Ryba po grecku

Porcja ryby po grecku waży 200g.

  100g na zdjęciu (200 g)
Energia 140 kcal 280 kcal
Białko 11,8 g 23,6 g
Tłuszcz 8,6 g 17,2 g
Węglowodany 5,0 g 10,0 g
Błonnik 0,9 g 1,8 g

Ryba po grecku kalorie w 100g: 140kcal

Zobacz więcej: 200g porcja Boże Narodzenie ryba po grecku

Ostatnia aktualizacja: 2018.12.06

Ważenie dodano: 2015.12.24 w kategorii Ryby i dania rybne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: W skład porcji wchodzi 100 g dorsza oraz 100 g warzyw

Mamy 38 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • ryba jest w panierce??
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/03/04 10:44
    Dorsz przed smażeniem został obtoczony w mące.
    Izabela
  • chciałabym wiedzieć ile kalorii mają same warzywa??
  • witam, również zastanawia mnie kaloryczność samych warzyw :)
    pytam oczywiście z czystej ciekawości - nie zajmuję się JUŻ tak błahymi sprawami jak kalorie ;)
  • ostatnio zrobilam ale z mintaja. jakie to bylo dobre. ze 2 filety samej ryby zjadlam nie mowiac juz o warzywach
  • same warzywa ważące 100g (takie jak w tej porcji) będą miały około 100kcal
  • w wykonaniu mojej mamy to ładniej wygląda...
  • ja piekę rybke w piekarniku, potem dodaje do ugotowanych warzyw. Ryba po grecku wersja light ;)
  • Trochę mnie dziwi taka duża ilość kalorii... U mnie w domu ryby po grecku się nie piecze... lekko obgotowana marchewka z pietruszką i cebulą +przyprawy no i oczywiście układana warstwami ryba, smażona bez mąki ,panierek etc...:) Nie wyobrażam sobie świąt bez ryby po grecku:)
  • marta- ryba bardzo chłonie tluszcz ze smażenia. poza tym w tradycji warzywa też się smaży (i potem dusi w tej niewielkiej co prawda ale zawsze- ilości tłuszczu) więc nie wiem jakie warzywa były u p. Izabeli choc nie sądzę, żeby pani Dietetyk smażyła marchewkę :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/12/17 13:48
    @Blania: "nie wiem jakie warzywa były u p. Izabeli choc nie sądzę, żeby pani Dietetyk smażyła marchewkę :)" Blaniu, przepisy, które znajdują się w zakładce "Wykonane przez Izabelę", nie są uwzględnieniem moich gustów i najczęściej wykonuję je pod ilewazy (zapytania w mailach i wyszukiwarce) aniżeli ze swoich wyborów. Owszem od czasu do czasu lubię wykonać 2 wersje: taką o jaką prosicie i "prozdrowotną", żeby wskazać różnice. Nie ma po prostu w tej kwestii reguł. Powyższa ryba po grecku została sporządzona przez Macieja Mamę. Obliczenia wykonałam dla "standardowego" dania, najczęściej występującego w polskich domach.
    @marta: "Trochę mnie dziwi taka duża ilość kalorii…"
    Nie uważam, żeby powyższa porcja dostarczała olbrzymiej ilości kcal. Do powyższej porcji, oprócz wspomnianej ryby i warzyw wchodzi łyżka koncentratu pomidorowego, łyżeczka mąki, oraz 1,5 łyżki oleju. Jestem świadoma, że w niektórych domach rybę panieruje się w mące, jajku i bułce tartej, smaży na głębokim tłuszczu, w innych gotuje rybę na parze wraz z warzywami bez grama tłuszczu. Tutaj znajdują się wartości pośrednie. Dlatego nie jestem w stanie dogodzić każdemu z osobna :)
    Osobiście sporządzając rybę po grecku, filety białej ryby gotuję w parowarze, ale warzywa duszę (czyli najpierw obsmażam) wraz z przyprawami oraz koncentratem pomidorowym na 1 łyżce oleju (patelnia teflonowa).
  • cherry90 2011/12/25 01:04
    ile tu mogloby byc lyzek tej ryby ? chcialabym sobie zjesc ze 3 na sniadanie , nie wiem ile mam liczyc a moja waga raz pokazuje tak raz tak nie wiem co jest nie tak :( prosze o szybka odpowiedz
  • Patrz na komentarz wyżej - zależy jeszcze jak ryba była przyrządzona, jak panierowana to ma wiecej... Ja wole w święta nic dokladnie nie podliczac bo po co mam smak sobie psuć :P
  • W moim domu robi się rybę po grecku "light"- tylko dlatego, że wszystkim taka smakuje i jest prosta w wykonaniu. Rozmrożone i przyprawione mintaje/dorsze albo inne ryby układa się w naczyniu żaroodpornym warstwowo na przemian z tartą marchewką, pietruszką, selerem, podsmażoną na łyżce masła cebulą i przecierem pomidorowym- na wierzchu powinna zostać warstwa tego ostatniego. Pyszne. : )
  • a mam pytanie, jak usmażyć rybę tylko na jednej łyżce oleju? chyba że to było mało ryby..
    Elora, jecie na surowo te ryby?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/06 12:03
    @:D: jeżeli patelnia posiada wysokiej jakości nieprzywierającą powłokę, to nie trzeba nawet dodawać łyżki tłuszczu. Ja posiadam takie w swojej kuchni :)
  • Pani Izabelo mogła by pani rozwinąć temat tych patelni? bardzo chciałabym też takie mieć.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/11 18:33
    Warto rozejrzeć się za patelnią z powłoką tytanową lub z powłoką teflonową, ale ta ostatnia powinna składać się z kilku warstw oraz posiadać grubość min. 35 - 40 mikronów.
  • Możecie wrzucić jakiś przepis na łososia? Tylko ta ryba mi podchodzi. Nie mówię tutaj o takiej z grilla albo ze smażalni, ale z paczki. Kupuję z firmy Suempol są dla mnie jakiś dziwne. Z czym mogę zrobić łososia (oprócz sałatki, bo to mam za sobą)?
  • Wiktoria88 2013/12/25 20:59
    własnie, Pani Izabelo, jakie patelnie Pani poleca? czytam i czytam i im wiecej czytam tym bardziej głupia jestem. Ceramiczną mam, nie jestem zadowolona, wszystko przypala, musi być tłuszcz, a chce taką, na której bede mogła spokojnie smazyć bez tłuszczu lub z odrobinką oleju.
  • @Wiktoria88 Ja smaze bez tluszczu zupelnie na patelni teflonowej :)
  • Wiktoria88 2013/12/26 08:25
    a polecisz jakąś konkretnie ? bo mi sie nigdy nie udało NIC usmażyć bez tłuszczu- wszystko spalałam ;(
  • A ja rybę gotuję na parze, do tego uduszone warzywa- pyszne, a w wersji dietetycznej :)
  • @:D Ja robie tak jak Elora. Marchew, pietruszke, selera i cebule dusze na lyzeczce oleju lub oliwy z dadatkiem koncentratu albo pomidorw z puszki. Rybe rozmrazam, przyprawiam i ukladam w naczyniu zarodpornym na przemian z warzywami i zapiekam w piekarniku. Mniam. Polecam poeksperymentować z porem i suszonymi pomidorami:)tt
  • @pinkaaa
    same warzywa mają ok 70 kcal :) całość 280 - 78 (ryba) - 132 (1,5 łyzki oleju) = ok.l 70.
  • a ja ugotowałam rybę, a warzywa udusiłam z dodatkiem wody:)))
  • Pani Izabelo, czy taką porcję ok. 300 - 400 g można uznać za dietetyczną kolację? Bo w końcu to jest ryba i same warzywa...? Dziękuję za odpowiedź.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/12/29 06:37
    @wiecznie_glodna: "Dietetyczność" będzie przede wszystkim zależeć od tego, w jaki sposób została przyrządzona ryba. W niektórych domach rybę do powyższego dania smaży się w głębokim tłuszczu i nierzadko w panierce. Jeżeli ryba zostanie ugotowana w wodzie bądź na parze, albo upieczona w piekarniku, będzie lepiej strawna i tym samym będzie korzystniej wpływać na zdrowie i samopoczucie.
    W przypadku spożywanej gramatury, jest to bardzo indywidualna sprawa. Inaczej będzie to wyglądać u osoby spożywającej 2500 kcal, a inaczej u osoby spożywającej 1500 kcal. Dodatkową kwestią jest też godzina spożycia przed udaniem się na nocny spoczynek i który to był posiłek w ciągu dnia.
  • Ryba po prostu doprawiona i położona w piekarniku bez panierki i tłuszczu, a warzywa uduszone w wodzie bez tłuszczu. Godzina około 20. Koacja - duża porcja około 400 gram.
  • co właściwie znaczy "dietetyczne"?
  • @wiecznie_glodna szkoda piekarnik włączać, ja duszę warzywa na patelni,na nich kładę surową doprawioną rybę i pod przykrywką duszę jeszcze aż ryba się "ugotuje" . trzeba pilnować aby nie była za sucha.a do warzyw dobrze dodać choćby łyżkę oliwy bo woda to smaku niewiele doda :)
  • U mnie znow rybka po grecku na kolacje :) Tym razem ze szczupaka zlowionego przez kolege. Postanowilam tez dodac starta cukinie i groszek zielony...zobaczymy co z tego wyjdzie. Z reszty szczupaka (bo jest gigantycznych rozmiarow) robie zupe rybna...i to pierwszy raz w zyciu :P
  • Beatkaaaaa 2017/01/22 15:43
    a ja zamiast ryby daje kalafior mniam dzięki temu już -5 kg w 3 tygodnie:)
  • @Beatkaaaaa w rybie po grecku zamiast ryby kalafior? czy to jest logiczne? (brakuje mi tu emotek )... ryba jest jednym z najlepszych rozwiązań przy diecie,mnóstwo białka i zdrowego tłuszczu.....nie zrezygnowała bym z ryb przy żadnej diecie....
  • Przede wszystkim jest tu mowa o rybie nie o kalafiorze w warzywach . Ja również nigdy bym z ryb nie zrezygnował tym bardziej jeżeli ktoś się odchudza to białko jest niezbędne ! . Ponieważ świetnie syci i człowiek czuje się najedzony przez dłuższy czas , a po takich warzywkach szybko się głodnieje .
  • Kalafior po grecku, hahah, nie wiem czy się śmiać czy płakać xDD
    A tak poważnie, człowiek potrzebuje białka, zwłaszcza w diecie odchudzającej. Bez niego spalisz nie tłuszcz, a mięśnie. Nie lepiej po prostu wybrać chudszą rybę i zapiec, zamiast np. obsmażać w panierce?
  • Na diecie wegańskiej ludzie często kombinują w ten sposób, można dużo rzeczy wymyślić, super sprawa.
  • Ja taką rybcię bardziej doprawiam po azjatycku czyli trochę roztartego w możdzierzu habanero z ząbkiem czosnku do tego dodaję ok łyżedzki zmielonej kolendry , odrobinę cynamonu gdyż marchewka go lubi i oczywiście sos sojowy i sos rybny . A dla zrównoważenia słodyczy marchewki trochę cytryny . Również używam wcześniej podprażonego na patelni sezamu i jeżeli mam pod ręką też odrobinę sosu sezamowego

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę