Kiełki soi

Szklanka kiełków soi z puszki waży 100g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 141 kcal 141 kcal
Białko 13,1 g 13,1 g
Tłuszcz 6,7 g 6,7 g
Węglowodany 9,6 g 9,6 g
Błonnik 2,6 g 2,6 g

Kiełki soi kalorie w 100g: 141kcal

Zobacz więcej: 100g szklanka soja soi

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2009.07.29 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 2 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Zastanawia mnie ta mega różnica w kaloryczności między tym co jest tutaj (ale nie tylko) a tym co znalazłam u siebie w kuchni a co można porównać też tutaj http://www.na-diecie.com/index.php?main_page=product_info&cPath=36&products_id=181 ma ktoś pomysł?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/01/28 14:55
    @Karma: Rzeczywiście szybkie szukanie w google pokazuje spore rozbieżności. Po przeszukaniu kilkunastu różnych stron skłaniam się jednak do stwierdzenia, że nasze wartości są poprawne.
    Z takich ciekawszych wniosków to tu jest bardzo ciekawy raport na temat różnych kiełków: http://www.vegetables.co.nz/resources/1files/pdf/booklet_brassicas_foodreport.pdf (o soi na stronie 8). Jak stwierdza raport (wolne tłumaczenie): Warto zauważyć, że te kiełki mają wysoką zawartość masy suchej a stosunkowo mało wody (jak na kiełki) co przekłada się na wyższą kaloryczność w przeliczeniu na 100 g. Tabele USDA (oficjalne źródło wartości odżywczych dla USA) definiują wartość odżywczą tych kiełków na 122 kcal / 100 g, czyli również zbliżoną do tego co my podajemy.
    Często w takich bardziej poważnych dokumentach poświęconych kiełkom soi zwraca się uwagę na dużą w nich zawartość suchej masy, co przekłada się na wysoką energetyczność (co potwierdza, że nasze dane są tutaj właściwe).
    Wydaje mi się, że albo producent "ściągnął" wartości z jakiejś strony lub podał wartości dla kiełków w zalewie (gdzie masa zalewy zmieniła wartości w przeliczeniu na 100 g) i to jest przyczyną rozbieżności, które zauważyłaś.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę