Porcja mrożonego ciasta francuskiego

Ciasto francuskie mrożone

Porcja mrożonego ciasta francuskiego waży 75 g.

  100g na zdjęciu (75 g)
Energia 407 kcal 305 kcal
Białko 6,2 g 4,7 g
Tłuszcz 27,7 g 20,8 g
Węglowodany 33,1 g 24,8 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Ciasto francuskie mrożone kalorie w 100g: 407kcal

Zobacz więcej: porcja 75g ciasto francuskie mrożone francuzkie

Ostatnia aktualizacja: 2016.11.03

Ważenie dodano: 2012.02.23 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: mąka pszenna, margaryna (tłuszcz roślinny, woda, olej roślinny, sól, emulgator: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; barwnik: beta karoten), woda.
Producent: Frosta Sp. z o.o.
Zobacz przepisy na smaczne paszteciki: Paszteciki z kapustą i grzybami, paszteciki z ciasta francuskiego, fasolowe „poduszeczki” z ciasta francuskiego.

Mamy 29 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Zdecydowanie wole ten robiony recznie, troche roboty jest, ale przynajmniej ma sie prawdziwe ciasto francuzkie, a nie TO :p
  • JEST ! KOCHAM WAS ! !!!
    And by the way - czasem mozna, ale nie na redukcji. Od swieta paluchy z ziolami i posypane serem ... Mmmm... Pychotka :)
  • Wiem, że mój komentarz nie wniesie nic w związku z tym ważeniem, ale..
    Pani Izabelo, ma pani piękne dłonie! Oglądam produkty, oglądam... I nie mogę się napatrzeć. Naprawdę, śliczne rączki! :)
  • czy ktoś może wie, kto produkuje i gdzie można dostać gotowe ciasto francuskie, ale na maśle, a nie margarynie? :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/02/24 08:32
    @malmi: Dziękuję. Miło mi :)
    @nimfaa: Znany producent Blikle deklaruje na swojej stronie internetowej, że ciasto zawiera jedynie masło: http://www.blikle.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=29&Itemid=99&lang=pl. Dostępne na rynku opakowanie tego ciasta mrożonego wygląda tak: http://wiem-jem.pl/media/images/products/processed/138/1.jpg. Na pewno bez problemu można go zakupić w Warszawie. Ale nie wiem, jak jest z jego dostępnością w innych miastach.
  • Ciasto Blikle jest w stałej ofercie sieci Makro w całym kraju, bywa też czasami w Tesco.
  • Weronika 2012/02/24 09:23
    Dziękuję bardzo za zważenie ciasta francuskiego. Można świetne rzeczy zrobić właśnie z tym produktem. Raz za czas można sobie zjeść. :)
  • Dziękuję pani Izabelo :) Będę się rozglądać :)
    A kiedyś może odważę się zrobić własne, póki co przeraża mnie proces wałkowania-składania-wałkowania i tak w nieskończoność :P
  • OCH... ciasto francuskie, uwielbiam je!!! strasznie fajnie że zostało zważone ;d
  • Ciasto francuskie mmm.... Pychota. Daje tyle możliwości - na słono, na słodko. Ale zbyt często raczej nie warto ;p
  • Wedlug mnie tutaj nie należy go sobie w ogólę odmawiać, w rozsądnych ilościach nie zaszkodzi. Być odizolowanym od ulubionych przez siebie potraw czy słodkości, będzie skutkowało tym, że jak się dorwiemy do ciasta to zjemy połowę tortownicy, a w diecie nie chodzi o wykluczenie czegokolwiek.
  • Wersji nie na słodko tego ciasta nie trawie :P
  • a ja kocham na przykład parówki w cieście francuskim zapieczone z żółtym serem a potem polane keczupem ;D
  • Szczerze mówiąc to wiedziałam, że ciasto francuskie do najzdrowszych nie należy (przecie to tłuszcz i mąka), ale nigdy nie zastanawiałam się nad jego kalorycznością... Cóż, patrząc na to ważenie nabrałam ochoty na croissanta :)
    To pewnie prawdziwa bomba kaloryczna! o nie!
  • a jak przedstawiać się będą wartości mrożonego filo w porównaniu do francuskiego??
  • @Wiera: a co jest niezdrowego w maśle i mące?

    @haruka: ja też nie przepadam, ale wytrawna tarta z mozzarellą, pomidorami i rukolą..., albo kozim serem i renetą... coś pysznego :)
  • @Dorota: Oczywiście chodziło mi tylko o to, że są inne, bardziej wartościowe ciasta od francuskiego. Nie jestem dietetykiem, ale biała mąka i tłuszcz to chyba ma niezbyt wiele makro- i mikroelementów przydatnych człowiekowi.
    A i nie jest to też lekkostrawne...

    Chyba lepiej nie jest codziennie? :) To miałam na myśli pisząc "niezdrowe".
  • [komentarz usunięty - powód: promowanie szkodliwych wzorców odżywiania w polu URL komentarza. Maciej]
  • [komentarz usunięty - powód: promowanie szkodliwych wzorców odżywiania w polu URL komentarza. Maciej]
  • I'm fine 2012/02/29 21:00
    Dorota, tartę na francuskim? Wolę na kruchym, zdecydowanie.
    Nie jestem fanką typowego ciasta francuskiego, ale uwielbiam coś co się nazywa ciastem duńskim. Wszystko podobnie, też się składa z wielu warstw wałkowanych z masłem- ale samo ciasto zawiera drożdże. Normalnego drożdżowego ciasta nie lubię, ale to jest cudowne, i w słodkich, i w słonych wypiekach smakuje mi bardziej, niż normalne ciasto francuskie. Całe szczęście, że nie ma gotowego mrożonego ciasta duńskiego, bo byłaby to ostateczna zguba mojej sylwetki ;)
  • @I'm fine: a masz może przepis na ciasto duńskie? albo gdzie można kupić, żeby spróbować?
  • @I'm fine: pisałam o tym, że wolę ciasto francuskie "na słono", a nie na słodko. Na przystawkę czasem podaję gościom małe tarty z mozzarellą albo serem kozim i owocami typu figi, renety czy gruszki. Koniecznie z rukolą. Przypominają ciastka, tyle, że nie są słodkie.
    Ciasto duńskie, o którym piszesz przypomina trochę "nasze" półfrancuskie. Zdecydowanie łatwiejsze do zrobienia niż francuskie, ale i tak bardzo kaloryczne. Smaczne za to bardzo :)
    Moja ukochana i najczęściej robiona to tarta na cieście kruchym wcześniej podpieczonym, aczkolwiek polecam bardzo tartę Asi z Kwestii Smaku na cieście krucho- drożdżowym http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/placek_z_botwinka/przepis.html. Jest bardzo łatwe do przygotowania i wyjątkowo wdzięczne. Uwielbiam je, zawsze się udaje.
  • Tartej na ciescie francuskim nigdy nie jadlam, tylko na kruchym. Wersja z pomidorami i mozarella jest bardzo dobra, ale najlepsza moim zdaniem z serem smierdzielem (czyli plesniowym :P ) i szpinakiem
  • czy po upieczeniu ciasto będzie miało taką samą wartość kaloryczną?
  • @jenna: jeśli weźmiesz taką porcję, jaką widzisz na zdjęciu to ilość kalorii po jej upieczeniu się nie zmieni.
    Za to waga tej porcji będzie nieco niższa. Oznacza to tyle, że 100g upieczonego ciasta będzie miało więcej kalorii niż 100g surowego. Podejrzewam, ze w granicach 450 kcal/100g.
  • @malmi
    Zrób sobie french hybrydowy i tak samo ładne będziesz miała :)
  • a czy tyle samo kalorii ma ciasto francuskie po upieczeniu ?
  • Majesia: jeden płat będzie miał tyle samo kalorii po upieczeniu:> jednakże jego waga może się zmienić:pp i w 100g nie będzie miał tyle samo co ten przed obróbką cieplną.
  • a nie jest tak, że podczas pieczenia wytopi się trochę tego tłuszczu z ciasta i będzie mieć ciut mniej kalorii?

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę