Łyżka odtłuszczonej mąki kokosowej

Mąka kokosowa odtłuszczona

Łyżka odtłuszczonej mąki kokosowej waży 13 g.

  100g na zdjęciu (13 g)
Energia 343 kcal 45 kcal
Białko 17,8 g 2,3 g
Tłuszcz 11,5 g 1,5 g
Węglowodany 21,4 g 2,8 g
Błonnik 40,2 g 5,2 g

Mąka kokosowa odtłuszczona kalorie w 100g: 343kcal

Zobacz więcej: łyżka odtłuszczona mąka kokos kokosowa 13g

Ostatnia aktualizacja: 2017.11.27

Ważenie dodano: 2015.06.05 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: mąka kokosowa 100%.
Producent: C.W. Tropicai GmbH

Mamy 14 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • O, moja ulubiona mąka, chyba najlepsza z kokosowych! omlety, pancakes i chlebek bananowy z jej udziałem są genialne <3
  • zawsze kupuję tę mąkę - http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=5789&;page=
    ma prawie połowę mniej kalorii, to jest możliwe czy producent się pomylił? proszę o odpowiedź! :( bo teraz nie wiem ile mam na nią liczyć kalorii :(
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/06/05 17:23
    @karo00: Mi te dane liczbowe pasują bardziej do błonnika kokosowego niż mąki kokosowej. "ma prawie połowę mniej kalorii, to jest możliwe czy producent się pomylił?" Po pierwsze, to różnica polega na różnym rozkładzie makroskładników. Po drugie, to producent nie dodał zgodnie z aktualnie obowiązującym rozporządzeniem dotyczącym znakowania etykiety wartością odżywczą kcal z błonnika. Należałoby doliczyć 2 kcal na każdy gram błonnika. Czyli dla 60 g błonnika - dodatkowo 120 kcal. A zatem zamiast 187 byłoby 307 kcal / 100 g.
  • "Dietetyczny suszony błonnik charakteryzuje się delikatnym smakiem prawdziwego kokosa. " i potem "W skrócie: błonnik kokosowy jest w 100% naturalnym, zdrowym, smacznym I wegetariańskim dodatkiem do twojej diety. "
    czyli to co kupowałam to jest błonnik kokosowy? :D wtedy ta wartość kaloryczna miałaby więcej sensu, bo w 100g "mąka" ma 60g błonnika, co daje 120 kalorii (1g błonnika - 2 kcal)
  • Pani Izo to jak jest z tym błonnikiem wkońcu, jeżeli obliczyłam np swoje dzienne zapotrzebowanie, wyszło tam "X" to mam w tym uzwględnić błonnik czy nie ? czy ma to być "X" już z błonnikiem (czyli licze te 300kcal w przypadku tej mąki) czy to ma być "X" z kalori bez błonnika czyli "X+ błonnik"?chyba dość dobrze to sprecyzowałam...?? ps. czy producenci podają na opakowaniach kcal juz z blonnikiem?bede niesamowicie wdzięczna za odpowiedz.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/06/13 18:19
    @MalyKsiaze: Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności uznaje się, że błonnik dostarcza 2 kcal / 1 g (załącznik XIV).
    "czy producenci podają na opakowaniach kcal juz z blonnikiem?"
    Nowe przepisy dotyczące podawania informacji o wartości odżywczej będą obowiązywać od 13 grudnia 2016 r. Oczywiście możne je podawać już teraz. Wartość kcal z błonnika ma być uwzględniana w ogólnej wartości kcal / 100 g produktu.
    Warto wiedzieć, że podawanie ilości występującego w produkcie błonnika (w gramach) nie jest obligatoryjne. Czyli zależy od chęci producenta :)
    Jako ciekawostka dodam, że nie we wszystkich krajach obowiązują te same informacje odnośnie dostarczanych kcal przez błonnik. W niektórych uznaje się, że błonnik dostarcza 0 kcal / 1 g, w innych, że 4 kcal / 1 g, a w jeszcze innych, że frakcja nierozpuszczalna dostarcza 0 kcal / 1 g, a frakcja rozpuszczalna 4 kcal / 1 g.
    Co do Twojego zapytania: "jeżeli obliczyłam np swoje dzienne zapotrzebowanie, wyszło tam "X" to mam w tym uzwględnić błonnik czy nie ?"
    Przykład: Twoje zapotrzebowanie na energię wynosi 2000 kcal / dobę. 2000 kcal to cała energia, również pochodząca z błonnika. Niestety, tak jak wspomniałam powyżej, przepisy obowiązują od grudnia 2016 r. w związku z czym na wielu stronach (w tym po części na ilewazy.pl), tabelach, etykietach produktów spożywczych itp...może jeszcze nie być uwzględniona energia z błonnika. Jednak nie ma się co nad tym za bardzo zastanawiać, ponieważ udział kcal z błonnika przy 2000 kcal, to ok. 50 - 100 kcal (w zależności od spożytego pokarmu).
  • Orientuje się ktoś, czy z takiej mąki dałoby się zrobić np. lane kluski? Czy trzeba byłoby wtedy również wymieszać ją ze zwykłą mąką?
  • Jedno bardzo mnie ciekawi czy tam gdzie rosną palmy kokosowe ktokolwiek używa tzw mąki kokosowej . Jedno wiem , ludzie mieszkający w takich miejscach uwielbiają wieprzowinę . Dla nich to rarytas na który w przeciwieństwie do nas nie mogą sobie na co dzień pozwolić .
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/02/08 12:38
    @pastelova: Według mnie, wykorzystując 100% takiej mąki nie wyszłyby (aczkolwiek mogę się mylić, bo nie robiłam). Czy pisząc "zwykła mąka" miałaś na myśli pszenną ?
    Jeżeli chcesz sporządzić kluski leniwe z mąk niezawierających glutenu, to może takie połączenie będzie dobre ? mąka ryżowa + skrobia kukurydziana lub ziemniaczana + mąka kokosowa + oczywiście dodatki.
  • @Izabela dziękuję za odpowiedź, nie chodziło mi jednak o kluski leniwe :) Chodzi o lane kluski - takie jak dodawane czasem do rosołu (wg wikipedii jest to lane ciasto), tylko, że ja robię takie w zupie mlecznej, z różnego rodzaju mąką, np. gryczaną, owsianą. Zastanawiałam się, czy wyszłyby z samej takiej mąki, ale pewnie ma pani rację. Spróbuję zrobić pół na pół z mąką owsianą :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/02/08 15:47
    @pastelova: Zrobiłam błąd w pisowni. Chodziło mi właśnie o kluski lane ;)
    Z samej mąki kokosowej mogłyby się rozpaść w płynie...
  • @Izabela racja :) Dziękuję, będę eksperymentować :)
  • mam pytnko. mąka kokosowa odtłuszczona mocno chlonie wode.mozna ją uzywac na surowo- ja np uwielbiam jogurt naturalny z mąka kokosową. i moje pytanie czy inne mąki [ jakie?] mozna spozywac na surowo i które tez tak fajnie zagęszczaja [chłoną wodę] jak mąka kokosowa? ktoś pomoże?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/11/27 08:20
    @MalyKsiaze można jeść mąkę kokosową na surowo, ale ze względu na bardzo dużą zawartość błonnika pokarmowego lepiej uważać na "efekty uboczne" np. bóle brzucha, biegunki itd. Trzeba też pamiętać o obfitym popijaniu wszystkiego do czego dodajemy mąkę kokosową.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę