Szklanka mąki z pestek arbuza

Mąka z pestek arbuza

Szklanka mąki z pestek arbuza waży 140 g.

  100g na zdjęciu (140 g)
Energia 409 kcal 573 kcal
Białko 20,4 g 28,6 g
Tłuszcz 9,5 g 13,3 g
Węglowodany 60,4 g 84,6 g
Błonnik b.d. -

Mąka z pestek arbuza kalorie w 100g: 409kcal

Zobacz więcej: szklanka mąka pestki arbuz 140g

Ostatnia aktualizacja: 2016.03.08

Ważenie dodano: 2016.03.06 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: 100% częściowo odtłuszczonej mąki z pestek arbuza.
Producent: Olvita

Mamy 9 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • W życiu bym nie pomyślała, że istnieje taki produkt!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/03/06 14:28
    @pastelova: Ja też byłam zaskoczona zobaczywszy kilka tygodni temu ten produkt w internecie ;) Zamierzam na podwieczorek zrobić muffinki z dodatkiem tej mąki :)
  • Pani Izo,czekamy na muffinki przepis oraz opinię o tej mące :)
  • Króliczę 2016/03/06 16:22
    @pastelova:
    Podobnie pomyślałam, kiedy - podczas ostatniej wizyty w sklepie - w zasięgu mojego wzroku znalazł się cukier kokosowy.

    Ta strona motywuje mnie do eksperymentowania z nowymi smakami; niewykluczone, że kupię sobie zarówno ów cukier, jak i - opisaną wyżej - mąkę :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/03/06 19:44
    W pierwszej kolejności spróbowałam pół łyżeczki mąki z pestek arbuza na surowo (przed spożyciem produkt ten nie wymaga obróbki termicznej). Posiada delikatny, bardzo subtelnie wyczuwalny zarówno smak, jak i zapach. Aby intensywniej wyczuć pestki arbuza należałoby uruchomić dodatkowo wyobraźnię ;) W mące znajdują się drobinki pestek. Jednak po pierwsze - nie ma potrzeby spożywania jej samodzielnie na surowo (na zimno można dodać do jogurtu, koktajlu, past itd...), a po drugie producent informuje, że mąka idealnie poddaje się dodatkowemu zmieleniu w młynku na zupełnie pylistą strukturę.
    Postanowiłam, że dodam ją do muffinek. Skorzystałam z tego przepisu: http://niemodelka.blogspot.com/2016/02/bananowo-kakaowe-muffiny.html
    wprowadzając kilka modyfikacji surowcowych. Użyte przeze mnie składniki prezentowały się następująco:
    • Mąka pszenna pełnoziarnista: czubata szklanka (150 g)
    • Mąka z pestek arbuza 2 płaskie łyżki (20 g)
    • Olej kokosowy nierafinowany: 2 czubate łyżki (50 g)
    • Stevia z erytrytolem: 3 łyżki (45 g): http://www.ilewazy.pl/lyzka-slodziku-stevia-z-erytrytolem
    • Jajka: 2 sztuki klasa wagowa L
    • Banany: 2 duże dojrzałe
    • Kakao: 2 kopiaste łyżki (30 g)
    • Wanilia w proszku: 1 łyżeczka
    • Proszek do pieczenia: 1/2 łyżeczki
    • Soda oczyszczona: 1/2 łyżeczki

    Sposób przyrządzania zbliżony jak u autorki. Użyłam silikonowych foremek. Wyszło mi 9 sztuk babeczek. Moje były upieczone po 25 minutach z funkcją termoobiegu.

    Muffinki wyszły bardzo smaczne. W smaku (i z wyglądu na przekroju) przypominają ciasto murzynek :) Warto użyć dojrzałych bananów, najlepiej z plamkami. Nie wyczułam tutaj mąki z pestek arbuza, ale tak jak wspomniałam wcześniej, już w postaci surowej jest mało charakterystyczna pod tym względem. Poza tym, dodałam jej około 10% - z uwagi na pierwsze doświadczenia z jej udziałem ;) Część osób nie akceptuje smaku stewii. W przepisie użyta została stewia z erytrytolem, który "tłumi" jej posmak - chociażby ze względu na fakt, że glikozydów stewiolowych znajduje się jedynie 1,5%. A korzyścią będzie dodatkowo 0 kcal tego słodziku :)
    Osobiście lubię pałaszować muffinki z jogurtem naturalnym (szczególnie pasuje mi ten dodatek, gdy babeczki zawierają kakao lub czekoladę) Polecam.

    Wracając jeszcze do mąki z pestek arbuza, znalazłam ciekawe publikacje na jej temat (praca magisterska oraz artykuł). Autorzy szczegółowo opisują jej właściwości i przeprowadzają ciekawe doświadczenia z jej udziałem wytwarzając ciastka. Kto jest zainteresowany, zapraszam do lektury:
    http://goo.gl/TqtC41
    http://goo.gl/l3JY79

    Jeżeli chodzi o kwestie żywieniowe, mąka uzyskana z pestek arbuza charakteryzuje się dużą zawartością białka i tłuszczu. Powyższa mąka została poddana częściowemu odtłuszczeniu, stąd zawartość tłuszczu z około 30% przed zabiegiem, wynosi około 10%. Zawiera znaczną ilość błonnika.
    W mące znajdziemy substancje przeciwutleniające, składniki mineralne i witaminy.
    Na uwagę szczególnie zasługują składniki mineralne takie jak: magnez, potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo.




  • @Króliczę też ostatnio się spotkałam z tym cukrem, koniecznie muszę go kupić!
    A muffinki piękne, świetny pomysł do użycia tej mąki. :) Na pewno jak kiedyś będzie okazja to chętnie kupię ten produkt.
  • do czego służy to białe, okrągłe naczynie?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/03/08 07:32
    To wyciskarka do cytryn (swoją drogą uwielbiam ją od pierwszego wyciśnięcia cytryny dwa lata temu ;))
  • Aha, środkowa część wygląda na zdjęciu jak jakiś sztylet albo ząb siekacz. No i wygląda na głęboką (pojemną). fajna

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę