Plantain żółty

Plantan żółty waży 370 g. Po usunięciu części niejadalnych waży 200 g.

  100g na zdjęciu (200 g)
Energia 122 kcal 244 kcal
Białko 1,3 g 2,6 g
Tłuszcz 0,4 g 0,8 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g 0,2 g
Węglowodany 32,0 g 64,0 g
Cukry proste 15,0 g 30,0 g
Błonnik 2,3 g 4,6 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Plantain żółty kalorie w 100g: 122kcal

Zobacz więcej: plantan żółty sztuka 200g

Ostatnia aktualizacja: 2017.02.14

Ważenie dodano: 2017.02.07 w kategorii Owoce i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 9 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Gdzie można w Polsce dostać platany??? :O
  • jak to smakuje ? jak to się je ? jaka cena i gdzie kupione ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/02/07 12:42
    @EMILII; @MalyKsiaze: ja zakupiłam w jednym ze sklepów internetowych. Koszt: 10 zł / kg.
    Obecnie można również zakupić na przykład w Auchan (oferta gazetki od 02 do 07 lutego; pakowany po 2 sztuki (6,99 zł / 600 g ;11,65 zł / kg).
    Ponadto na podstawie wpisów na blogach, podobno można dostać plantany w niektórych sklepach z tzw. zdrową żywnością; szczególnie w większych miastach.
    Plantany spożywa się głównie po obróbce termicznej, jednak mocno dojrzałe można spożywać na surowo. Powyższego plantana znacznie trudniej obierało się od banana - miał twardą, grubą skórę, posiadał też twardszy miąższ i był mniej słodki. Mimo wszystko zjadłam go ze smakiem. Był mocno sycący. Maciej odrzucił warzywnego banana po pierwszym ugryzieniu ;)
    Plantany 2 tygodnie po zakupie wykorzystałam jako główny składnik muffinek. Posiadały już wówczas kremowo - różowy miąższ.
    Wykorzystałam poniżej podlinkowany przepis, wprowadzając jednak sporo modyfikacji ilościowo - jakościowych:
    http://jaskiniowa-kuchnia.blog.pl/2014/12/09/paleo-muffinki-z-platana/

    Składniki (9 sztuk ):
    - plantany żółte z czarnymi plamami: 2 sztuki (400 g miąższu)
    - jaja: 2 sztuki
    - orzechy włoskie: 20 połówek
    - olej kokosowy nierafinowany: 2 łyżki
    - maranta trzcinowa: 1 czubata łyżka
    - kakao: 2 czubate łyżki
    - soda: 1 płaska łyżeczka

    Sposób przyrządzania:
    - plantany obieramy ze skórki.
    - blendujemy z całymi jajami
    - dodajemy pozostałe składniki i blendujemy do połączenia się składników
    - pieczemy około 20 minut w temperaturze 170C (z termoobiegiem)

    Muffinki zarówno mi, jak i Maciejowi bardzo smakowały. Do tego stopnia, że nie zdołaliśmy nikogo nimi poczęstować ;) Babeczki na przekroju były miękkie, rozpływające się w ustach. Delikatnie słodkie, ale mi to akurat bardzo odpowiada. Jedyny minus, że dość trudno odchodziły od foremki. W tym przypadku lepszy byłby wariant z papilotkami, albo dodatek mąki.

  • Po obróbce termicznej tzn.? Mam go ugotować, usmażyć, wrzucić do mikrofali po pozbawieniu skórki? Może na parze?

    Nie chcę go dodawać do czegoś, ciekawa jestem jak toto smakuje samo z siebie...
  • @jo_tka jak się uprzesz to można go jeść na surowo, ale musi być bardzo dojrzały i zaczynać czernieć. W przeciwnym razie smakuje jak surowy ziemniak. :D Nie pamiętam jak smakuje, bo dawno go nie jadłam, ale przyrządziłam kiedyś deser z dojrzałego z odrobiną chilli i dobrze się komponowało. A surowego plantana (zielonego) można używać do tych samych celów co ziemniaki - chipsy, frytki, placki itp.
  • OK, dzięki :-)
  • Plantain-(bo w prawidlowej nazwie tego owocu jest 'i") jest bananem warzywnym,mączystym-do gotowania, nie spożywa się go na surowo.
    Jest bardzo popularny w wielu krajach-ale inaczej przygotowuje się plantainy żółte a inaczej zielone.Wcale się nie dziwię że panu Maciejowi nie smakował surowy ;) Dla mnie najsmaczniejsze są żółte-pieczone. W wersji podstawowej jak ktoś jest na diecie-będzie to wartościowy posiłek- czyli całego umytego plantaina wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zczernienia skórki -otrzymamy po przekrojeniu miękki niezwykle słodki mus przypominający smakiem i słodyczą miód. Jeśli to dla kogoś mało to surowy plantain można przekroić na pół, posmarować miodem i posypać cynamonem i w tej formie zapiec. Jeśli zgnieciemy plantaina,zmieszamy z siekana cebulką,jajkami, ryżem i np. fasolą lub rybą po czym usmażymy lub zapieczemy uzyskamy narodowe danie z Dominikany. Żółte banany można grillować, smażyć w plasterkach lub kawałkach na maśle-same lub obtoczone w cynamonie,Owoce zielone najczęściej się gotuje lub smaży (oczywiście są dodatkiem do potraw raczej niż samodzielnym daniem) można smażyć z nich czipsy( trzeba okroić skórkę-w taki sposób że pozostaje warstewka włókien a dopiero potem pokroić zielony owoc na cienkie plasterki a następnie usmażyć we frytownicy na chrupko-uzyskujemy takie ładne oczko w otoczce cieniutkiej warstewki skórki. Na wyspach Karaibskich tradycyjnie z zielonych plantainów robi się zupę(z czosnkiem i kolendrą). Można wyszukać naprawdę dużo potraw z plantainami-ale z uwagi na cenę chyba najprzyjemniej cieszyć się ich niezwykle słodkim i całkiem innym smakiem w zapiekanych deserach :) Wbrew pozorom-są o wiele, wiele słodsze od bananów typu deserowego-tylko podobnie jak ze słodkim ziemniakiem-batatem- na surowo raczej nikt nie powie o nim że jest słodki ;) tak i plantaina na surowo nie jemy choć jak się uprzeć to się da.
  • Liandra, wielkie dzięki!
  • @Liandra możesz powiedzieć czemu to i ma się znajdować w polskiej nazwie? To chyba tylko obce nazewnictwo? Przy okazji: wygooglalam gagatka i inne nazwy jakie znalazłam to m.in. błogosławiona figa :D

    Ja miałam jedynie okazje jeść chipsy z plantanow (kupne)- zachwyciłam się, a nie przepadam za chipsami. Muszę koniecznie spróbować.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę