Szklanka czerwonej komosy ryżowej quinoa

Komosa ryżowa czerwona - Quinoa

Szklanka czerwonej komosy ryżowej quinoa waży 190 g.

  100g na zdjęciu (190 g)
Energia 375 kcal 713 kcal
Białko 12,5 g 23,8 g
Tłuszcz 6,3 g 12,0 g
Węglowodany 69,0 g 131,1 g
Błonnik 12,5 g 23,8 g

Komosa ryżowa czerwona - Quinoa kalorie w 100g: 375kcal

Zobacz więcej: szklanka czerwona 190g Quinoa red komosa ryżowa

Ostatnia aktualizacja: 2015.04.04

Ważenie dodano: 2012.02.09 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 17 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • jeśli mogę spytać, jaki smak ma ta kasza? jak można ją przyrządzić i do czego najlepiej pasuje? :)
  • Widać czerwona komosa ma mniej białka i więcej węglowodanów ale za to więcej błonnika niż ta "zwykła".
  • Super. Zważyliście coś, o czego istnieniu nie będzie miało pojęcia 99% osób czytających ileważy.pl, a o zwykłe orzechy w czekoladzie nie można się doprosić od pół roku...
  • ja nawet nie wiem co to jest **
  • @lupa - orzeszki czekoladowe mają ŚREDNIO 500-520kcal/100g w zależności od producenta. W większości przypadków masz wartość na opakowaniu.
    A takie produkty są właśnie po to, żeby nas uświadomić, że istnieje coś takiego. Poza tym ciężej o wartości odżywcze lub gramaturę takiego produktu niż orzeszków w czekoladzie, która jest w prawie każdym sklepie.
  • no wlasnie. gdyby nie ta strona nigdy bym sie nie dowiedziala o tych komosach :) a na orzeszkasz zazwyczaj masz napisane. no juz bez przesay.
  • Nie rozumiem ludzi, którzy narzekają na ważenia. Pani Izabela i pan Maciej robią coś dla nas, a jeszcze niektórzy mają pretensje...
    Też nie wiedziałam, że istnieje coś takiego. Muszę poszukać w sklepach, ciekawe jak to się ma do "normalnej" kaszy;)
  • A ja uważam, że to ważenie jest bardzo przydatne. Dlaczego? Okej, może sam produkt nie jest bardzo popularny, ale ważenia w łyżeczkach, łyżkach i szklankach naprawdę pomagają przy gotowaniu i dietach. Co prawda niektórzy mówią, że po co liczyć kalorie z łyżki czy łyżeczki, ale ja tam uważam, że takie ważenia są po to, abyśmy mogli oszacować, których produktów nie można jeść w nieskończoność, bo nawet w łyżce czy łyżeczce dostarczają sporo energii. Tak jest w kwestii orzechów, nasion, kasz, ryżu czy makaronu. Poza tym, na opakowaniu twoich orzeszków w czekoladzie, na pewno jest napisane, ile mają kalorii. Takich rzeczy nie dodaje się jako tako w łyżkach czy łyżeczkach, tylko je się np. pół opakowania, albo 1/4. To potrafi policzyć nawet małe dziecko, ale już skąd mamy wiedzieć, ile waży łyżka ugotowanego ryżu? Od tego właśnie jest ta strona i pomaga nie tylko w kwestii diety. Ja się nie odchudzam, ale wiadomo, nie można z niczym przesadzić i dzięki tej stronie wiem już, od jakich produktów powinnam trzymać się z daleka, a jakie mogę włączyć do swojej codziennej diety, bo są wartościowe. Dzięki temu uczę też moich dzieci dobrych nawyków. Sądzę, że takie ważenia są jak najbardziej okej i wszystkie osoby, którym to nie pasuje, powinny się po prostu zamknąć.
  • a jak zmienia się kaloryczność po ugotowaniu? moja znajoma ostatnio miała problem z oszacowaniem wartości kcal w komosie ugotowanej właśnie.
  • @Tanya: podejrzewam, że podobnie do kaszy i ryżu, kaloryczność zmniejszy się, mniej więcej, do 1/3 produktu suchego.
    Znajoma mogła policzyć kalorie kaszy przed gotowaniem, to zdecydowanie pewniejsze. Ludzie w różny sposób gotują taki np. ryż i ten, po ugotowaniu może potem zawierać różną ilość wody. Różnice zresztą i tak będą niewielkie...
    Śmiem przewidywać, że wkrótce zobaczysz ważenie "Szklanka gotowanej czerwonej komosy ryżowej quinoa" :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/02/11 19:34
    Kilka informacji ode mnie:
    Komosę ryżową można wykorzystywać jako zamiennik kasz, ryżu, makaronu itp...
    Można z jej dodatkiem wyczarować wiele ciekawych, oryginalnych dań. W związku z tym, że w swoich ziarnach nie zawiera glutenu, będzie miała szerokie zastosowanie w kuchniach u osób np. cierpiących na celiakię.
    Białą uwielbiam w zupach mlecznych, jak również w połączeniu z kaszą jaglaną. Czerwona zasmakowała mi w ... różnych zupach :) Smakują mi zupy z dodatkami typu kasza itp..., gdy więc użyłam jej do pierwszej z nich zamiast pęczaku do krupniku, to później kombinowałam jeszcze z kilkoma innymi zupami ;) Podczas gotowania pękają ziarenka i wyłania się z nich tak jakby biały ogonek. Oryginalnie to wygląda :) Możecie zobaczyć to na tej fotce: http://www.wheatfreemeatfree.com/wp-content/uploads/2010/11/RedQuinoa.jpg.
    W internecie znajdziecie kilka szkół odnośnie jej gotowania. Jedni radzą gotować w stosunku 1 część ziaren : 2 części wody, inni 1 część ziaren : 1,5 części wody, jedni proponują przez kilka minut gotować, a następnie przykryć i pozostawić do wchłonięcia reszty wody, inni piszą, że wystarczy samo gotowanie ...
    Sfotografowana quinoa nie została zakupiona w Polsce, ale można ją znaleźć w niektórych sklepach internetowych np. : http://sklep.ekologuj.pl/quinoa-komosa-500g-fairtrade-czerwona.html lub w sklepach ze zdrową żywnością (jeżeli jesteście zainteresowani, to lepiej zapytać się o jej zamówienie bezpośrednio właściciela, bo może dotychczas nikt o nią nie pytał i dlatego może nie być aktualnie dostępna na półce).
    Za granicą można również zakupić mąkę z tych ziaren, a także płatki. Internauci wymieniają się wzajemnie na wielu obcojęzycznych forach świetnymi, oryginalnymi przepisami :)
    Jeżeli chodzi o polskich producentów, to mąkę z komosy ryżowej znajdziemy (póki co zaledwie w kilku %) np. w chrupkim pieczywie: mąka: http://www.ilewazy.pl/kromka-pieczywa-lekkiego-7-zboz
    @Tanya: niestety, nie sprawdzałam. Zostało mi może z 50 g ziarenek, więc nie będziemy już fotografować takiej ilości po przyrządzeniu, ale po ugotowaniu zważę i napiszę w komentarzu, ile wchłonęła wody :)
  • a gdzie w koszalinie można taką nabyć?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/12 09:38
    @xx: niestety, póki co w Koszalinie jeszcze jej nie widziałam ...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/12 09:49
    @Tanya: "a jak zmienia się kaloryczność po ugotowaniu? moja znajoma ostatnio miała problem z oszacowaniem wartości kcal w komosie ugotowanej właśnie."
    Gdy gotowałam niedawno tę kaszę, przy okazji wykonałam dla Ciebie obliczenia. Z porcji 50 g otrzymałam po ugotowaniu 140 g, czyli ziarenka pochłonęły wodę prawie trzykrotnie (dokładnie 2,8 x)
    Wartości odżywcze dla 100 g ugotowanej czerwonej komosy ryżowej quinoa:
    Energia: 134 kcal
    Białko: 4,5 g
    Tłuszcz: 2,3 g
    Węglowodany: 24,6 g
    Błonnik: 4,5 g
  • Witam Pani Izo, pytałam o wymienniki przy okazji ważenia komosy białej, więc kopiuje moje pytanie - może tutaj uda mi się uzyskać odpowiedź. Pozdrawiam
    "WItam Pani Izo ja mam pytanie dotyczące ilości węglowodanów w 100g surowego ziarna tzn. czy 58,5 to węglowodany przyswajalne czy z błonnikiem? Nie mogę nigdzie znaleźć takeij informacji w internecie. Potrzebne mi to do wyliczenia ile 100g ma WW bo takiej gotowej informacji też nie znalazłam. Z góry dziękuję za pomoc. Ps Komosa jest pycha, polecam sałatkę: komosa, oliwki, awokado, papryka, olej rzepakowym tłoczony na czimno, czosnke, sól :) "
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/08/29 19:42
    @Natalia: Przepraszam za opóźnienia w odpowiedzi - nie zawsze jestem w stanie odpowiedzieć na wszystkie pytania w szybkim terminie. Dziennie ukazuje się na ilewazy.pl średnio od kilkunastu do kilkudziesięciu komentarzy i czasami po prostu mogę nie zauważyć pytania skierowanego do mojej osoby - jak to miało miejsce w tym przypadku i odczytuję je po dłuższym czasie od wstawienia zapytania.
    Wracając do węglowodanów: 58,5 g oznacza ilość węglowodanów przyswajalnych.
    "Ps Komosa jest pycha, polecam sałatkę: komosa, oliwki, awokado, papryka, olej rzepakowym tłoczony na czimno, czosnke, sól"
    Też lubię tego typu połączenia smakowe :)
  • Miłość od pierwszego kęsa! Wszystkim fanom kasz serdecznie polecam!

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę