Żelatyna

Łyżka żelatyny waży 8 g.

  100g na zdjęciu (8 g)
Energia 343 kcal 27 kcal
Białko 84,2 g 6,7 g
Tłuszcz 0,1 g 0,0 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Żelatyna kalorie w 100g: 343kcal

Zobacz więcej: łyżka 8g żelatyna

Ostatnia aktualizacja: 2013.09.09

Ważenie dodano: 2010.12.21 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 10 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • często robie coś na żelatynie i nigdy nie liczyłam kcal, teraz jestem uświadomiona ;)
  • pani Izabelo mam pytanie. Skoro żelatyna to w 100% białko to można ją spożywać "na sucho" podczas diety dukana? Chodzi mi o to czy te białka są dobre np. na wzrost i rozbudowe ukladu miesniowego. Czy to są takie piałka jak z ryb czy chudego mięsa czyli takie "najlepsze"?
  • Trochę byś się zapchała suchą żelatyną ;P
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/01/05 22:28
    @ Ola: "Skoro żelatyna to w 100% białko..."
    Niestety, po pierwsze tylko samo białko, a po drugie niepełnowartościowe...
    Poza tym, może nie każdy się orientuje z czego i jak powstaje żelatyna, więc przytaczam kilka informacji:
    ROZPORZĄDZENIE
    MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy produkcji żelatyny spożywczej
    § 10. 1. Do produkcji żelatyny używa się:
    1) kości;
    2) skóry:
    a) z przeżuwaczy zaliczonych do zwierząt rzeźnych,
    b) ze świń,
    c) z drobiu,
    d) ze zwierząt łownych;
    3) ścięgien;
    4) skóry i ości z ryb.
    SPOSÓB PRODUKCJI ŻELATYNY
    1. Surowce do produkcji żelatyny, z wyłączeniem kości, poddaje się działaniu kwasu lub zasady, po którym następuje jedno lub kilka płukań, przy odpowiednio dostosowanym pH.
    2. Żelatyna ekstrahowana jest przez jednorazowe lub wielokrotne podgrzewanie, po którym następuje oczyszczanie za pomocą filtracji i sterylizacji.
    3. Po spełnieniu warunków, o których mowa w ust. 1, żelatynę poddaje się suszeniu oraz odpowiednio rozdrabnia i miesza.
    4. Nie używa się konserwantów innych niż dwutlenek siarki i nadtlenek wodoru.
    5. Wszystkie kości przeżuwaczy stanowiące surowiec do produkcji żelatyny, a pochodzące od zwierząt urodzonych, hodowanych, chowanych i poddanych ubojowi w kraju lub regionie podejrzanym o wystąpienie gąbczastej encefalopatii bydła (BSE), poddaje się kolejno procesowi rozdrabniana i odtłuszczenia gorącą wodą, działaniu rozcieńczonego kwasu solnego (przy minimalnym stężeniu wynoszącym 4 % oraz o pH < 1,5) przez co najmniej dwa dni, a następnie poddaje się działaniu nasyconego roztworu wodorotlenku wapnia (o pH > 12,5) przez co najmniej 20 dni, po czym poddaje się je sterylizacji w temperaturze 138-140 °C przez cztery sekundy lub innemu procesowi równoważnemu zatwierdzonemu przez organ Inspekcji Weterynaryjnej.
  • takie tam... zmielone kości
  • Rozumiem, że tutaj podane wartości żelatyny to forma sucha, lecz jeśli skoro mam brać pod uwagę zawartość wody w gotowej żelatynie, jakie otrzymam wartości?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/07/24 22:41
    @Monija: wartości dla 100 g gotowego wyrobu (bądź danej porcji) będą zależeć od tego, w jakiej ilości wody rozrzedzisz suchą żelatynę. Ale skoro większość producentów zaleca użycie 5 łyżeczek żelatyny na 1 litr wody (70 kcal), to biorąc pod uwagę, że zjesz jednorazowo tylko jedną część z tej całości, to ja już na Twoim miejscu nie zajmowałabym sobie głowy zastanawianiem się nad tą kwestią. Po prostu pominęłabym jej liczenie.
  • Jeść suchą żelatynę? Świat oszalał. Nie znoszę zapachu rozrobionej żelatyny, aczkolwiek po ostudzeniu raczej znika, ale mimo wszystko żadko ją stosuję. ale żeby jeść taki proszek..?
  • Poważnie, czytając fragment rozporządzenia mam odruch... -.-\'
    Niby nic - taka słodka, kolorowa i smaczna galaretka, ale historii produkcji światło dzienne nie ujrzało.
  • Mam pytanie, na ile ml wody wystarczy łyżka?

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę