Porcja łazanek z kapustą i grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami

Porcja łazanek z kapustą i grzybami waży 200 g.

  100g na zdjęciu (200 g)
Energia 129 kcal 258 kcal
Białko 3,5 g 7,0 g
Tłuszcz 3,5 g 7,0 g
Węglowodany 20,7 g 41,4 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Łazanki z kapustą i grzybami kalorie w 100g: 129kcal

Zobacz więcej: 200g porcja z kapustą i grzybami grzyby łazanki kapusta kwaszona

Ostatnia aktualizacja: 2016.11.03

Ważenie dodano: 2011.07.12 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: makaron 71 % (mąka pszenna, woda, jaja kurze), kapusta kwaszona 16 %, grzyby 7 %, cebula, olej rzepakowy, sól, bułka tarta, (mąka pszenna, drożdże, sól), przyprawa (sól, maltodekstryna, aromat), ekstrakt drożdżowy, substancja konserwująca - sorbinian potasu, cukier, pieprz, marchew, pietruszka.
Producent: U Jędrusia
Zobacz przepisy na postne łazanki: Łazanki z kiszoną kapustą, łazanki z kapustą i grzybami, łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami.

Mamy 43 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Zdjęcia brak :P
  • nienawidze takiej kapuchy :/
  • Filemonkowa 2011/07/13 01:54
    a ja kocham :)
  • O, myślałam, że będzie gorzej. Jak na gotowy produkt to chyba nawet konserwantów tam nie ma za dużo. Jak ja robię bez oleju i bułki, to pewnie będzie jeszcze "chudsze".
    Aha, w ostatniej linijce składników jest błąd. Zamiast "substancja" napisano "substancka".
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/07/13 07:40
    @Kasia: To jest związane z naszym "cyklem wydawniczym", jeśli do produktu, który pojawi się wieczorem zdjęcie nie jest widoczne do godz. 8 rano to nie ma się czym martwić. Jeśli po godz. 8 zdjęcia nie ma, to prosimy śmiało pisać.
  • uwielbiam! :) Mniaammm!
  • wszystko ok, tylko oprócz pieczarek nie lubię grzybów
  • Woow myslalam ze duzo więcej teraz wiem ze moge sobie na nie pozwolic :)
  • Ciekawe, czy są pełnoziarniste łazanki gdzieś i jak by smakowały ;->? Robił ktoś kiedyś "zdrowszą" wersję tego dania? Ostatni raz łazanki jadłam na kolonii jakieś 12 lat temu.... ale chyba mi smakowały :D
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/13 11:17
    @totam: ja też łazanek nie jadłam kilka dobrych lat i nawet zapomniałam, jak smakują... ;)
    Jak w przyszłości będę je sporządzać, na pewno jako bazę wykorzystam ten makaron:
    http://cokupic.pl/i/c_big6685560.jpg. Może również Tobie i innym zaglądającym tu przypadnie do gustu :)
    W internecie wyszukałam jeszcze łazanki z mąki orkiszowej, ale tym razem w wersji oczyszczonej: http://zakupy.cichaprzystan.org/produkt/makaron-orkiszowy-z-maki-typ-650---bio--lazanki---250g-niro/1567/5400
  • Mademoiselle 2011/07/13 11:29
    mniam mniam mniam mniam mniam
  • a gdzie przepis na łazanki, które są tutaj umieszczone :( na blogu też nie ma
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/13 11:46
    @shelby: jeżeli pod zdjęciem znajduje się nazwa producenta, tzn. że wyrób został zakupiony w sklepie. Dania mojego wykonania znajdziesz w zakładce: "Wykonane przez Izabelę" http://www.ilewazy.pl/kategoria/wykonane-przez-izabele
  • dlaczego jest 25% tłuszu a białka 11% skoro ich jest po 7gram??błąd chyba
  • tluszcz ma 9kcal/1g, a bialko 4kcal/1g, zatem 7g tluszczu = 63kcal, a 7g bialek tylko 28kcal :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/13 15:12
    @epileptyk : na wykresie nie ma żadnego błędu. Wytłumaczę krok po kroku:
    - wartość energetyczna całej porcji wynosi 258 kcal / 200 g
    - zawartość tłuszczu w porcji łazanek to 7 g / 200 g
    - każdy gram tłuszczu dostarcza średnio 9 kcal / 1 g
    - aby dowiedzieć się, jaki jest udział procentowy energii dostarczanej przez tłuszcze, należy 7 g pomnożyć przez 9 kcal = 63 kcal
    - następnie wykonać matematyczną proporcję: obliczyć procent energii z tłuszczu. I wychodzi 24,4 %, w przybliżeniu 25 %
    - analogicznie postępujesz w przypadku białka, przy czym 1 gram białka spalając się dostarcza 4 kcal / 1 g.
  • Nigdy w życiu nie jadłam łazanek. Nie wydają się apetyczne.
  • Łazanki kojarzą mi sie raczej tylko ze szkolną stołówką. TOP niemile wspomnienie ;]. A'propos. Nie wiecie, czy jadłospis stołówek szkolnych etc. jest jakkolwiek kontrolowany, musi spełniac jakieś normy? Bo przepraszam bardzo, są stołowki dobre, ale to raczej wyjątki, te 'przeważne' nie dostarczają potrzebnych nam do życia składników, są ubogie w białko (od czasu do czau jakis mielony czy schabowy z grubą panierką), bogate zaś w węglowodany, warzywo od czasu do czasu i to nawet nie w zupie :). co o tym myślicie?
  • aha dziękuje za wyjaśnienie a ile kcal przypada na 1g WW?
  • i jeszcze jedno jeśli można;czy tłuszcz roślinny też będzie miał w 1g 9kcal??
  • 1g wegli - 4kcal, każdy tłuszcz ma tyle samo ;)
  • lol to jak smaży sie na oleju roślinnym lub na smalcu to to samo ?o_O
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/13 21:26
    @epileptyk: 1 WW = 10 g W (Węglowodanów)
    10 g W * 4 kcal = 40 kcal, czyli 1 WW = 40 kcal
  • @epileptyk - tak. Różnica jest w pochodzeniu tłuszczy (roślinne/zwierzęce) oraz smaku (smażąc mięso na smalcu powstaje też szybciej 'skorupka')
  • Swetoniusz 2011/07/13 22:07
    Nie do końca tak jest z tymi tłuszczami. Im mocniej nasycony wodorem tłuszcz, tym więcej dostarcza kalorii. Mocno nasycony wodorem tłuszczo długim łańcuchy może w 1 g mieć 11 kcal. Jednak lepiej przyjąć, że 1 g tłuszczu = 9 kcal, bo zwalnia to z zbędnych gdybań i obliczeń. I wbrew pozorom tłuszcze zwierzęce wcale nie są nasycone - w smalcu wieprzowym jest 56% tłuszczy nienasyconych, w boczku 58%, w kurczaku 63%, w kaczce 67%, w smalcu gęsim 68%. Tak naprawdę jedyne tłuszcze w większości nasycone to te występujące w produktach mlecznych oraz kokosach i ich przetworach.
    Tłuszcze zwierzęce spożywamy ponad 3 miliony lat, roślinne w dużych ilościach niespełna 100 lat.
    Co do łazanek - dawniej je bardzo lubiłem, ale zmieniłem dietę (a raczej styl odżywiania) na niskowęglowodanową, więc nie jem. Pamiętam, że do łazanek z kapustą i grzybami w mnie w domu dodawało się też podsmażoną i pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę. Często polewało też ketchupem po wierzchu.
  • Mniam, mniam, moja Mama dobre łazanki robi, dzięki Wam podsunęłam jej pomysł na dzisiejszy obiad i były łazanki;)
  • dzieki za wyjaśnienie :)pzdr
  • Izabelo, dziękuję za pomysł na makaron, postaram się zdobyć taki :)
    Chie, to troszkę poza tematem, ale stołówki pewnie jakieś tam wytyczne mają, nie sądzę jednak, żeby były one przestrzegane, nikt tego pewnie również nie kontroluje. W przeciwnym razie uczniowie dostawaliby łazanki z takiego np. makaronu jaki zaproponowała Izabela. Rzadko jadałam w stołówce, ale zawsze królowała tam przeciętna polska kuchnia: ziemniaki codziennie, kotlet i łyżeczka jakiejś suróweczki.Jak zupa pomidorowa to litry śmietany i troszkę koncentratu. Stąd też dzieciaki, czy przedszkolaki nie zjedzą makaronu, czy chleba pełnoziarnistego, nie są przyzwyczajone do takiego smaku.
  • o mniam, wciągnęłabym, tylko takie domowe od babci
  • Bez grzybów kaloryczność nie będzie się znacząco różniła, prawda?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/10/13 19:06
    @paulina: grzyby dostarczają bardzo niewielkiej ilości kcal, stąd odjęcie ich z jakiejkolwiek potrawy nie spowoduje znaczącej różnicy kcal w żadną stronę :)
  • ile beda miec kalorii takie łazanki tylko z dodatkiem miesa.?
  • za dużo wegli :(
  • Anita, dodaj jakieś dobre mięsko, zwiększy się ilość białka, a zmniejszą węgle (w takiej samej porcji) ;)
    Wiem, że Anita napisała pół roku temu hah :P
  • Ale mnie naszła ochota na łazanki mojej babci! Zawsze robiła bez mięsa i ze zwykłą kapustą, a nie kiszoną.
    Czekam na jakąś zdrowszą alternatywę pani Izabeli!
    A w międzyczasie sama coś wymyślę z makaronem razowym :)
  • witam! poleci moze ktoś przepis na jakieś pyszne łazanki w wersji fit:)?? bezmięsne najlepiej, nie wiem jak się do tego dania zabrać :D
  • Łazanki nigdy nie będą fit :)

    ja robiłam stąd i były super
    http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/lazanki_z_kapusta_grzybami/przepis.html
  • można zrobić z mąki razowej
  • @manapa fajny przepis.@lady_s8 Jakby go troche zmodyfikowac moglby byc bardziej fit. Wykorzystalabym bardziej funkcjinalny makaron, jakis pelnoziarnisty. Mozna tez pelnoziarnisty makaron do lasagne pokrpoic na mniejsze kwadraty. Dodalabym ugotowana (np na parze) kapuste slodka bo lubie i na rzecz dusznia zmniejszylabym ilosc tluszczu do smazenia cebuli i kapusty kiszonej i duuuuuuzzzzo przypraw :)

    Czytalam kiedys na stronie jakiejs diety niskoweglowodanowej tez o makaronie z omletow lub nalesnikow zamiast zwyklego.
  • W zasadzie wiekszosc potraw da sie odchudzic ale zawsze beda odbiegaly smakiem od oryginalu
  • najlepiej to grzecznie przed kolacją wigilijną pościć, potem można spróbować wszystkiego po troszku bez wyrzutów :D
  • @cuckoo ale łazanek nie je się tylko w wigilię :D
    Ja zrobiłam ostatnio coś a'la łazanki (z makaronem pełnoziarnistym - ale świderkami) ze słodką kapustą (nie lubię kiszonej) i pieczarkami. I było bardzo smaczne :D
  • ops :P no dla mnie łazanki to egzotyka, którą widuję tylko 24 grudnia, utaplaną w maku

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę