Napój z konopi

Szklanka napoju z konopi waży 240 g.

  100g na zdjęciu (240 g)
Energia 40 kcal 96 kcal
Białko 1,0 g 2,4 g
Tłuszcz 2,9 g 7,0 g
Węglowodany 2,2 g 5,3 g
Błonnik b.d. -

Napój z konopi kalorie w 100g: 40kcal

Zobacz więcej: szklanka napój konopie hemp 240g

Ostatnia aktualizacja: 2016.02.21

Ważenie dodano: 2016.02.18 w kategorii Napoje

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: woda, nasiona konopi 3%, olej konopny 1,3%, skrobia z tapioki, lecytyna słonecznikowa.
Informacje: Bezglutenowy, niesłodzony.
Producent: Nutriops
Marka: EcoMil

Mamy 29 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Czy to ma podobne działanie do marihuany czy takie SAMO?
  • To jest w ogóle u nas legalne? xD
  • Króliczę 2016/02/18 09:03
    @Agataskate
    A Ty co taka zainteresowana? ;D
  • jak smakuje ?
  • Czy ten produkt można stosować jako zamiennik mleka?
  • Kupiłam sobie ten napój, myślałam, że użyję jako zamiennik mleka krowiego właśnie do np. owsianki, ale niestety nie da się tego przełknąć. Smak jest jak dla mnie nie do opisania, okropny! Nawet po wymieszaniu pół na pół z jakiś innym napojem roślinnym, smak tego jest przebijający i bardzo intensywny. Jeśli komuś nie przeszkadza ten smak, to śmiało może używać jako zamiennika mleka.
    I nie, nie ma na pewno podobnego działania do marihuany... Produkty z nasion konopi podobno dobrze wpływają na włosy i skórę, redukuje cholesterol, wzmacnia odporność, wspomaga układ krążenia i serce oraz łagodzi stany zapalne itp.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/02/18 16:10
    @Agataskate; @PaulaMaj
    Do produkcji powyższego napoju wykorzystano nasiona konopi siewnej / włóknistej (olej również ;))
    Kilka informacji:

    Dz.U.2012.0.124 t.j. - Ustawa z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii. (Ustawa ta reguluje zasady uprawy konopi w Polsce.)
    Art. 4.Użyte w ustawie określenia oznaczają:
    5) konopie włókniste - rośliny z gatunku konopie siewne (Cannabis sativa L.), w których suma zawartości delta-9-tetrahydrokannabinolu oraz kwasu tetrahydrokannabinolowego (kwasu delta-9-THC-2-karboksylowego) w kwiatowych lub owocujących wierzchołkach roślin, z których nie usunięto żywicy, nie przekracza 0,20 % w przeliczeniu na suchą masę;

    Materiały szkoleniowe nt. Uprawa lnu i konopi w ekologicznych gospodarstwach agroturystycznych; dr Lidia Grabowska, prof. IWNiRZ dr hab. Krzysztof Heller:
    "Konopie włókniste mogą być uprawiane wyłącznie:
    na potrzeby przemysłu włókienniczego, chemicznego, celulozowo-papierniczego, spożywczego, kosmetycznego, farmaceutycznego, materiałów budowlanych oraz nasiennictwa;
    na określonej powierzchni, w wyznaczonych rejonach, na podstawie zezwolenia na uprawę, przy zastosowaniu kwalifikowanego materiału siewnego."
  • Co po niektórym marzył się odlot po wypiciu mleczka :-0 .
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/02/18 19:07
    @MalyKsiaze: "jak smakuje ?"
    Zgadzam się z użytkowniczką pastelova, że powyższego napoju wręcz nie da się przełknąć (Maciej też potwierdza ten fakt). W sumie przełknąć - przełknęłam, ale na dwóch łykach skończyłam konsumpcję ;)
    Jest bardzo specyficzny w smaku. Mi osobiście przypominał zapach kredy. Nieładny kolor. Nie przypominający mleka i innych napoi roślinnych.
    A może jednak znajdą się jacyś zwolennicy zważonego napoju ? Przecież to jak ze wszystkimi produktami - kwestia smaku :)

    @Jurek: "Czy ten produkt można stosować jako zamiennik mleka?"
    W zależności od sytuacji, która doprowadza do niemożliwości spożywania mleka (np. alergia na kazeinę, nietolerancja laktozy) albo niechęci do niego (z różnych względów ;)), ten napój roślinny może być zamiennikiem.
    Przy czym, warto zwrócić uwagę na różnicę w składzie. Na przykład napój z konopi dostarczy tylko niewielkiej ilości białka. Nie wiem, jak wygląda z zawartością wapnia, ponieważ producent nie podał takiej informacji na opakowaniu. Uznaje się, iż przyswajalność Ca z produktów mlecznych jest wyższa niż z roślinnych - stąd nie spożywając mleka, warto mieć na uwadze spożywanie tego pierwiastka w odpowiedniej do sytuacji zdrowotnej ilości.
  • Dziekuje Pani Izo, a ktore z mlek roślinnych [ orzechowych] Pani poleca pod wzgledem wartości odzywczych jak i smakowych ?
  • nie jestem Izabelą, ale dla mnie najsmaczniejsze (jako raczej umiarkowanej antyfance mleka krowiego - toleruję tylko w formie kakao i w słodkich wypiekach) z roślinnych jest ryżowe (do potraw wytrawnych i dla tych, którzy nie tolerują krowiego smakowo ze względu na jego słodycz - szczególnie lubię w wytrawnych muffinach albo pulpetach zamiast zwykłego mleka) i migdałowe, na słodko :).

    tego zważonego nie próbowałam, ale chyba się nie skuszę, zostanę przy sprawdzonych.
  • Nie jestem uczulona, ale nie znoszę mleka. Niedobrze mi od samego zapachu, zwłaszcza jak jest ciepłe.
    Nie znam się na wartościach zdrowotnych, ale jeśli chodzi o smak, to najbardziej polecam "mleko" owsiane. Próbowałam chyba wszystkich tych najpopularniejszych (sojowe, migdałowe, ryżowe, kokosowe) i owsiane zdecydowanie najlepsze. Do tej pory próbowałam tego z Alpro oraz z Rossmanna. Obydwa pyszne.
  • Dla mnie też ryżowe to numer 1, a zaraz obok kokosowe :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/02/19 09:13
    @MalyKsiaze: Należy porównać skład i wartości odżywcze na opakowaniu, ponieważ nawet z tego samego surowca napój roślinny napojowi nierówny. Jedni producenci wzbogacają swoje wyroby np. w Ca , inni nie itd...
    Trudno mi zaproponować konkretną firmę, ponieważ z reguły napoje roślinne kupuję pod sesję fotograficzną ilewazy.pl
    Ale jak sobie przypominam, to z takich różnych produktów roślinnych (np. napoje, desery, lody) też tak jak użytkowniczkom powyżej, najbardziej odpowiadał mi smak ryżowy. Zdecydowanie najmniej wyroby na bazie nasion soi.
  • a orzechowe jak sie do tego maja > ? migdałowe ? z orzechów laskowych ? lepiej własnej produkcji >?
  • Żadne tzw mleko roślinne nie zastąpi mleka od krowy , kozy czy owcy . To nie ten smak ani zapach . Dawno temu sam robiłem mleko sojowe a następnie tofu . Ani jedno ni drugie mi nie podeszło . Mleko sojowe zalatywało zieleniną a tofu było bezsmakowe . Nie ma to jak szklanka gorącego mleka z kożuchem który uwielbiam zjadać , oczywiście kakao też lubię na takim mleku . Najlepsze jakie piłem to prosto z pod cyca babcinej krowy , jeszcze ciepłe przecedzone tylko przez gazę mmmniam :-) .
  • Potwierdzam wszystko co mówi Ijon łącznie z tym cycem. Tylko ja wolę kozie od krowiego, ale kwestia gustu. Grunt żeby było świeże i prosto od zwierzaka.
  • A ja nie piję już od jakiegoś czasu mleka krowiego i zastępuję roślinnymi. Fakt inaczej smakują, ale moja cera naprawdę zaczęła lepiej wyglądać !!!! I coraz mniej tęsknię za nabiałem.
  • Króliczę 2016/02/20 10:49
    Uważam, że jedyne smaczne mleko pochodzi od krowy (kiedyś spróbowałam "mleka" z kokosa i było to tak nieprzyjemne, że pozostawię ten fakt bez precyzyjnego opisu, by kogoś nie urazić).

    PS: Odnośnie porównania smaku w.w. napoju do kredy :)
    ...przypomniało mi się, że sok z aloesu smakuje mi (i pachnie) jak kartka, zapisana tradycyjnym długopisem (takim z tuszem we wkładzie, nie żelowym).
  • @MalyKsiaze panią Izą nie jestem, ale na mlekach roślinnych zjadłam (wypiłam? :)) zęby, jako miłośniczka nabiału u której wykryto alergię na kazeinę. muszę się zgodzić, że mleka roślinne różnią się bardzo od mleka krowiego, ale można się przyzwyczaić (po 3 latach bez nabiału mleko krowie przestało mi już smakować). należy jednak pamiętać, że mleka roślinne są mniej 'uniwersalne' niż mleko odzwierzęce. nie wszystkie pasują do kawy/kakao, choć sprawdzają się np. w owsiance czy kaszy na słodko.

    najważniejsza rzecz: mleka roślinne diametralnie różnią się od siebie w smaku w zależności od producenta. np. mleko migdałowe alpro (słodzone i niesłodzone) jest wg mnie pyszne, ale już np. EcoMil smakuje jak smecta. pyszne mleko migdałowe jest również dostępne od czasu do czasu w Rossmanie. to samo dotyczy też być może mleka z konopii- piłam je jakiś czas temu, producent był inny i chociaż jakieś objawienie to nie było, to na pewno nie miałam takiej reakcji jak większość komentujących ten produkt- a dodatku np. nasion konopii do batoników zbożowych wprost nienawidzę. 'kredową' konsystencję można zniwelować poprzez zwyczajne potrząśnięcie kartonem, żeby sie dobrze wymieszało. minimalnie wyczuwalnym posmak... roślinny. ;)
    alpro ma również pyszne mleko z orzechów laskowych- smakuje jak 'odchudzony' i mniej słodki Monte Drink. W Almie widziałam też tzw. 'praline milk'- połączenie migdałów i orzechów laskowych.
    provamel niedawno wypuścił również mleko z orzechó macadamia oraz nerkowców, słodzone syropem z agawy. ciekawe, smak różnych orzechów rzeczywiście da się rozróżnić. :)
    jeśli chodzi o mleka zbożowe- jaglane, ryżowe i orkiszowe można wrzucić do jednego worka. słodkie, kredowe, z osadem. owsiane jest zupełnie inne w smaku, lekko gorzkawe- fajna jest mini czekoladowa wersja ze słomką (nie pamiętam producenta niestety).

    ciekawostka: naprawdę fajne mleko sojowe (i ryżowe) można dostać w Netto za niższą cenę. nie jest to taki 'ulepek' jak to z Biedronki, nie za gęste, bez mulącego posmaku soi. :)

    uff, się rozpisałam :)
  • bardzo Ci dziękuję :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/02/20 13:31
    @Pysiakowska: Dziękuję za rzeczową i obszerną wypowiedź. Bardzo się cieszę, gdy użytkownicy pomagają sobie nawzajem :)
  • polecam się na przyszłość :) przypomniało mi się jeszcze, że kiedyś robiłam mleko migdałowe sama w domu, korzystając z tego przepisu:

    http://weganie.blogspot.ch/2011/09/domowe-mleko-migdaowe.html

    szybkie, łatwe, bardziej opłacalne ale... zwyczajnie nie tak smaczne jak gotowe wyroby. ;) trzeba by chyba kombinować z dodatkiem oleju słonecznikowego, bo często widzę go w składzie mlek orzechowych.

    pozdrawiam znad latte na mleku migdałowym w Cafe Brisman w Poznaniu! ;)

  • Sam jestem taki warzywno-serowo-jajeczny :-) . Mięsa jem niewiele ale jeżeli już to jak najlepszej jakości , i bynajmniej nie jest to tylko i wyłącznie szynka .
  • Jedna ciekawa sprawa dotycząca etymologii słowa spod czy z pod :-) . Mnie osobiście bardziej odpowiada z pod cyca , z pod budynku itd itp .
  • Z mlek roślinnych próbowałam tylko sojowe i ryżowe. Sojowe średnio mi podeszło, a wersja waniliowa z biedronki to jeden z większych koszmarów, jakie miałam okazję próbować (mimo że baaardzo lubię wanilię) ; ryżowe jest super, ale cena odstrasza. Te konopne wygląda fajnie, zwłaszcza że nie dosładzane; jak gdzieś trafię na przecenie, to z chęcią wypróbuję.
  • A ziarna konopi idzie kupić normalnie legalnie na każdym targu, i nawet nie są zbyt drogie ;) Moja papuga bardzo lubi :)
  • ... wiem, że te ziarna tak nie działają ale wyobraziłam sobie teraz naćpaną papużkę falistą... :D

    ziarna konopii można kupić nawet w Rossmanie :)
  • Króliczę 2016/02/21 11:49
    Doprecyzuję, że w Rossie są w sprzedaży łuskane nasiona "bezpiecznych" konopi, o znikomej zawartości tetrahydrokannabinolu - nikt bowiem, z prawidłowo ukształtowanym instynktem samozachowawczym, nie będzie rozpowszechniał nasion konopi indyjskich [TYCH konopi]...

    ...no chyba że o czymś nie wiem ;D

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę