Mąka kokosowa

Szklanka mąki kokosowej waży 130 g.

  100g na zdjęciu (130 g)
Energia 479 kcal 623 kcal
Białko 5,0 g 6,5 g
Tłuszcz 45,0 g 58,5 g
Węglowodany 7,0 g 9,1 g
Błonnik b.d. -

Mąka kokosowa kalorie w 100g: 479kcal

Zobacz więcej: szklanka mąka kokosowa 130g pełnotłusta

Ostatnia aktualizacja: 2016.05.07

Ważenie dodano: 2016.05.05 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: mąka kokosowa z miąższu kokosa.
Informacje: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
Producent: Bio Planet S.A.

Mamy 3 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/05/05 08:36
    Ponad 2 lata temu na ilewazy ukazały się ważenia mąki kokosowej odtłuszczonej:
    http://www.ilewazy.pl/lyzka-odtluszczonej-maki-kokosowej
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-odtluszczonej-maki-kokosowej
    Od tamtej pory wielokrotnie spotkałam się z prośbami o zważenie mąki kokosowej pełnotłustej.
    Prośbę spełniamy i przedstawiamy Wam dziś łyżeczkę, łyżkę oraz szklankę owej mąki :)
    Wykorzystywałam ją w ilości 10-15% podczas sporządzania gofrów i naleśników, natomiast kilka dni temu użyłam jej w ilości 100% robiąc brownie.
    Wprawdzie rodzaj i ilość składników brana przeze mnie była bez większego zastanowienia (decydującym czynnikiem była zawartość kuchennych szafek i lodówki ;)), ale gotowy wypiek okazał się bardzo smaczny. Podaję przepis, może ktoś będzie miał ochotę go wykorzystać (albo zainspirować się tworząc własne modyfikacje):

    Składniki:
    • Mąka koksowa pełnotłusta: 1 szklanka
    • Czekolada ciemna - zawartość kakao 64%: 2 tabliczki
    • Olej kokosowy: 100 g (ok. pół szklanki płynnego)
    • Jaja klasa wagowa L: 4 sztuki
    • Erytrytol: pół szklanki
    • Syrop / nektar kokosowy: 2 łyżki
    • Orzechy włoskie: 2 garście
    • Wanilia w proszku: 1 łyżka

    Sposób przyrządzania:
    • Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy olej kokosowy i rozpuszczamy (np. w kąpieli wodnej, w mikrofali, w rondelku (cały czas mieszając)).
    • Mąkę łączymy z wanilią.
    • Orzechy rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
    • Jaja miksujemy z cukrem i syropem kokosowym.
    • Wlewamy przestudzoną masę czekoladową. Miksujemy krótko, do połączenia się składników.
    • Wsypujemy mąkę, delikatnie miksujemy do połączenia się składników.
    • Dodajemy orzechy i krótko miksujemy do równomiernego połączenia się ich z masą.

    Ja powyższe ciasto piekłam w multicookerze: 25 minut / program bake. Wystarczyłoby nawet 20 min.
    Piekąc w piekarniku użyłabym blaszki około 20x30 cm; 170 - 180 C (góra-dół); ok. 20 min.
  • Pani Izabelo, w jakim stopniu różni się taki wypiek z mąką kokosową od takiego ze zwykłą mąką? Ciasto jest bardziej puszyste (np. na naleśniki), czuć konkretny posmak kokosa albo coś innego? :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/05/07 09:15
    @marta1630: "w jakim stopniu różni się taki wypiek z mąką kokosową od takiego ze zwykłą mąką?" Z racji tego, że mąka kokosowa jest bezglutenowa, powoduje to utrudnienia w jej wykorzystaniu (chodzi min. o wypieki itp...). Ale oczywiście jak we wszystkim kwestią będzie wprawa i inne okoliczności (np. celiakia), które będą mobilizować do uzyskiwania jak najlepszych rezultatów z wykorzystaniem mąk nie zawierających w swoim składzie glutenu.
    Mąka kokosowa nie wpłynie na pojawienie się puszystej struktury ciasta, stąd wykorzystanie jej do wypieku typu brownie będzie idealnym rozwiązaniem (bo od tego ciasta wręcz oczekujemy, żeby było wilgotne i ciężkie). O ile udział mąki kokosowej w brownie może wynosić nawet 100%, tak do naleśników i gofrów nie dodawałabym więcej niż 15%, ponieważ uzyskane wyroby charakteryzują się ciężkością i w przypadku naleśników większy udział mógłby spowodować ich rozpadanie się.
    "czuć konkretny posmak kokosa albo coś innego?" Tak, wyczuwa się delikatny smak i zapach kokosa. Jego intensywność będzie uzależniona od wyboru przyrządzanego dania (dodany do surowych wersji będzie intensywniej wyczuwalny), oraz od użytych pozostałych składników. Myślę też, że pełnotłusta będzie bardziej aromatyczna od tej odtłuszczonej.
    Taką mąkę można również wykorzystywać na surowo, choć sama jeszcze nie używałam jej w ten sposób.

    Osoby zainteresowane wykorzystywaniem w swojej kuchni mąki kokosowej, zachęcam do zapoznania się z wartościowymi informacjami (między innymi jakich używać proporcji i z czym ją łączyć):
    http://www.obiadujemy.pl/sekrety-maki-kokosowej/

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę