Ziarno canihua

Szklanka ziaren canihua waży 215 g.

  100g na zdjęciu (215 g)
Energia 345 kcal 742 kcal
Białko 15,0 g 32,3 g
Tłuszcz 6,5 g 14,0 g
Węglowodany 49,0 g 105,4 g
Błonnik b.d. -

Ziarno canihua kalorie w 100g: 345kcal

Zobacz więcej: szklanka ziarno canihua 215g

Ostatnia aktualizacja: 2016.02.08

Ważenie dodano: 2016.02.06 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: canihua ziarno 100%.
Producent: Bio Planet S.A.
Inne ważenia tego produktu:

Mamy 7 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Do czego się to używa czy ma jakieś specjalne właściwości odżywcze
  • Wystarczy wpisać w Google...ma duzo białka, tak jak i quinoa, za to o wiele więcej żelaza
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/02/07 08:02
    @weraa66: "Wystarczy wpisać w Google..." Pewnie, że w obecnych czasach każdą frazę można wpisać w Google, aby uzyskać jakiś tam wynik, ale ilewazy.pl służy również do tego, aby dzielić się informacjami na temat zważonego produktu. Często pod zważonym produktem otrzymujemy wszystkie niezbędne informacje na przykład w postaci: co to jest, jakie ma właściwości, do czego warto wykorzystac, sprawdzone przepisy, wskazówki, które mogą pomóc w sporządzaniu, ocena smaku, zapachu itp.. itd...
    Szczególnie jeżeli dotyczy to mniej spotykanego czy wykorzystywanego na co dzień produktu.
    Według mnie, nie warto zniechęcać innych użytkowników do zadawania pytań.
  • Jak się to podaje i przyrządza??? Wygląda trochę jak amarantus, a do niego jestem zrażona...
  • a mi wyglądem przypomina te kuleczki "kamyczki", którymi wykańcza się ściany, na pewno wiecie o co mi chodzi. :D
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/02/08 12:47
    @Agataskate; @Surykatka: Z przyjemnością odpowiem Wam na pytania, ale wieczorem. Dla mnie samej to ziarno jest nowością i właśnie jestem w trakcie zgłębiania wiedzy na jego temat :) Wczoraj wykorzystałam ziarna na kolację, ale o tym również w kolejnej wiadomości ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/02/08 20:03
    Informacje / ciekawostki:
    - canihua / kaniwa / komosa bladołodygowa
    - słowo canihua wymawia się "kaniłła"
    - canihua spokrewniona jest z komosą ryżową (quinoa). Ziarenka wyglądem przypominają ziarenka komosy, jednak są od niej mniejsze (czasami stosuje się określenie "baby quinoa")
    - w zależności od odmiany, ziarna mogą przybierać barwę od beżowej do czarnej
    - nie zawiera glutenu
    - pozbawiona jest związków saponinowych (występujących w powłoce jako ochrona, nadających surowcowi gorzkawy smak) - można gotować nasiona bez wcześniejszego ich płukania
    - zawiera aminokwasy egzogenne (czyli takie, które musimy dostarczyć do organizmu wraz z pokarmem). Badania wskazują na to, że skład aminokwasowy jest korzystniejszy niż w pozostałych ziarnach zbóż
    - duża zawartość żelaza, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego
    - zawiera substancje przeciwutleniające (flawonoidy)
    - nasiona nadają się do kiełkowania: http://sprouting.com/images/uploads/2015061715000269067_med.jpg
    - można je wykorzystywać zamiennie z innymi surowcami zbożowymi (np. kaszami, makaronami)
    - można je stosować jako dodatek zarówno do dań słodkich (np. zupy mleczne, pudding, tarta, granola, smoothie po zmieleniu min.: do wypieków, naleśników, gofrów), jak i słonych (np. sajgonki, pierogi, sałatki, zup, farsze, )
    - ugotowane ziarenka są bardzo delikatne w smaku (według mnie nie posiadają swojej charakterystycznej nuty smakowej; za to na pewno wyróżniają się swoją chrupiącą strukturą)
    - podczas gotowania ziarenka tylko w bardzo niewielkim stopniu ulegają powiększeniu (chociaż wg moich obliczeń pochłaniają wodę 2,8 x). Maciej stwierdził, że canihua przypomina mu mak, tylko w innym kolorze
    - podczas gotowania, tak jak w przypadku quinoa, tworzą się małe, okrągłe niteczki. Zawsze w komosie (szczególnie ciemnej) bawił mnie ten wygląd. Gdy kilka lat temu po raz pierwszy ugotowałam zupę z dodatkiem ciemnej komosy, Maciej spojrzał w talerz i zapytał: "A co to jest ? Wygląda jak małe, pływające, robaczki."
    - czas gotowania ziaren wynosi około 15-20 minut (ja gotowałam 15 minut, po czym wyłączyłam ogrzewanie i zostawiłam pod przykryciem na około 10 minut)
    - proporcje: 1 porcja ziaren na 2 porcje wody

    Dostępne wyroby:
    - mąka z ziaren canihua (nie przekraczać 20% w przepisach)
    - popping - ekspandowane ziarno canihua
    - inne z dodatkiem ziaren, np. chleby, batony

    Ja sporządziłam sałatkę z dodatkiem ziaren canihua

    Składniki:
    • canihua
    • mozzarella
    • pomidory suszone w oleju
    • oliwki zielone
    • rukola
    • sok z limonki
    • oliwa z oliwek
    • świeżo zmielony, kolorowy pieprz
    Sałatka z canihua i mozarella
    Sałatka z canihua i mozarella

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę