ilewazy.pl/porcja-mrozonego-ciasta-francuskiego

    Półfrancuskie ma mniej tłuszczu, a co za tym idzie przy takiej bułce w której było dość dużo nadzienia wartości zaproponowane przez producenta są według mnie realne.

    Niemniej jednak nie ma na ten moment alternatywy, sposobu na sprawdzenie producenta jeśli nie zna się pełnej receptury bułki, a te nie są ujawniane. Jedynym rozwiązaniem byłyby tu drogie badania wartości odżywczej w laboratorium.
  • aya_________ 2019/01/10 15:14
    zasugerowalam sie tymi danymi, które znalazłam na innym portalu

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę